Slik flår du en flyndre

Se en flyndre bli flådd

Det er brutalt og vakkert.

Publisert Oppdatert

Det er brutalt og vakkert. Flyndra ligger på kjøkkbenken med skinnet på, men det varer ikke lenge. Fisken skal flåes. Om litt vil det grå skinnet flekkes av og avsløre sjøtungas vakre, hvite indre.

Kanskje er det nettopp denne fisken, denne retten, som gjør at jeg ofte tenker på å reise til Spania. Jeg har lært meg å spørre etter sjøtunge: - Tiene lenguado? Det er ikke alltid de har det, men det er heller ikke sjelden. Om det er varmt liker jeg å ha en liten, kald gazpacho først - og så en hel fisk, bare til meg.

Men, ikke så sjelden som i Oslo. På en vanlig dag tok det meg fire, fem telefoner til de grommeste fiskediskene i byen før jeg fant en. Én, altså. Og det er den du ser på bildet.

Teknikken kan brukes på alle småflyndrer

Sjansen er stor for at du får det til første gangen, men andre gangen, med for mye selvtillit, vil du kanskje slurve. Og da revner gjerne skinnet litt. Men, da har du lært.

bare løsne litt med kniven igjen - og fortsett som du begynte.

Når det gjelder denne teknikken (og oppskriften, se nedenfor) funker den også fint på andre småflyndrer, som rødspette, skrubbe og slettvar. Du kan strengt tatt også bruke fileter.

Dersom du ikke vil flå flyndra, kan du nøye deg med bake den hel, slik gjør du det. Om du baker eller steker, må du alltid ha godt tilbehør. Flyndrene har, etter min mening, fine og sarte smaker som fort forsvinner om tilbehøret er for kraftig.

Noen bakte reddiker (om du klarer å sjonglere litt med ovnen) er et bra alternativ. Eller så gjør en kul agurksalat, en potetsalat med dill og en hollandaise-saus også susen.

Slik lager du sole meuniere

Selve fisken er temmelig enkel å få til når den er flådd: Vend den i mel, rist av det overflødige melet, stek den på høy varme i olje i et par minutter før du baker den ferdig i ovnen.

Oppskrifen finner du nedenfor - lykke til!

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

 

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Sjøtunge

Smørflyndre (sjøtunge) på klassisk vis. Denne kalles sole a la meuniere i Frankrike.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Sjøtunge

Salt og pepper

3 ss Hvetemel

Olje/smør til steking

40 g Smør

2 stk Sitronbåter

Persille

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning