Ostekake med gelelokk

Endelig en kake du ikke trenger å steke

Den raskeste kaken du kan bake.

OSTEKAKE MED GELELOKK: Bruk gjerne en varm kniv når du skal skjære ut stykker.
OSTEKAKE MED GELELOKK: Bruk gjerne en varm kniv når du skal skjære ut stykker. Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen
Sist oppdatert

Kaker som smaker godt blir ofte laget igjen. Og igjen. Og igjen.

Sånn er det med denne ostekaka. Den faller i smak både hos den kresne sjuåringen og hos pensjonisten. Og ingen ting er bedre enn kaker som «funker», er det vel?

Selvfølgelig kunne jeg gitt deg en oppskrift med ekte fruktsaft og gelatin istedenfor å bruke gelepakker. Det går fint an. Men jeg kjenner meg selv, der jeg står på kjøkkenet to dager før den store dagen. Fire kaker skal bakes – én til skole, én til barnehage og to til eget selskap. Samtidig skal bunadskjorter strykes, penskoene til barna er for små (igjen!) og den bilen MÅ vaskes.

I sånne stunder går kakevalgene på autopilot. Du lager de kakene som er raske å lage, som smaker godt og som du vet alle liker.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

OSTEKAKE MED GELELOKK: Du lager bunnen av kjeks.
OSTEKAKE MED GELELOKK: Du lager bunnen av kjeks. Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

Ostekaken skal ikke stekes

Denne ostekaken skal ikke stekes. Den er laget med kjeksbunn og har du ikke digestivekjeks kan du bruke for eksempel Bixit eller Gjendekjeks. Havrekjeks kan du også lage selv.

Før brukte jeg alltid Kornmo, men den kjeksen har blitt annerledes med årene og henger ikke godt nok sammen til en slik bunn. Om du ikke har en foodprocessor til å knuse kjeksen, bruk en dobbel brødpose og et kjevle. Gyv løs til du har fine smuler.

Rør sammen med romtemperert eller smeltet smør og klem ut i en springform kledd med bakepapir. Kjeksbunnen kan fort bli litt for hard, men ved ikke å presse smulene så hard sammen får du et mer porøst underlag.

Bare halvparten av vannet

Legg merke til at du kun skal bruke halvparten av vannmengden i geleen, både i den som skal i kaka og den du skal helle på toppen etter at kaken har stivnet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

OSTEKAKE MED GELELOKK: Bruk gjerne friske bær.
OSTEKAKE MED GELELOKK: Bruk gjerne friske bær. Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

Det er også viktig at geleen ikke er varm når du skal blande den med krem.

Geleen på toppen må være helt avkjølt (uten at den har stivnet) før den helles på.

Kaken kan du lage to eller tre dager før den skal spises. Kan oppbevares i kjøleskap eller i fryser, men pass på å pakke formen inn i plast slik at den ikke tørker ut eller tar smak av andre matvarer i kjøleskapet eller fryseren.

Her kan du lese mer om mat og holdbarhet i fryser.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Denne saken ble første gang publisert 03/05 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også