SPANSK

Paella i hovedrollen

I en god paella spares det verken på skalldyr, chorizopølse, safran eller andre godsaker.

Mange er enige om at paella er det beste som noensinne har kommet fra det spanske kjøkkenet.

Mange er enige om at paella er det beste som noensinne har kommet fra det spanske kjøkkenet. Foto: Foto: iStockphoto

Publisert Oppdatert

Sett på noe fyrrig flamencomusikk og ønsk gjestene bienvenido til en aften med spanske smaksopplevelser.

Paella, tapas, gazpacho, sangría og crèma catalana er alle klassikere som er midt i blinken for en slik anledning.

Uno!

Det er jammen ikke få av oss som har drukket sangría under Spanias sol. Denne fruktige røde drikken kan du servere som startskudd for aftenen. Lag nok, men ikke for mye - med mindre du legger opp til skikkelig grisefest!

Sangría

Det er spesielt å drikke iskald rødvin, men stemningen blir alltid lett og uformell når den serveres til tapas før middagen.

Det er spesielt å drikke iskald rødvin, men stemningen blir alltid lett og uformell når den serveres til tapas før middagen. Foto: Foto: iStockPhoto

Et annet alternativ som aperitiff er et glass tørr cava (husk at tørr er "brut"). Både cava og sherry av typen fino eller manzanilla egner seg godt å servere til tapas. Begge er lyse, lette og tørre. For de som ikke liker gjærsmaken på disse to, er sherry dry oloroso eller amontillado gode alternativ. De er også tørre, men er lengre lagret og med et nøtteaktig preg.

Et par-tre tapas å bite i mens gjestene venter på hovedretten slår helt sikkert an. Ikke gjør det vanskelig. Du kan for eksempel åpne en pakke røkte mandler, skjære opp noen ostebiter - gjerne manchego eller annen spansk ost, legge frem noen tynne skiver spansk serrano-skinke, eller gå for den beste og dyreste varianten; bellota-skinke.

Katalanske pa amb tomàquet ("brød med tomat") smaker godt: Rist skiver av daggammel loff eller lyst rugbrød lett i brødrister. Gni overflaten med halve hvitløkfedd, halve kjøttfulle tomater og topp med god olivenolje og salt.

Har du tid og overskudd kan du selvsagt legge ekstra flid i det, og servere flere tapas.

Fylte sjampinjonger

Patatas bravas

Tortilla española

Fuente de gambas

Kyllingtapas

Chorizo flambeado

Du kan også velge å hoppe over tapas og gå for forrett istedenfor. Den kalde suppen gazpacho er ment å skulle kjøle ned på varme dager i Andalucía, men den går fint an å servere i varme, norske stuer også.

Gazpacho

Dos!

Så er det duket for retten som regnes som Spanias nasjonalrett. Paella kan være en fantastisk smaksopplevelse om alt er gjort riktig.

Paella er en risrett, og risen er viktig for resultatet. Glem jasmin- og basmatiris. Vanlig polert middagsris kan gå til nød, italiensk arborio- eller carnaroliris er bedre. Det beste er å bruke spansk ris som bomba, bahia, senia og calasparra - alle rundkornede ristyper som trekker mye smak fra resten av råvarene. Det enkleste er å se etter paella-ris i butikken. De er ofte litt bortgjemt, men den som leter, han finner.

Og så er spørsmålet: Må en spandere på seg dyr safran eller holder det med gurkemeie? En må ikke bruke safran, nei. Men det er ikke bare gulfargen man er ute etter i paella. Safran har en helt spesiell smak. Trøsten får være at det ikke er mange safrantrådene som skal til.

Kvalitet på resten av råvarene må også være på topp, enten det er fisk, skalldyr eller biter av rent kjøtt eller pølser. Om dn blander "jord og sjø", blir det en paella mixta. Oppskriften "

«Enkel paella" er nettopp en paella mixta.

Enkel paella

Mange er enige om at paella er det beste som noensinne har kommet fra det spanske kjøkkenet.

Mange er enige om at paella er det beste som noensinne har kommet fra det spanske kjøkkenet. Foto: Foto: iStockphoto

Paella med hvit fisk og blåskjell

Paella med makrell

Ung og frisk rødvin fra Rioja passer godt til, enten klassifisert som crianza eller joven. Dersom hvitvin heller er ønskelig, anbefales hvitvin fra området Rías Baixas.

Tres!

Alle gode måltid fortener en søt avslutning.

Créma catalana er en høyst verdig kandidat. Det er en slags katalansk versjon av den berømte franske vaniljedessserten créme brûlee. Forskjellen er at crèma catalana inneholder kanelstang og skall av appelsin eller sitronskall i tillegg. Flere mener at forskjellen gjør crèma catalana til den beste.

Crèma catalana

Sherry passer også til crèma catalana. Men denne gangen velger vi en cream sherry, som er brun og søt.

Når maten har sunket og bordet er ryddet, nyter vi et glass spansk brandy til kaffen, og den spanske stemningen langt uti de små timer. Kanskje også ta noen dansetrinn til latinske rytmer.

Noen musikkforslag for kvelden: Paco de Lucía, Rosario Flores, Enrique Iglesias og Alejandro Sanz.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning