Slik lurer du barna til å spise sunt

Slik lurer du barna til å spise sunt

Smoothies går ned på høykant.

Smoothies som holder deg frisk og rask.

Smoothies som holder deg frisk og rask. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Jeg blir ofte fortvila. Og oftest handler det om at guttungen ikke spiser grønnsaker.

Og jeg vet jo at det er idiotisk og unødvendig å bekymre seg over dette. Selv spiste jeg ikke grønnsaker før jeg fikk universitetsutdannelse. Riktignok med unntak av poteter i saus, gulrøtter og en god del kålstuing.

Det går helt fint med meg. Helsa er det ingenting i veien med. Og jeg vet at guttungen har det utmerket uten å spise gode reddiker og den nydelige retten med blomkål og parmesan.

Likevel bekymrer jeg meg. Og jeg irriterer meg over andre som er som meg selv. - Hersens flinkisforeldre!, tenker jeg. - La nå unga være i fred og spise det de vil!

Upedagogisk løsning

Her om dagen lot jeg det renne over og på svært upedagogisk vis sa jeg rett ut:

- Jeg blir så fortvila over at du ikke spiser grønnsaker!

Og så svarte han:

- Det gjør jeg også. Men, jeg liker det bare ikke.

Jeg har garantert ikke klart å skjule min uro. Barn merker sånt bedre enn en vi aner. Så jeg spurte:

- Hva skal vi gjøre med det?, halvveis på tøys, men med underliggende (idiotisk) alvor:

Tenkepause. Så svarer det lille geniet:

- Kan du ikke bare ha grønnsaker i noe som jeg ikke merker? Sånn dessert, for eksempel. Det liker jeg jo!

Han løste problemet

Jeg ble målløs. Han løste jo problemet selv!

Rekkevidden av svaret er formidabelt. Siden den dagen har det bare vært fryd, glede og grønnsakerspisende barn med fornøyd flinkis-pappa. Her er hva jeg gjorde:

Slik gjør du det

Før middagen la jeg frosne bær (er det skogsblanding det heter?) i en dyp skål. Etter middagen (hvor han ikke rørte annet enn pasta og ett-eller-annet, ingen grønnsaker) brukte jeg stavmikseren på de halvfrosne bærene. Jeg kjørte alt sammen til en glatt blanding. Uten at han så det, men allikevel i full overensstemmelse med konseptet, hadde jeg i følgende grønnsaker: blomkål, erter, fennikel og kålrabi. Ikke store biter, så blir det enklere å kjøre helt glatt. For det er viktig: Dette spises med sugerør, servert i glass. På toppen hadde jeg litt vaniljesaus.

Jeg ga han et sugerør. Og mens han så barne-tv sugde han i seg hele greia - temmelig fraværende. Da sugerøret plutselig slurpet, tittet han opp på meg og spurte nysgjerrig og fornøyd: - Hva var det jeg spiste nå?

I denne blandingen hadde jeg faktisk ikke i sukker. I andre utgaver har jeg brukt brunt sukker, honning og lønnesirup om jeg hadde mistanke om at det ikke ville falle i god jord. Her må vi la konseptet få sette seg skikkelig - jeg vil ikke plutselig høre BLÆ!, dette liker jeg ikke.

For, han har spist mer grønnsaker på en uke enn han har gjort i hele sitt liv (så vidt jeg klarer å regne ut). Her er det han har spist:

sukkererter, erter, fennikel, blomkål, kålrabi, squash, gulrøtter, reddiker, timian, basilikum, grønne bønner, spirer, svisker, kål, rødbeter, pastinakk, sellerirot, avokado, selleristang, persillerot, brokkoli og salat.

Og mer skal det bli!

Om du har lyst til å bruke denne metoden for din egen samvittighets skyld eller av andre årsaker, så kan du ta enten ta utgangspunkt i en haug med frosne bær, eller en smoothie - for eksempel den du finner nedenfor (eller andre smoothier - se her).

 

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Smoothie med jordbær og bringebær

Blandingen av jordbær og bringebær blir super i en smoothie.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g Jordbær

200 g Bringebær

1 stk Banan

Eplejuice

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning