I HÆLENE PÅ HELLSTRØM

Reddet Hellstrøm Junk Food City?

Statsministeren bør innføre påbud om at alle byer skal ha et spisested som Gamlegården Spiseri.

I HÆLENE PÅ HELLSTRØM: Denne uka besøker Eyvind Hellstrøm Gamlegården Spiseri i Fredrikstad.

I HÆLENE PÅ HELLSTRØM: Denne uka besøker Eyvind Hellstrøm Gamlegården Spiseri i Fredrikstad. Foto: Foto: Scanpix /Manipulasjon Lene Rian

Publisert Oppdatert

I siste episode av "Hellstrøm rydder opp" bytter mesterkokken ut lasagne, "cowboy-mat" og bagetter ut med norsk husmannskost.

Vi har sett Hellstrøm rydde opp i restauranter i hele høst. Han har skjelt og smelt, strammet opp late kokker, kjeftet på tafatt serveringspersonale og gitt nytt liv til døende restauranter. Denne uka går turen til Fredrikstad; Junk Food City.

Når Hellstrøm kjører gjennom byen og ser alle fastfood-stedene begynner han å lure på om folka i byen ikke liker mat. Han døper til Junk City.

Gamlegården spiseri ligger i Storgata. I navnet ligger det en viss ambisjon om at stedet skal servere ærlig, hjemmelaget mat.

Hellstrøm finner raskt ut at kjøkkenpersonalet stort sett bruker frossenfisk og varmer opp mat fabrikkmat. Da blir smaken automatisk "litt veikro". Superkokken går rett i strupen på problemene: Lag ordentlig, hjemmelaget mat og sørg for at stedet går i pluss.

- Når jeg ser så mange retter på en meny, spør jeg meg hva de gjør med maten de ikke får solgt, sier Hellstrøm. Kutt ned på menyen og lag maten helt fra bunnen av med skikkelige råvarer. Hellstrøms mantra er: Gjør det enkelt. Jo enklere det er, jo mindre sjanse er det for å gjøre feil og desto mer tid kan du bruke på lage maten skikkelig.

Vårt besøk

Vi entrer lokalene klokka seks. Da får vi vite at stedet egentlig stenger, men at vi allikevel skal få mat mens de tar oppgjøret og lukker for dagen. Litt pussig at et sted som serverer middagsmat stenger seks, kanskje?

Gamlegården spiseri er et av de stedene hvor du er usikker på om de serverer ved bordene. Skal du bestille i disken? Veggene er beprydet med ikke én, men to, flatskjermpeiser som ikke gir like mye varme som ekte vare.

Vi bestiller dagens. Mens vi venter er det umulig å ikke høre den høye musikken. Musikkvalg? Inderlig amerikansk musical-stil, som vi vanligvis bare tolererer ved juletider når vi ser på Disneyklassikerne. Det er ikke godt å vite, men kanskje det er et ritual personalet har hver kveld mens de stenger? Det var ikke så plagsomt, bare litt pussig.

Maten kommer til bordet av den hyggelige serveringsdama. Den rikelige porsjonen av "Dagens lammefrikassé" kunne ikke blitt servert på Bagatelle, men det er jo heller ikke poenget. Presentasjonen blir enda mindre viktig når maten faktisk smaker fortreffelig. Akkurat passe kokt, med saftig lammekjøtt. Riktignok kunne potetene vært kokt lenger, men det skriver vi på kontoen for "etter stengetid".

Så kan man si: Det skulle da også bare mangle. Å lage lammefrikassé er ikke noen heksekunst! Kanskje ikke, men det er allikevel påfallende sjelden noen klarer å lage en velsmakende og mettende porsjon ærlig husmannskost til omkring 100-lappen. Og nettopp det er det Gamlegården Spiseri skal ha kred for.

Når de serverer flesk og duppe, hjemmelagde karbonader og annet husmannskost er det ingen som savner den tinede lasagnen som er laget på en eller annen ferdigmatfabrikk.

Etter Hellstrøms besøk står flatskjermpeisene som symbol på tiden før Hellstrøm på Gamlegården Spiseri. Den gangen ga stedet seg ut for å være ekte. Nå er det faktisk hel ved i Plankebyen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning