Sliders

Nå skal burgerne være små

Sliders er små burgere som er lettere å spise med hendene. Redd for ikke å bli mett? Det er lov å ta to.

BURGER: En slider er en liten hamburger. Her med grillet maiskolbe.
BURGER: En slider er en liten hamburger. Her med grillet maiskolbe. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert


Hamburgere har vært med oss i mange år allerede, og de finnes i uendelig mange variasjoner. Du må bare prøve hamburger med lammekjøtt, hamburger med sopp og chilimajones eller hamburger med blåmuggost og mangosalsa.

Det nye nå, i det minste i Norge, er at hamburgerne skal være små. De kalles sliders, og de har selvfølgelig sitt opphav i USA. Egentlig er en slider en form for liten sandwich, men har etterhvert blitt ensbetydende med små hamburgere.

Fryktelig tacky

De kanskje mest kjente sliders har i mange tiår blitt solgt hos den amerikanske fastfoodkjeden White Castle. Denne kjeden holder hus i noen aldeles fryktelig tacky små bygninger som etteraper middelalderborger, men med fasaden kledd i neonbelyst hvit plast. Derav navnet.

Undertegnede har vært på samme White Castle-filial i Bay Ridge, Brooklyn, som John Travolta og gjengen besøkte i discofilmen Saturday Night Fever. Heldigvis var sliderne bedre enn lokalene.

Trendy nå

Etterhvert er sliders blitt ganske trendy. De er nemlig lettere å spise med hendene enn store burgere, og de er fine å servere som én av flere småretter i en tapasaktig sharing-meny, noe som er veldig populært nå om dagen.

For å få en god og oppdatert oppskrift på sliders, stakk vi innom kokken Stian Floer på restauranten Hitchhiker i andre etasje på Mathallen i Oslo. Han har tidligere delt sin oppskrift på kimchi med oss, og her følger oppskrift på sliders med grillet maiskolbe og bearnaisesmør.

Erik Hannemann

Sliders

Sliders er blitt veldig trendy i det siste. Det er små hamburgere som er lettere å spise med hendene.

Se hele oppskriften

Til 8 porsjoner

600 g Dumplingpulver

1.5 ss Tørrgjær

1 ts Bakepulver

1 ts Natron

3 ss Melkepulver

6 ss Sukker

2.5 ss Olivenolje

3.5 dl Vann

2 ss Sesamfrø

2 ss Chiliflak

1 kg Kjøttdeig

1 ss Salt

16 skiver Ost

4 stk Tomat

1 stk Rødløk

4 stk Maiskolbe

1 stk Sjalottløk

2 ss Eddik

0.5 dl Hvitvin

150 g Smør

2 ss Estragon

Denne saken ble første gang publisert 08/06 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også