Når man skriver om mat, er det spesielt ett ord på engelsk man savner på norsk: savoury. Dette betyr appetittvekkende, men inkluderer ikke søte ting som kaker, desserter og snop. Savoury brukes kun om ting som er enten salte, sure, bitre eller umami (den femte smaken), altså ting vi vanligvis forbinder med forretter og hovedretter i et måltid. Noen har prøvd seg med "saltmat" som et norsk uttrykk, men det både ser og høres litt stusselig ut.

"Savoury" pannekaker

Vi har lett for å tenke på pannekaker som søte greier, som passer best til dessert. Men fleskepannekaker er jo en gammel klassiker, og her står flesket for det salte, "savoury" elementet, som gjør at du kan servere pannekakene til middag.

Du kan i det hele tatt se på pannekaker som en erstatning for poteter, ris eller pasta, eller, for den saks skyld, tacolefser, og da åpner det seg uante muligheter for spennende varianter av middagspannekaker med forskjellige typer tilbehør.

Spreke oppskrifter

Nedenfor har vi lagt ved et knippe fine oppskrifter på både fleskepannekaker og andre "savoury" varianter. Og skulle du få lyst på en søt variant av pannekaker til enten frokost eller dessert, må du få med deg våre oppskrifter på amerikanske pannekaker.

Erik Hannemann

Fleskepannekaker

Vil du ha noe mektig og umoderne?

Ingredienser:

75 g smør

3 stk egg

1 l melk

300 g hvetemel

20 skiver flesk, lettsaltet

sirup

Høyde (px): Bredde (px):
Kim Holthe

Fylte pannekaker

I stedet for å kjøpe tacolefser kan du lage pannekaker og fylle dem med kjøttdeig og det du har lyst på av grønnsaker.

Til 4 porsjoner:

2 stk egg

2 dl hvetemel

0,5 ts salt

3,5 dl melk

Fyll

400 g kjøttdeig

1 ss smør

1 pk tacokrydder

1 stk løk, rød

1 stk paprika, rød

1 pk ruccola

8 ss rømme

salsa

Høyde (px): Bredde (px):
Tom Sinding-Larsen

Pannekaker av kikertemel

Disse indiske pannekakene serveres med chutney og krydderchae om vinteren og lassi kefirdrikk om sommeren. Dette er en sunn og meget mettende frokost også for dem som har glutenintoleranse.

Ingredienser:

200 g kikert mel (besan)

1 ts salt

1 ts timian frø (ajwain)

1 ts chili pulver, hvis ønskelig

1 dl kefir

3 dl vann

1 stk grønn chili

100 g løk

150 g tomat

3 ss finsnittet frisk koriander

litt olje til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Eva Brænd

Gratinerte pannekaker med reker

Disse pannekakene er fylt med reker i lys saus og gratinert med ost. Serveres med salat og søt chilisaus.

Ingredienser:

Røre

4 dl hvetemel

3 dl kald grønnsaksbuljong

4 stk egg

1 ts salt(reduser mengden om buljongen er salt)

Fyll

1,5 ss hvetemel

2 dl reke- eller fiskekraft

0,5 dl melk ellerfløte

2 ss smør

1 stk eggeplomme

1 ss sitronsaft

200 g rensedereker, grovhakkede

1 stk liten boksbønnespirer

salt og pepper

1 ss finhakket friskdill

tabascoetter smak

Topping og pynt:

1 dl ost, revet

reker

tynne grønneasparges

vårløk, finhakket

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Pannekaker med spinatfyll og tomatsalsa

Med litt sammalt mel i røren, blir det ekstra sunne pannekaker. Fyllet er også sunt, spennende og godt!

Til 3 porsjoner:

4 stk egg

1,5 dl hvete, sammalt og grov

1,5 dl hvetemel

0,5 ts salt

5 dl melk

Fyll

200 g spinat, frisk

300 g cottage cheese

salt og pepper

Tilbehør

0,5 gl tomatsalsa

3 ss pinjekjerner

Høyde (px): Bredde (px):
Eva Brænd

Pannekaker fylt med laks og egg

Gressløk og kruspersille setter både smak og farge på disse pannekakene som er fylt med en nydelig laks- og eggesalat med hakket dill.

Til 4 porsjoner:

Pannekakerøre

6 dl hvetemel

3 dl avkjølt grønnsaksbuljong

1,5 ss smør

4 stk egg

2 stk eggehvite

4 ss finhakket kruspersille

4 ss finhakketgressløk

Fyll

0,75 stk finhakketpurre

1 ss smør

2 dl crème fraîche

1 ts pepper, sort og nykvernet

200 g røkelaks

3 stk egg, kokt

salt og kvernetpepper

4 ss hakket friskdill

Pynt

3 ss hakket friskdill

2 stk hakket koktegg

3 skiver røkelaks

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!