Hvordan koke pasta

Slik koker du pasta

Det er vanskeligere enn man skulle tro.

KOKE PASTA RIKTIG: Å koke pasta er vanskeligere enn man skulle tro. FOTO: Getty Images
KOKE PASTA RIKTIG: Å koke pasta er vanskeligere enn man skulle tro. FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

- Alle kan vel koke pasta, tenker du? Ja, vel? Hvor mye vann skal du bruke? Og hvor mye salt?

Nettopp. Du skulle kanskje tro at det var enkelt, men det er ikke uten videre opplagt at pastaen blir som den skal. Du kan ha flaks, selvsagt, men når jeg begynte å tenke på alle fallgruvene på veien til herlig, deilig pasta, var det forbausende mange.

Jeg kom fram til at det er minst 6 trinn som leder til perfekt pasta.

1. Bruk nok vann; eller rør!

Den vanligste feilen når man koker pasta er å bruke for lite vann. Da er sjansen stor for at pastaen klistrer seg sammen. Hovedregelen er: Jo mer vann, desto bedre.

Når det er sagt: Mengden vann har lite eller ingenting å si for smaken. Dersom du kan (og er villig til å) stå og røre i pastavannet kan du bruke mye mindre vann. I teorien kan du bruke like lite vann som i en risotto. Harold McGee, den matfaglige nerden bak den autoritære boken On Food and Cooking har skrevet om temaet i denne artikkelen i New York Times. (Han peker også på det kuriøse poenget at dersom amerikanerne reduserer mengden vann i pastagrytene vil man spare et sted mellom 250.000 og 500.000 fat med olje!)

Et annet artig poeng, som McGee også nevner, er at pastavann smaker veldig godt. Vannet kan fint brukes til å justere tykkelsen på pastasausen om den er for tykk.

Bill Buford, den geniale matskribenten som ofte skriver for The New Yorker, går et skritt lenger. Han skriver i boka "Heat" at pastavannet på restauranter burde tappes og selges i krukker fordi det smaker så herlig.

Les også: Ekte italiensk pastasaus

Les også: Brownies blir best på denne måten

2. Bruk salt i vannet

Bruk omtrent en teskje salt pr liter. Mesteparten av saltet forsvinner i sluket. Når du koker pastaen i saltet vann trekker den til seg noe av saltet. Du kan salte i etterkant også, men da havner alt saltet utenpå pastaen.

(Salt har ingen betydning for hvor klissete pastaen blir og har i praksis ingenting å si for koketemperaturen heller.)

3. Ha pastaen i kaldt eller varmt vann?

Det har faktisk svært liten betydning for pastaens konsistens og smak selv om de fleste kokebøker mener du skal vente til det koker. Men: Dersom du begynner med kaldt vann må du være oppmerksom så ikke pastaen klistrer seg sammen.

Dersom du vil ha pastaen i kokende vann, vent til vannet er så varmt at du ikke kan stoppe kokingen ved å røre rundt.

4. Hvor mye pasta?

Som en tommelfingerregel dobler pastaen seg i vekt når den kokes. Når du vet dét er det lettere å beregne.

Du kan også bruke dette geniale trikset.

5. Hvor lenge skal pastaen koke?

Folk liker pastaen med forskjellig konsistens. De fleste pastatyper tar 8-12 minutter å koke, litt avhengig av tykkelse. Sett på en alarm (på mobilen, for eksempel). Man kan ikke koke pasta på tid alene, med mindre man har mye erfaring med nøyaktig samme pasta. Så alarmen kan bare funke som en påminner om at det er på tide å begynne smake. Pastaen er såkalt al dente når den er myk, men likevel har litt tyggemotstand.

Dersom pastaen skal inn i ovnen etterpå, så kok den bare nesten ferdig. Resten tar ovnen seg av.

6. Sil pastaen

Noen liker å skylde pastaen i kaldt vann. Da forsvinner den ytre stivelsen som gjør pastaen bedre og dessuten gjør at sausen fester seg til pastaen. Da er det bedre å bli kvitt kokevannet og gi seg med det.

Men: Dersom du skal bruke pastaen i en salat kan det være et poeng at pastaen ikke er så klebrig.

7. Olje i pastavannet?

Oljen du har i vann blir flytende på toppen og har liten eller ingen betydning for at pastaen klistrer seg sammen. Når du siler av vannet forsvinner mesteparten allikevel.

Så til spørsmålet om du skal vende pastaen i olje etterpå. Dersom du gjør det vil en tynt lag med olje legge seg på pastaen. Da fester ikke sausen seg så godt til pastaen. Men, dersom du vil oppnå nettopp denne effekten (eller bare vil ha pasta med hvitløk og persille) er det en god ide. Man kan også bruke smør.

Til den perfekte pastaen er det som kjent mye som smaker utmerket. Her er tips til den ultimate pestoen, samt en forførende pastasaus som vil få kjøkkenet til å dufte av Italia.

Les også:

Endelig: Den perfekte vaffeloppskriften

Brownies blir best på denne måten

Slik lager du perfekt risotto

Her finner du 5 .000 oppskrifter du kan kose deg med!

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2009, og sist oppdatert 10/04 2018.

Les også