Linsesalat med fetaost

SUNN MIDDAG: Linsesalat med fetaost er en mettende middagssalat. © Foto: Astrid Hals/matprat.no

Det stemmer ikke at vinteren er en årstid med dårlig tilgang på gode råvarer.

Fisk og skalldyr

Når vannet blir iskaldt, forsvinner algene og skalldyr og fisk stortrives. Reker, østers, kamskjell og sjøkreps er faktisk best om vinteren. En lett sjømatsalat er perfekt føde etter julens fete kjøttmiddager.

Sitrus og sikori

Appelsiner er også i sesong, og både de og hele spekteret av sitrusfrukter kan vi bruke i salat - i middagssalat og fruktsalat.

Endiviesalat/sikori er vintersalat. Den bitre smaken gir salatblandingen en spesiell piff. Sikori brukes både rå og kokt. Når den kokes, blir smaken mild og søt.

Belg- og rotfrukter

Linser, erter og bønner gjør seg også svært godt i salater om vinteren. I tillegg til at de smaker godt, gjør de salaten mer mektig. Det samme gjør tørrvarer som pasta, ris, couscous og bulgur.

Rotfrukter som gulrot og potet er tradisjonelle vintergrønnsaker. Ved å ovnsbake potetene i båter sammen med olje og urter blir smaken mer lun. Legg dem over eller ved siden av salaten straks før servering for å bevare dem sprø.

Dersom du ønsker litt varme i kulden, kan du tilsette noen sterke krydder i salaten. Thailandske salater er kjent for sin brennhete karakter.

Laks- og gulrotsalat

Endiviesalat

Limemarinert torsk

Appelsin- og kyllingsalat

Linsesalat med fetaost

Bønnesalat med rucola

Kylling- og pastasalat

Libanesisk tabouleh

Thailandsk rekesalat

Thailandsk biffsalat

Dessertsalater

Sitrussalat med nøtter og vaniljekesam

Tropisk fruktsalat med råkrem

Salat med torsk og bacon

SALAT: Med torsk og bacon. © Foto: Helge Johansen/melk.no

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!