UT I naturen:

Røkt sjørøye i blomkålsuppe

Den sjeldne sjørøya må du fiske selv. Jeg pleier å servere den lekre fisken med blomkålsuppe.

Publisert Oppdatert
Nå skal fisken få selskap av blomkål og sjalottløk...

Nå skal fisken få selskap av blomkål og sjalottløk... Foto: Barry Ord Clarke

Den havblanke sjørøya som blir blodrød over ryggen og får et glimmergrønt skimmer i sidene når den pynter seg til bryllupsfest i elva, er mer enn bare formfullendt og vakker. I tillegg til å være en utfordrende sportsfisk, smaker den fantastisk etter å ha delikatert seg på alskens godsaker i havet. Vi bruker det lekkerrøde røyekjøttet til en fin forrett til fire. Retten er både lett og rask å lage, men jeg anbefaler deg å gjøre det helt fra grunnen - med selvfisket røye. Om du ikke har tilgang på anadrom røye, kan du selvsagt bruke innlandsrøye, ørret, sjøørret eller smålaks!

Fisken først

En så vakker fisk som sjørøye fortjener godt stell, så bruk en nyslipt filetkniv til å skjære ut filetene, før du trekker ut sidebeina med en tang. Så deler du filetene i passe store serveringsstykker. Dryss havsalt over fiskestykkene, og la fisken ligge i 10-15 minutter. Jo tykkere stykkene er, desto lenger kan de stå - og det er liten fare for at fisken blir for salt de første timene. Når du føler at tida er inne, skyller du av saltet og tørker fiskestykkene godt med husholdningspapir. Så røyker du fisken i 10-12 minutter i en røykboks à la Abu, eller du bruker en gassgrill. Varm opp grillen til 180 grader. Så legger du fisken inn på rist sammen med en boks med glødende røykspon. Legg på lokket og slå av varmen. Etter 10 minutter bør fisken være ferdig.

I ventetida skjærer du purren i tynne strimler som du forveller kjapt i salt vann. Hell av vannet og vend purren i varm olje eller smør. Når fisken er ferdig, trekker du av skinnet og anretter de lett varmrøkte fiskebitene i hver sin suppetallerken.

Saken er suppe

Smelt 1 ss smør i en kjele, og surr sjalottløken til den blir blank. Tilsett blomkål, potet, kraft og fløte og kok ved lav varme til potetene og blomkålen er møre. Kjør suppen til en jevn puré med en stavmikser før du smaker til med salt og pepper, og pisk inn resten av smøret i små biter. En knivsodd cayenne forsyner suppen med et passende sting.

Brown trout caught a mouse imitation

---

Ørret har tatt en museimitasjon Ørret, mus

Brown trout caught a mouse imitation --- Ørret har tatt en museimitasjon Ørret, mus Foto: Yngve Ask Yngve Ask

Så er det bare å øse suppa opp i suppetallerkenene med porsjonsstykker av røye og legge purre på fisken. Drypp 1 ss olivenolje over hver tallerken.

Mmmm! Mer sier jeg ikke...

Du trenger

300 g filet av sjørøye uten bein

3 ss grovt havsalt

Røykspon

150 gram purre

vann

salt

2 ss extra virgin olivenolje

Blomkålsuppe

250 g blomkål - delt i små "hoder"

100 g potet - skrelt og delt yatzy-terning-store biter

1 finhakket sjalottløk

6 dl kyllingkraft

2,5 dl fløte

2-3 ss usaltet smør

1 knivsodd cayennepepper

1 ts salt

4 ss extra virgin olivenolje

Andre oppskrifter med røye

Helstekt røye eller ørret med urter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning