Kamskjell:

Skjellig grunn til nytelse

Det er mye godt i sjøen, og kamskjell er noe av det ypperste.

ELEGANT: Ikke bare smaker de himmelsk, kamskjellene ser lekre ut også.

ELEGANT: Ikke bare smaker de himmelsk, kamskjellene ser lekre ut også. Foto: Dyrløv Fotografi

Publisert Oppdatert
PÅ DYPT VANN: Du må lete på 10-30 meters dyp, så dykkerlappen er et fortrinn blant kamskjellsankere.

PÅ DYPT VANN: Du må lete på 10-30 meters dyp, så dykkerlappen er et fortrinn blant kamskjellsankere. Foto: Istockphoto

Sart, mykt og lett søtlig kjøtt. Kamskjell er nydelig, men akk, så vanskelig tilgjengelig for en landkrabbe som er sulten på luksusføde.

Date en dykker?

Delikatessene ligger på mellom 10 og 30 meters dyp utenfor kysten vår. Så heldig er den som er dykker eller som kjenner en.

Om en kjøper levende kamskjell hos fiskehandleren, må en fiske dypt i lommeboken. Stykkprisen kan ligge på opptil 40 kroner. Trøsten får være at et par skjell er nok til en forrett per person, og selvsagt at smaken er vidunderlig. Når en kjøper ferske skjell, får en også den oransje rognposen å meske seg med, i tillegg til den sylinderformede lukkemuskelen. Selve skjellet er samtidig kjekt å ha: Den ene og dype halvdelen er perfekt som tallerken.

Kort-kort steking

Ellers er det jo mulig å dykke ned i frysedisken og plukke opp en pose med ferdigrensede og frosne eksemplarer. Selvsagt ikke like godt som ferske, men de duger. Det gjør så absolutt også de litt mindre haneskjellene.

Bare pass på at skjellene ikke ser ut som snøballer med masse is rundt. Det er et godt tegn på ustabil frysetemperatur. Når skjellene skal tines for tilberedning, så bør det aller helst skje sakte i kjøleskap.

"Gummiballer" er resultatet dersom kamskjellene blir for mye varmebehandlet. Det er ikke mye som skal til før de er ferdig. Det er så snart de mister sin lette gjennomskinnelighet og blir hvite. I pannen gjelder høy temperatur og kort steketid (45 sekunder til 1 minutt på hver side), og toppen fire skjell om gangen - ellers faller temperaturen.

Dersom en har rognpose, så husk at den skal steke enda kortere tid - bare et halvt sekund på hver side.

Afrodisiakum?

Kamskjell er også godt rått. De vet de som har prøvd sushi av kamskjell. Kamskjellcarpaccio er en annen variant som bør gi bølger av velbehag.

Kanskje kan kamskjell piffe opp elskoven samtidig. Kjærlighetsgudinnen Venus skal ha steget opp av havet i et kamskjell. Av den grunn er kamskjell blitt regnet som afrodisiakum. Et lite eksperiment for sommeren?

Kamskjell med sitron og ingefær

Carpaccio på kamskjell

Gratinerte kamskjell

Grillede/stekte kamskjell

Kamskjell m/lardo, jordskokk og safranvigaigrette

Grønn ertesuppe med grillet kamskjell

Kilder: Matfaglig konsulent Ingebjørg Moe hos Eksportutvalget for fisk, "Hvordan koke vann" av Andreas Viestad (Cappelen 2005), "Fisk - fra reker til sverdfisk" av Aldo Zilli (Cappelen 2006)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning