Flymat - sjekk menyen før du drar

Sjekk hva flyet serverer

Stor forskjell på presten og klokkeren om bord på et fly, men er maten egentlig så forskjellig?

STORE FORSKJELLER: Det er store forskjeller på hva det koster å fly økonomi eller business med SAS. Men er maten verdt prisen?

STORE FORSKJELLER: Det er store forskjeller på hva det koster å fly økonomi eller business med SAS. Men er maten verdt prisen? Foto: Foto: Montasje Klikk.no

Publisert Oppdatert
ØKONOMIKLASSE: Maten som ble servert på økonomiklasse hos SAS i 2002 fikk karakteren 7 av 10 mulige av passasjeren.

ØKONOMIKLASSE: Maten som ble servert på økonomiklasse hos SAS i 2002 fikk karakteren 7 av 10 mulige av passasjeren. Foto: Foto: Faksimile Airlinemeals.net

BUSINESSKLASSE: Maten som ble servert på businessklasse hos SAS i 2004 fikk karakteren 10 av 10 mulige av passasjeren.

BUSINESSKLASSE: Maten som ble servert på businessklasse hos SAS i 2004 fikk karakteren 10 av 10 mulige av passasjeren. Foto: Foto: Faksimile Airlinemeals.net

De ansatte hadde trolig spist sitroner til frokost

Nettstedet Airlinemeals.net (ekstern lenke) har siden oppstarten i 2001 bygget opp en stor mengde anmeldelser fra reisende som tar bilder av maten, og gir karakter på nett.

Nesten 540 flyseselskaper blottlegges på nettsidene av passasjerer og ansatte i flyselskapene.

Her hamrer de løs med gastronomiske hurrarop og bunnløs fortvilelse.

Bedre mat med dyr billett?

Har det noe å si for matkvaliteten om du flyr på business- eller økonomibillett?

Klikk.no har gjort en uhøytidelig sammenligning av hva som ble servert på to SAS-flygninger mellom København og Seattle på vestkysten av USA.

Sammenligningen er gjort på grunnlag av beskrivelsene som er lagt ut på nettstedet, og på prisnivået på en billett på samme flygning ut fra 2009-priser. Kvaliteten og innholdet av rettene som serveres kan ha endret seg fra den gang bildene og omtalene ble lagt ut.

Dette ble servert på økonomi i 2004:

Prisen på reisen København til Seattle koster NOK 3330 på billigste økonomiklasse med SAS (mai, 2009).

Middagen som ble servert var pasta tortellini med ost, skinkefyll og grønne erter. Til dette fulgte tomat- og mozarella salat, dansk ost og et rundstykke.

Til dessert fikk passasjeren en sjokolade.

Drikken som fulgte retten var Coca-Cola og vann.

Passasjeren mener at SAS med fordel kunne endre mozarella-salaten, men mener at den er bedre enn hos andre flyselskaper.

SAS får karakteren 7 av 10 mulige fra passasjeren.

Dette ble servert på business i 2004:

Prisen på reisen København til Seattle koster 15 754 NOK på businessklasse med SAS (mai, 2009).

Middagen som ble servert var biff med potetbåter, grønne bønner og rødvinssaus. Til maten fikk passasjeren vann og rødvin.

- Kanskje det beste måltidet jeg har spist i lufta noen gang. Servicen var upåklagelig, skriver passasjeren som har lagt ut bilder og omtale på nettstedet.

Passasjeren har ikke oppgitt om han har fått servert forrett og dessert, men normalt får man det på businessklasse. Det er også helt klart mange andre fordeler enn måltidet som teller til fordel å fly på best mulig klasse.

SAS får karakteren 10 av 10 mulige fra passasjeren

Sjekk bildene før du drar

Til nå er det lastet opp nær 19.000 avslørende bilder og omtaler av flymaten. Noe av innholdet er gammelt, men du finner også noen nyere bilder, slik at du kan se hva du kan bli utsatt for av flymat neste gang du går om bord.

Nettstedet ser ikke ut til å være oppdatert siden 2007. Mannen bak skriver i forumet på siden at en ny versjon er på vei, men at det er usikkert når den kommer. Like fullt er nettstedet om flymat absolutt verdt en titt.

Sjekk flymaten her

170 bilder av SAS-maten

Det smakte som gummi. Fryktelig!

På nettstedet kan du se 170 bilder av flymaten servert på ulike flygninger. Noen er lastet opp av ansatte i selskapet, mens de fleste deles av passasjerer som er mer eller mindre fornøyde.

- På denne flygningen hadde trolig de ansatte spist sitroner til frokost. Servicen var skikkelig dårlig. Maten også, skriver en bruker i sin omtale av SAS i 2005.

Andre skriver igjen stikk motsatte karakteristikker av både mat og service.

Widerøe serverer «Rudolf»

På flyturen i ulike land kan det dukke opp mer eller mindre kuriøse matretter. På en flygning i 2006 fikk en passasjer en morsom opplevelse da han ble servert reinsdyrsandwich. Et bilde ble tatt, omtale skrevet og publisert på nettstedet.

RUDOLF PÅ SKIVA: Widerøe solgte reinsdyrsmørbrød. Til passasjerens store fornøyelse.

RUDOLF PÅ SKIVA: Widerøe solgte reinsdyrsmørbrød. Til passasjerens store fornøyelse. Foto: Foto: Faksimile Airlinemeals.net

GUMMISMØRBRØD: - Det smakte som gummi. Fryktelig!

GUMMISMØRBRØD: - Det smakte som gummi. Fryktelig! Foto: Foto: Faksimilie Airlinemeals.net

En annen bruker gir sandwichen fra Brazilian Airways det glatte lag, og prøver å gi mindre enn ett poeng for kvaliteten.

- Det smakte som gummi. Fryktelig! skriver vedkommende.

Flyene til Thai Airways går det gjetord om. De skal være så bra. En rask tur gjennom bildearkivet på Airline Meals, viser at det ser ut til å bli servert særdeles lekker mat om bord også.

Sjekk flymaten her

Les også:

Ukens beste vinkjøp

Barn kan spise sølevann

Slik lager du kino hjemme

Har du opplevd herlig eller fryktelig mat på flyet? Del historiene dine i kommentarfeltet.

LEKKERT I LUFTEN: Thai Airways ser ikke ut til å spare på noe når det gjelder maten som serveres om bord.

LEKKERT I LUFTEN: Thai Airways ser ikke ut til å spare på noe når det gjelder maten som serveres om bord. Foto: Foto: Faksimile Airlinemeals.net

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning