Ramen

- Ramen? Nei, det har jeg ikke spist

Det har kanskje ikke du heller? Men det burde du...!

GODT OG BILLIG: En skikkelig skål med ramen gir deg følelsen av å spise et solid måltid for en slikk og ingenting. FOTO: Erik Hannemann
GODT OG BILLIG: En skikkelig skål med ramen gir deg følelsen av å spise et solid måltid for en slikk og ingenting. FOTO: Erik Hannemann Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

- Ramen? Nei, det har jeg ikke spist.

Det er jo flaut, selvsagt. Å ikke klare og henge med. Men, sånn går det når man er for sjelden i New York. Eller Japan. Der er ramen digert. Og nå har det også kommet til Norge for alvor.

For å ta det første først: Ramen er nudler i kraft. Og det, kan jeg skjønne, er neppe nok til å skape begeistring.

Men, en skikkelig skål med ramen gir deg følelsen av å spise et solid måltid for en slikk og ingenting.

Vi måtte ta turen til Oslos nye Ramen-sjappe som ligger på oppsiden av Mathallen. At den heter "Sapporo Ramen bar" er ikke tilfeldig. Folk fra Sapporo i Japan mener deres ramen er spesielt god og egentlig ikke kan sammenlignes med annen ramen. Det sier også sjefskokken her:

- Jeg bestemte meg for å lage skikkelig ramen, slik som den hjemme i Sapporo. Det er den beste, sier Inage-san og gliser.

 

RAMEN: Det er den japanske varianten som amerikanerne speiler i New York. En av de sterkeste ambassadørene for Ramen i New York har vært David Chang.
RAMEN: Det er den japanske varianten som amerikanerne speiler i New York. En av de sterkeste ambassadørene for Ramen i New York har vært David Chang. Foto: Foto: Erik Hannemann
RAMEN: Inage lager skikkelig Sapporo-Ramen. Den aller beste om, vi skal tro kokken. FOTO: Erik Hannemann
RAMEN: Inage lager skikkelig Sapporo-Ramen. Den aller beste om, vi skal tro kokken. FOTO: Erik Hannemann

 

Etter å ha knota litt med kort og koder for å betale de 125 kronene det koster, var det bare å skynde seg til bords.

Akkurat som med pasta, kan ikke ramen vente på deg. Du må vente og være klar når skålen med ramen kommer. Og når den gjør det, etter bare noen minutter, er det duket for et lite eventyr.

Først smaker du på den gode kraften. Så slurper du i deg nudlene. Og det skal slurpes, blir vi fortalt av japanerne vi spiser sammen med. På sammen måte som når man smaker vin, er det et poeng å slurpe for å få fram alle smakene.

Så oppdager du at det ligger et bløtkokt egg der. (Lykke til med å spise det med pinner). På toppen av vår variant ligger det en skive med svinekjøtt. Den er så mør at det, nettopp, uten problemer lar seg spise med pinner.

I tillegg er det noen fine bambusskudd som er søtlige og deilige. Så, å spise denne skålen er som å gå inn i en liten eventyrskog hvor overraskelsene venter rundt hvert eneste tre. Søtt, salt, mykt, hardt - og veldig deilig.

Om det ikke har sprutet kraft utover bordet, ja, da har du ikke spist det riktig, spøker japanerne.

 

Opprinnelig kinesisk

Opphavet til ramen finner hos kineserne. Etter andre verdenskrig returnerte japanske soldater fra Kina i hopetall. Under tiden i Kina hadde mange japanere lært seg å like ramen og begynte å etablere ramen-sjapper. Etter hvert utviklet japanerne ramen til å bli noe eget - og det oppsto en slags ramen-kult.

Det er den japanske varianten som amerikanerne speiler i New York. En av de sterkeste ambassadørene for Ramen i New York har vært David Chang (som for sikkerhets skyld er fra Korea opprinnelig). David Chang er ikke en liten størrelse i matsammenheng. Han er en viktig stemme som gjør seg gjeldende i New York og USA, men har også fått gjennomslagskraft gjennom sine mange etableringer i Australia og Canada, samt matmagasinet Lucky Peach. Ivan Orkin bør også nevnes i denne sammenhengen (han blir portretert i en senere sesong av Netflix-serien Chefs Table). Sjekk denne videoen!

Ramen er gatematen som har tatt New York med storm. Også i hjemlandet Japan er det stadig svært populært. Og variasjonene ser ut til å være uendelige. Det helt grunnleggende er dog at nudlene er gode og at kraften er superb. Uten de to faktorene har ikke ramen-sjappa di livets rett.

 

"Ramen is dead"

 

Om du søker opp video med David Chang og ramen på Youtube finner du fort mange. Og det blir fort veldig klart at ramen ikke er ramen. Chang mener at ramen er, litt som tapas, en stil som presser kokken til å være innovativ. Nå, mener han, har ramen begynt å stivne i ett mønster. Akkurat slik vi har standardisert sushi til de pakkene du kjøper i butikken i super'n.

Derfor har Chang sagt at "Ramen is dead". Litt som Kurt Cobain sa om Grunge-musikken.

 

Oppskrift på ramen

Strengt tatt er Mr. Lee nudlene en type ramen. Men, det er ikke de fem-kroners pakningene som får folk til å gå mann av huse for.

 

For å lage den tøffe oppskriften til Chang må du vite hva

Kombu: Tare

Sake: Japansk risvin

Mirin: Søt risvin

Usukuchi soy: Lys soyasaus

 

Utover det: Skap deg litt tid. Og da mener jeg to dager. Eller: Finn deg en ramen-sjappe. Om det ikke er en i nærheten nå, er det ikke lenge til det kommer en!

 

Denne saken ble første gang publisert 09/05 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også