Restaurantguide

10 matfavoritter i New York

Her er 10 restauranter i New York hvor du kan spise skikkelig godt - både til frokost, lunsj og middag.

DELICIOUS: Yuca i East Village har verdens beste sangria og verdens beste spareribs.

DELICIOUS: Yuca i East Village har verdens beste sangria og verdens beste spareribs. Foto: Foto: Kjersti Flaa

Publisert Oppdatert
VALGETS KVALER: Det er mange gode og ikke gode spisesteder i New York. Her er ti restauranter du trygt kan velge.

VALGETS KVALER: Det er mange gode og ikke gode spisesteder i New York. Her er ti restauranter du trygt kan velge. Foto: Foto: Kjersti Flaa

Ingenting er mer bittert enn å spise dårlig mat i en by som syder av flotte restauranter. Men når sulten begynner å gnage i New York er det lett å gå i fella og dermed hoppe på den første og "beste" restauranten. Senere ergrer man seg grønn når man går forbi en skatt av en restaurant rundt neste hjørne.

Som turist i New York havner man dessverre altfor sjelden utenfor allfarvei. Og det er nettopp der mange av de lokale restaurant-godbitene har gjemt seg. Vi har samlet ti gode alternativer til restauranter hvor du kan spise frokost, lunsj og middag neste gang du er i New Yor.

Først noen smarte tips:

- Prøv å styre unna restaurantene på Midtown og Time Square. Her er det mange turistfeller.

- Bestill bord på restaurant hvis det er mulig.

- Ikke kom for sent til bordbestillingen. Da kan bordet ha bli gitt til noen andre.

- Dere får ikke sette dere før alle er kommet. Har du med deg noen som vanligvis ankommer sent, bør du ta dem fatt på forhånd.

- Beregn rundt en times ventetid på de mest populære restaurantene (hvis du ikke har bestilt bord).

- Ikke la deg stresse selv om regningen kommer på bordet raskere enn du får sagt "svelg". Regelen for betjeningen er nemlig følgende: "Get 'em in, get 'em down, get 'em well fed, and get 'em out."

PERFEKT FROKOSTSTED: Koselig frokoststed med karibisk/brasiliansk meny.

PERFEKT FROKOSTSTED: Koselig frokoststed med karibisk/brasiliansk meny. Foto: Foto: Kjersti Flaa

Cafe Colonial

SMOOTHIE: Byens beste frokostsmoothie?

SMOOTHIE: Byens beste frokostsmoothie? Foto: Foto: Kjersti Flaa

Den pittoreske kafeen Cafe Colonial i nabolaget Nolita i New York tilbyr en perfekt frokost for de litt helsebevisste. Den karibisk/brasilianske menyen har blant annet grovt brød som ellers er rimelig sjelden vare i New York. Du kan også komponere din egen omelett, eller suge i deg en iskald, frisk smoothie.

Dette stedet er perfekt for å ta med en bok og sitte ute en fin sommerdag og nyte utsikten over til Billy's antikvitetsbutikk på andre siden av gaten. Her yrer det av liv bestandig. Billy stiller nemlig ut funky møbler og rask på hele fortauet ned til lyskrysset ved neste gate. Han tilbyr alt fra ekte hjerneskaller og utstoppede villsvinhoder til art deco stoler og bord. Men vær på vakt, for Billy har et lumskt lynne.

Adresse: 73 E Houston St. (og hjørnet Elizabeth st)

Empire Diner

I den nostalgiske blikkboksen Empire Diner finner du alt en diner skal ha; interiør i strømlinjeformet krom, milkshakemaskin, jukeboks og vaffelpresse. Med typiske art deco-avrundede hjørner og barkrakker nok til å huse en skoleklasse, er dineren en fabrikklagd 1946-modell av merket Fodero. På taket står en Empire State Building -miniatyr og spidder himmelen. Inne sitter hippe homser, drag queens, forretningsmenn, rufsete vintage-fantaster og kunstnere fra Chelsea-området.

BARKRAKKER: Det er barkrakker nok på Empire Diner i New York.

BARKRAKKER: Det er barkrakker nok på Empire Diner i New York. Foto: Foto: Kjersti Flaa

Menyen er lang og frister med glorifiserte dinerretter som omeletter, club sandwicher, burgere, brownies, milkshaker og hot fundge sundaes. De fettdryppende, hjemmelagde potetskivene knaser akkurat så mye at man ikke hører hva nabobordet snakker om.

Adresse: 10th avenue og 22nd street (åpen i 24 timer)

Public

Gourmetperlen Public får helt sikkert smaksløkene til å fryde seg, enten du er mest glad i kjøtt eller fisk, sjokolade-mousse eller høye cocktails. Her får du rosa sjøørret fra Tasmania og snapper fra New Zealand i lokaler som skal minner om det kommunale biblioteket. Før pleide det å være bakeri her, men nå er en egen vegg satt av til bøker - og hyller er fylt med gammeldags' kartotekkort. Du glemmer fort kartoteket når maten kommer på bordet. Menyen er satt sammen av mesterkokken Brad Farmerie, og er en blanding av australsk kjøkken, friske ingredienser rett fra bondegården, samt krydder og urter fra Sørøst-Asia. Klientellet er alt fra travle forretningsfolk til hippe lokale og par på date. Stedet er også kjent for sine brunsjer i helgene. Men husk alltid å bestille bord på forhånd.

EMPIRE DINER: En kul og nostalgisk blikkboks av en restaurant.

EMPIRE DINER: En kul og nostalgisk blikkboks av en restaurant. Foto: Foto: Kjersti Flaa

Adresse: 210 Elizabeth Street, like ved Prince Street

Yuca

Lekkerbiskenen Yuca i East Village har verdens beste sangria og verdens beste spareribs. I tillegg opererer de med gode priser, god musikk og god service. Klientellet er alt fra Alec Baldwin til lokale hipstere og latino-lovers.

Om sommeren kan du sitte ute og le av alle de rare som går forbi. Thompson Square Park ligger nemlig på andre siden av gaten; der det er fri flyt av alskens fargerike personligheter. Er dere en gjeng så bestill fra tapasmenyen, men ikke glem å se på dagens rett. Alt er faktisk godt på Yuca, så vær skrubbsulten når du ankommer. Begynn gjerne med en ceviche eller chips med guacamole, og avslutt med varm sjokoladefondant. Her er det like bra lunsj som middag.

PUBLIC: Restauranten Public er en restaurantperle. Husk å bestille bord på forhånd!

PUBLIC: Restauranten Public er en restaurantperle. Husk å bestille bord på forhånd! Foto: Foto: Kjersti Flaa

Adresse: 111 Avenue A (på 7th street)

YUMMY: Avslutt middagen med varm sjokoladefondant.

YUMMY: Avslutt middagen med varm sjokoladefondant. Foto: Foto: Kjersti Flaa

Les også:

New York filmlocations

Partyguide til New York

Cafe Habana

Den hippe retroshappa Cafe Habana i Soho er alltid full. Hver dag, rundt lunsjtid, står gjerne folk i kø opp til en time for å få seg et pretensiøst sete. Til tross for enkel cubansk meny og en halvsliten fasade, er stedet sett på som det aller hotteste i sitt nabolag. Pene mennesker som jafser i seg maiskolber fra morgen til kveld, med ost, cillipulver og masse smør, er signaturen til Habana.

Det serveres også utsøkt tacos, klassisk kubanske sandwicher og annen cubanskinspirert mat. Har du ikke tid til å slå deg ned i en av båsene (nei, du kan ikke bestille bord), kan du stikke rundt hjørnet og kjøpe den sammen maten over disk.

Adresse: 17 Prince street (på hjørnet av Elizabeth Street).

YUCA: Fargerik og trivelig restaurant i East Village, New York.

YUCA: Fargerik og trivelig restaurant i East Village, New York. Foto: Foto: Kjersti Flaa

Esperanto

Esperanto er nok en latinosjappe med krutt og sjarm i East Village. I helgene yrer det av liv, og det er alltid live band som spiller. Om sommeren kan du sitte ute og drikke mimosa (champis og juice) eller blody mary, som er inkludert i brunsj-menyen til $9.99.

Cevichen er en bra start etterfulgt av egg benedicts. Er du der til middag, så prøv grillet laks, tunfisk eller sprøstekt hel snapper. Tapasmenyen byr også på mange fristelser, og ikke glem å få med deg "chocolate vulcano," som må bestilles samtidig med middagen fordi den må stå så lenge i ovnen. Når du setter skjeen i vulkanen, og den åpner seg så det renner varm, tjukk sjokoladesaus utover tallerkenen, da glemmer du alle bekymringer.

Adresse: 145 Avenue C

Gnocco Cucina & Tradizione

Det tar lang tid å komme over det første møtet med Gnoccos trøffelpizza. Den er nemlig så god at du drømmer om den i mange uker etterpå. Til tross for beliggenheten i beryktede Alphabet City, trenger du ikke å være engstelig for å bli plaffet ned eller ranet med det første. For det er lenge siden denne delen av New York var farlig. (Selv om du kanskje ikke bør henge unødvendig lenge rundt Avenue D sent på kvelden).

Gnocco er et perfekt sted å bestille langbord hvis du er en stor gjeng, men det er også perfekt for en romantisk aften for to. De kan friste med blant annet "Oven baked artichokes heart stuffed with goat cheese", "Fresh octopus carpaccio with celery, pink peppercorn and lemon vinaigrette" og "Homemade Ricotta and spinach ravioli with Mascarpone cheese, ham and lemon zest sauce".

Adresse: 337 E. 10th Street (Avenue B)

Cafe Gitane

ESPERANTO: Sjarmerende latinosjappe i East Village. I helgene yrer det av liv her.

ESPERANTO: Sjarmerende latinosjappe i East Village. I helgene yrer det av liv her. Foto: Foto: Kjersti Flaa

Ta en drink i baren først og spioner på de proffe kokkene, som lager couscous-kreasjoner så høye at Empire State Building rødmer. Her sitter alltid laidbacke, vakre hipstere og leser dagens avis og nipper til en perfekt cappuccino.

Billig fly til New York

Blant store buketter med bagetter, pølser og små kinderegg-figurer står et gult, gammelt kasseapparat, som kun lar kundene betale kontant. I bakgrunnen henger Jimi Hendrix og våker, mens bordene er fylt opp med alt fra kjendiser til kunstnere, homofile par, turister og tilfeldig forbipasserende som dypper pitabrød i nylaget hummus. Om sommeren setter de bord på fortauet utenfor, som til enhver tid er okkuperte av øldrikkende bohemer. Det er ikke plass til mange gjester innendørs heller, noe som gjør denne fransk-marokkanske poppisspotten til en svært høylydt, intim affære.

Adresse: 242 Mott St (ved Prince St)

Spotted Pig

Kjendisene elsker Spottet Pig som er en kul gastro-pub i West Village. Men det er ikke bare fordi den ser ut som en pub og har griseeffekter spredd fra vegger til tak - nei, det er fordi maten er sykt god. Kokken er anbefalt av selveste Jamie Oliver, og stedet har fått utdelt en Michelin stjerne for fjerde året på rad.

Når det diskes opp med "Crispy Pig's Ear with Kale, Endive, Lemon & Capers" eller "Grilled Beef Tongue With Duck Fat Potatoes, Sour Cream & Dill," er det ikke rart at man får kjørt smaksløkene. Favoritten er allikevel burgeren med roquefort og skolisse-pommes frittes (ja, de er like tynne som skolisser). Og med over 100 viner å velge mellom, samt stamgjester som Josh Hartnett, Helena Christensen, Gwyneth Paltrow, David Schwimmer, Kiefer Sutherland, Bono og Jay Z (to sistnevnte eier deler av puben) - da må man nesten bare bøye seg i støvet og si bon apetit.

Adresse: 314 W 11th (på hjørnet av Greenwich street)

Delicatessen

Denne hotspoten er relativt ny i klassen. Strategisk plassert på Prince Street i Soho, er den et perfekt alternativ til alle som har planlagt lunsj eller middag på turistbefengte Balthazar, og ikke fått bord. En lett blanding av asiatisk cousin og amerikanske diner-tradisjoner har resultert i blant annet "cheesburger spring roles" på menyen.

Med samme eier som berømte Cafeteria i Chelsea, er "comfort food" er stikkord. En av fristelsene på menyen er faktisk "chopped liver served on pumpernickel and rye toast." Du kan også gå for røkt ørret - eller fish and chips - dersom du ikke føler deg i from til å eksperimentere. Det hjelper selvfølgelig at servicen er meget bra og at klientellet er hippe, unge Soho-folk.

GITANE: Her finner du øldrikkende bohemer på sommeren.

GITANE: Her finner du øldrikkende bohemer på sommeren. Foto: Foto: Kjersti Flaa

Delicatessen åpner dessuten dørene ut mot gaten når det er varmt nok, og du kan sitte på fortauet på Prince Street og se på alle de trendy naboene som haster forbi. Stedet er også perfekt for en drink i baren etter en shoppingrunde på en fredag eller lørdag ettermiddag.

Adresse: 54 Prince St (på Lafayette St)

Les også:

Til topps i Rockefeller Center

Her shopper du i New York

SPOTTED PIG: Kul gastro-pub i West Village som er svært populær. Har en Michelin-stjerne og er anbefalt av Jamie Oliver.

SPOTTED PIG: Kul gastro-pub i West Village som er svært populær. Har en Michelin-stjerne og er anbefalt av Jamie Oliver. Foto: Foto: Kjersti Flaa

Tilbake til Klikk Reise

DELICATESSEN: Hotspot på Prince Street i Soho.

DELICATESSEN: Hotspot på Prince Street i Soho. Foto: Foto: Kjersti Flaa

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning