Tips til gode sauser

Sausen gjør susen

En virkelig god saus får deg til å smatte av velbehag og tar måltidet rett til himmels.

REDDER MIDDAGEN: Er sausen god er måltidet reddet!  Foto: Melk.no

REDDER MIDDAGEN: Er sausen god er måltidet reddet! Foto: Melk.no

Publisert Oppdatert

Nesten ni av ti nordmenn spiser varm saus til middag flere ganger i uken, viser en ny undersøkelse gjort av Synovate. Og særlig menn liker denne delen av måltidet: Hele 46 prosent spiser saus til middagen minst tre ganger i uken. Tilsvarende tall for kvinner er 38 prosent.

Til tross for populariteten tyr vi oftere og oftere til posesauser. Halvparten av oss bruker posesaus 1-2 ganger i uken. Derfor vil vi gjerne lære bort noen gode sausetriks slik at du kan servere hjemmelaget saus neste gang!

Noen mener at hvis sausen bare er ekstra god og full av smak, så trenger du bare litt av den. Sannheten er snarere at hvis sausen virkelig er god, da kan du nesten ikke få nok.

Den beste sausen får du ved å bruke en god kraft. Koker du kraft, kan den godt fryses ned slik at du har til senere. Men det går an å jukse med en god fond som du får kjøpt i butikken også, eller til og med med en buljongterning.

Ikke alle sauser lages av kraft. Noen ganger holder det med stekesjyen eller at du koker opp f.eks. fløte og hvitvin og koker det inn - eller reduserer det - til en riktig smakfull saus.

En brun viltsaus kan smakes til med litt gelé eller brunost og kraftig krydder som einerbær. Mens en lys og sartere saus gjerne smakes til med hvitvin eller lys eddik og mildere urter som f.eks. estragon.

Det eneste du skal huske på, er at sausen krever litt tilstedeværelse. Det nytter ikke å sette på platen og gå sin vei. Da truer sausen med å skille seg, og resultatet blir deretter.

Prøv en av våre oppskrifter - og lykke til!

Brun kraft

Brun saus til kjøttkaker

Hvit saus

Appelsinsaus

Cajunsaus

Enkel salsa

Bearnaisesaus

Hollandaise

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning