Ingenting er mer stas enn et skikkelig velsmakende måltid sammen med familie eller gode venner. Ekstra trivelig og sosialt blir det hvis du har retter som kan deles, eller som du serverer i små porsjoner til hver av gjestene. Da får gjestene også smakt på mange forskjellige ting. Selv om tapas egentlig er småretter du får i en spansk bar som "tiltygg" til hva det nå enn måtte være du har i glasset, har disse smårettene også funnet sin plass når flere mennesker benker seg rundt et bord.

Det enkleste først

Mange tenker at det må være fryktelig mye arbeid å lage i stand en tapas-anretning, men det trenger det ikke å være hvis du er litt smart. Eller skal vi kanskje si smart og lat?

Flere av gjengangerne i en tapas-anretning trenger nesten ikke noe arbeid på kjøkkenet i det hele tatt - de skal bare anrettes. Start måltidet med fat og skåler med manchego-ost, serrano-skinke, store og flotte grønne og sorte oliven, samt salte mandler. Server godt brød ved siden av, og det kan du fortsette med til alle rettene i måltidet (unntatt desserten).

Så blir det litt arbeid

Når du har unnagjort første etappe, er det tid for varmretter og de vi nevner her finner du oppskrifter på nederst i denne artikkelen. Men før vi kommer til de varme, må vi skvise inn en klassiker: den kalde grønnsaksuppen gazpacho. Den kan du lage ferdig før gjestene kommer og sette kaldt i kjøleskapet. Alt etter hvor mye du har tenkt å servere av den, kan du la hver gjest få hvert sitt shot-glass, eller du kan bruke litt større skåler hvor man spiser suppen med skje.

Etter en kald grønnsakrett, kan du gjerne kjøre en varm også, f.eks. auberginer med hvitløksdressing, før du går over til noe fra havet, gjerne scampi, eller gambas som de kalles på spansk, med hvitløk og chili. Det er også greit med noe kjøtt etterhvert, og du kan gjerne velge chorizo-pølse, eller de spanske kjøttbollene som bærer navnet albondigas. Vår oppskrift på sistnevnte inkluderer en safransaus, men du må gjerne bruke tomatsaus istedenfor, og du kan også ha endel chili i den for å gi den et lite kick. Poteter hører også med, og da må du gå for klassikeren patatas bravas, stekte poteter med sterk saus.

Noe søtt til slutt

Spanjolene har mange gode søtsaker, men er det én dessert man gjerne forbinder med Spania generelt og Catalonia spesielt, så er det crema catalana, som du også finner oppskrift på nedenfor. Dette er en nær slektning av franske crème brûlée, men man tilsetter i tillegg litt kanel og revet skall fra appelsin eller sitron. Denne desserten kan lages nesten ferdig på forhånd. Det eneste du trenger å gjøre rett før servering, er å karamellisere sukkerlokket.

Om du synes crema catalana blir litt mye arbeid, finnes det en spansk dessert som nesten ikke krever noe innsats i det hele tatt: iskrem med sherry som saus. Du rynker kanskje på nesen nå, men følg med hvis du vil ha en fantastisk smaksopplevelse. Sherry finnes i mange varianter, fra de lyse og tørre hele veien til de søte og mørke. Den aller søteste og aller mørkeste heter pedro ximénez. Den har en tyktflytende konsistens, nærmest som motorolje, og har en smak som sviskepuré ispedd litt dadler, karamell, kaffe og krydder. Hell denne sherryen som saus over virkelig god (premium) vaniljeiskrem. Himmelsk!

Erik Hannemann

Gazpacho

Du lager gazpacho på noen få minutter. Den spanske spesialiteten er kald, frisk og nydelig.

Ingredienser:

4 stk tomater, store

0,5 stk agurk

1 stk paprika, rød eller grønn

1 fedd hvitløk

1 skiver brød, uten skorpe, gjerne daggammelt

0,5 dl olivenolje, eller litt mer

salt

1 ts eddik, sherryeddik eller annen

en bit med løk, eventuelt

kaldt vann

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Auberginer med super hvitløksdressing

Auberginer har aldri vært bedre.

Til 4 porsjoner:

12 fedd hvitløk

salt og nykvernet pepper

1 ts dijonsennep

1 stk sitron, saften av den

2 dl olivenolje

2 stk aubergine

25 stk basilikumblad

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Tapas med stekt chorizo og hvitløk

Denne retten er lages med kun to ingredienser.

Ingredienser:

25 cm chorizopølse

6 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Albondigas

Spanske kjøttboller på sitt beste.

Ingredienser:

Kjøttboller

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, gjerne loff eller kneipp

2 ss løk, finhakket

1 stk egg

2 ss persille

1 fedd hvitløk

1 klype cayennepepper

Safransaus

1 dl hvitvin

safran, noen tråder

2 dl kremfløte

3 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Crema catalana

Her er en super oppskrift på crema catalana. Det er lettest om du har en crème brûlée-brenner, men det går an å bruke ovnen også.

Ingredienser:

6 stk eggeplomme

6 ss sukker

1 ts kanel

0,5 ts sitronskall

4 dl kremfløte

1 stk vaniljestang

sukker til topping

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!