Pannekaker til middag

Pannekaker til middag

Tenk på pannekaker som en erstatning for poteter, ris eller pasta, og du får uante muligheter for en deilig middag.

TIL MIDDAG: Har du flesk i pannekakene dine, kan du servere dem til middag.
TIL MIDDAG: Har du flesk i pannekakene dine, kan du servere dem til middag. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Når man skriver om mat, er det spesielt ett ord på engelsk man savner på norsk: savoury. Dette betyr appetittvekkende, men inkluderer ikke søte ting som kaker, desserter og snop. Savoury brukes kun om ting som er enten salte, sure, bitre eller umami (den femte smaken), altså ting vi vanligvis forbinder med forretter og hovedretter i et måltid. Noen har prøvd seg med "saltmat" som et norsk uttrykk, men det både ser og høres litt stusselig ut.

"Savoury" pannekaker

Vi har lett for å tenke på pannekaker som søte greier, som passer best til dessert. Men fleskepannekaker er jo en gammel klassiker, og her står flesket for det salte, "savoury" elementet, som gjør at du kan servere pannekakene til middag.

Du kan i det hele tatt se på pannekaker som en erstatning for poteter, ris eller pasta, eller, for den saks skyld, tacolefser, og da åpner det seg uante muligheter for spennende varianter av middagspannekaker med forskjellige typer tilbehør.

Spreke oppskrifter

Nedenfor har vi lagt ved et knippe fine oppskrifter på både fleskepannekaker og andre "savoury" varianter. Og skulle du få lyst på en søt variant av pannekaker til enten frokost eller dessert, må du få med deg våre oppskrifter på amerikanske pannekaker.

Erik Hannemann

Fleskepannekaker

Vil du ha noe mektig og umoderne?

Se hele oppskriften

Ingredienser:

75 g Smør

3 stk Egg

1 l Melk

300 g Hvetemel

20 skiver Flesk, lettsaltet

Sirup

Kim Holthe

Fylte pannekaker

I stedet for å kjøpe tacolefser kan du lage pannekaker og fylle dem med kjøttdeig og det du har lyst på av grønnsaker.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Egg

2 dl Hvetemel

0.5 ts Salt

3.5 dl Melk

400 g Kjøttdeig

1 ss Smør

1 pk Tacokrydder

1 stk Løk, rød

1 stk Paprika, rød

1 pk Ruccola

8 ss Rømme

Salsa

Tom Sinding-Larsen

Pannekaker av kikertemel

Disse indiske pannekakene serveres med chutney og krydderchae om vinteren og lassi kefirdrikk om sommeren. Dette er en sunn og meget mettende frokost også for dem som har glutenintoleranse.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g Mel

1 ts Salt

1 ts Timian

1 ts Chili

1 dl Kefir

3 dl Vann

1 stk Grønn chili

100 g Løk

150 g Tomat

3 ss Koriander

Olje

Eva Brænd

Gratinerte pannekaker med reker

Disse pannekakene er fylt med reker i lys saus og gratinert med ost. Serveres med salat og søt chilisaus.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 dl Hvetemel

3 dl Buljong

4 stk Egg

1 ts Salt

1.5 ss Hvetemel

2 dl Kraft

0.5 dl Fløte

2 ss Smør

1 stk Eggeplomme

1 ss Sitronsaft

200 g Reker

1 stk Bønnespirer

Salt og pepper

1 ss Dill

Tabasco

1 dl Ost, revet

Reker

Asparges

Vårløk, finhakket

Astrid Hals

Pannekaker med spinatfyll og tomatsalsa

Med litt sammalt mel i røren, blir det ekstra sunne pannekaker. Fyllet er også sunt, spennende og godt!

Se hele oppskriften

Til 3 porsjoner

4 stk Egg

1.5 dl Hvete, sammalt og grov

1.5 dl Hvetemel

0.5 ts Salt

5 dl Melk

200 g Spinat, frisk

300 g Cottage cheese

Salt og pepper

0.5 gl Salsa

3 ss Pinjekjerner

Eva Brænd

Pannekaker fylt med laks og egg

Gressløk og kruspersille setter både smak og farge på disse pannekakene som er fylt med en nydelig laks- og eggesalat med hakket dill.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

6 dl Hvetemel

3 dl Buljong

1.5 ss Smør

4 stk Egg

2 stk Eggehvite

4 ss Persille

4 ss Gressløk

0.75 stk Purre

1 ss Smør

2 dl Crème fraîche

1 ts Pepper, sort og nykvernet

200 g Røkelaks

3 stk Egg, kokt

stk Pepper

4 ss Dill

3 ss Dill

2 stk Egg

3 skiver Røkelaks

Denne saken ble første gang publisert 19/06 2017, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også