Spanske skinker

Skinke skinke

Her har du en guide til spanske skinker. Den beste heter...

UUNVÆRLIG: Det er vanskelig å komme utenom skinke når du lager tapasbord!

UUNVÆRLIG: Det er vanskelig å komme utenom skinke når du lager tapasbord! Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

... bellota. Det er selvsagt også den dyreste. Men det er også en viss rettferdighet i dette.

Det viktigste for meg når jeg besøker Spania er å spise skinke. Jeg vil helst ikke at det skal ta mer en 5-10 minutter etter at jeg har gått av flyet før jeg får kjenne på smaken av Spania: Jamón jamón.

Da jeg besøkte matmessen Madrid Fusion var det skinke hvor enn du snudde deg. Det var skinke til frokost, lunsj og middag - og alle de andre måltidene vi ikke har navn for i landet. Det merkelige er at ingen, meg selv inkludert, ser ut til å gå lei. Det første jeg gjorde da jeg kom hjem? Kjøpe mer skinke.

To hovedtyper skinke

De finnes to hovedtyper spanske skinker. Den ene kalles Jamón serrano, serranoskinke, hvilket betyr at den kommer fra sierra, fjellene. Den andre kalles Jamón iberico og innebærer at den er lagat av den sorte, iberiske svinerasen (pata negra).

I butikkene finner du mange ulike typer, her er en liten guide til de ulike kategoriene.

  • Jamón Iberico de Bellota (den kalles også Jamón Iberico de Montanera). Den er laget av frittgående iberiske svin hvor en veldig stor del av dietten er eikenøtter.
  • Jamón Iberico de Recebo: Disse spiser også mye eikenøtter, men det er ikke noe krav om at dyrene er frittgående.
  • Jamón Iberico: (også kjent som Pata Negra, men navnet ble forbudt i 2006 for å unngå forvirring). Disse dyrene er ikke frittgående.
  • Jamón Serrano: (kalles også Jamón Reserva, Jamón Curado and Jamón Extra): Dette er vanlige skinker fra vanlige grisetyper. De er fôret på en blandet diett av godkjent merke. Om man ser Serrano, Curado, Reserva eller Extra er dette kun markedsføringstermer og ikke autoriserte klassifiseringer.

Spanske skinker er typebeskyttet gjennom europeisk lov, såkalt PDO- og PGI-status.

PDO-status innebærer at hele produktet, samt all fabrikasjon foregår på samme sted.

Om et produkt har PDI-status betyr også at det at hele produktet kommer fra ett bestemt sted, men at noe fabrikasjon kan foregå andre steder.

Disse skinkene har slik status:

  • Jamón Dehesa de Extremadura har PDO status.
  • Jamón de Guijuelo har PDO status.
  • Jamón de Huelva har PDO status.
  • Jamón de Teruel har PDO status.
  • Jamón de Trevélez har PGI status:
  • Lacón Gallego, which has PGI status.

Kilde: Wikipedia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag