Hamburgere har vært med oss i mange år allerede, og de finnes i uendelig mange variasjoner. Du må bare prøve hamburger med lammekjøtt, hamburger med sopp og chilimajones eller hamburger med blåmuggost og mangosalsa.

Det nye nå, i det minste i Norge, er at hamburgerne skal være små. De kalles sliders, og de har selvfølgelig sitt opphav i USA. Egentlig er en slider en form for liten sandwich, men har etterhvert blitt ensbetydende med små hamburgere.

Fryktelig tacky

De kanskje mest kjente sliders har i mange tiår blitt solgt hos den amerikanske fastfoodkjeden White Castle. Denne kjeden holder hus i noen aldeles fryktelig tacky små bygninger som etteraper middelalderborger, men med fasaden kledd i neonbelyst hvit plast. Derav navnet.

Undertegnede har vært på samme White Castle-filial i Bay Ridge, Brooklyn, som John Travolta og gjengen besøkte i discofilmen Saturday Night Fever. Heldigvis var sliderne bedre enn lokalene.

Trendy nå

Etterhvert er sliders blitt ganske trendy. De er nemlig lettere å spise med hendene enn store burgere, og de er fine å servere som én av flere småretter i en tapasaktig sharing-meny, noe som er veldig populært nå om dagen.

For å få en god og oppdatert oppskrift på sliders, stakk vi innom kokken Stian Floer på restauranten Hitchhiker i andre etasje på Mathallen i Oslo. Han har tidligere delt sin oppskrift på kimchi med oss, og her følger oppskrift på sliders med grillet maiskolbe og bearnaisesmør.

Erik Hannemann

Sliders

Sliders er blitt veldig trendy i det siste. Det er små hamburgere som er lettere å spise med hendene.

Til 8 porsjoner:

Sliderbuns

600 g dumplingpulver

1,5 ss tørrgjær

1 ts bakepulver

1 ts natron

3 ss melkepulver

6 ss sukker

2,5 ss olivenolje

3,5 dl vann

2 ss sesamfrø

2 ss chiliflak

Burgere

1 kg kjøttdeig

1 ss salt

16 skiver ost

4 stk tomat

1 stk rødløk

Maiskolber med bearnaisesmør

4 stk maiskolbe

1 stk sjalottløk

2 ss eddik

0,5 dl hvitvin

150 g smør

2 ss estragon

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!