Rask middagsmat

Den kjappeste middagsmaten

Her er den! Det blir ikke så mye kulere og kjappere enn det her.

RASK SOMMERMAT: Denne retten er den raskeste sommermaten jeg vet om.
RASK SOMMERMAT: Denne retten er den raskeste sommermaten jeg vet om. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Det skal ikke være vrient å lage god, rask mat. En middag trenger faktisk ikke ta mer enn ti-tolv minutter.

Hva, for eksmpel, om vi tar de ingrediensene som er kjappest å tilberede og lar dem være med i samme rett. Lurt?

Ja, det er lurt.

Så la oss ta erter og couscous. Med frosne erter kan du lage supergod ertesuppe på tolv-femten minutter. Og couscous kan være så enkelt som dette (med rå, friske grønnsaker).

I en tid hvor middagene ikke kan bli raske nok undres jeg over at ikke couscous tar av. Jeg mener, tar skikkelig av.

På super'n ser jeg den beskjedne plassen couscousen får. Du må jo lete etter den, om du mener alvor. Pastaen, derimot, har en hel vegg og her kan du velge mellom all verdens former og fasonger.

For 20 år siden ventet vi på 20 minutter på potetene. Så gikk vi over til pasta og halverte ventetiden. Nå kan vi kutte koketiden med ytterligere 50% om vi vil. Når vannet er kokt opp trenger couscousen bare svelle i 2-3 minutter før den er ferdig.

Ubegripelig.

Jeg har hørt noen mumle om at de ikke er så glade i couscous. Det er vanligvis et argument jeg respekterer. Men, i dette tilfellet kan du få det til å smake akkurat slik du vil: Bland inn buljong, urter, krydder, olje, smør... - hva det måtte være! Ta noe du liker, bland det inn i couscous, så er couscous plutselig noe du liker.

Slik lager rask middag med couscous

Det er nemlig ikke vanskeligere. Jeg husker Heston Blumenthal i sin bok Family Food skrev at du trenger like deler vann og couscous (han med "verdens kuleste lunsj" og som figurerer på NRK om dagen). Min erfaring er at det er litt for mye vann. Jeg pleier å ha 50/50 som utgangspunkt og så heller jeg ut litt vann, omtrent 1/4.

Couscousen krever ikke mye av deg. Bare at du kan koke vann. Fikser du dét, fikser du couscous. Kok opp, ha i couscous. Vent i to-tre minutter.

Herfra og ut er det bare justeringer. Den "justeringen" jeg foreslår er enkel. Ha ertene i det samme vannet som du har couscousen. Så vil du oppdage at erter og couscous er ferdig på samme tid, nemlig tre minutter senere.

Og dersom du har klart å koordinere deg godt skikkelig nå, så steker chorizopølsene i panna og gir fra seg sin karakteristiske duft allerede.

Middagen er klar. Og du har ikke rukket å dekke bordet ennå.

Oppskriften finner du nedenfor!

Jeg oppfordrer for øvrig alle til å trykke på "lag din egen oppskrift". Logg deg inn og legg inn dine egne oppskrifter. Så forsvinner de ikke - og dessuten vil resten av verden også få glede av dem!

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Denne saken ble første gang publisert 03/06 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også