Oppskrift på salat som metter

Salatene du spiser til middag

Sunn sommermat som metter.

OPPSKRIFT PÅ MIDDAGSSALAT: Med denne salaten blir du mett.

OPPSKRIFT PÅ MIDDAGSSALAT: Med denne salaten blir du mett. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss

Publisert Oppdatert

De fleste salater er laget som tilbehør. "Server med en enkel salat" heter det gjerne i oppskrifter. Da er det denne som gjelder - salat, sukkererter, en frukt og noen nøtter som vendes i en dressing av olje, sennep, sitron og hvitløk.

Vel og bra.

Men, om man bare ønsker seg en salat til middag. En kjapp, sunn og mettende salat - hva gjør man da?

Jo, da jakter man på kongene av salathaugene. Da hører man navn som Cæsar, Nicoise og kanskje "gresk salat".

 

Cæsarsalaten er finfin. Originalen lages ikke med kylling, men det har blitt så vanlig at folk ville savne kyllingbitene om de ikke var der. Og jeg liker det best når kyllingen er grillet.

Og nicoise, altså salt fra Nice, er en fyldig salat som du fint kan spise til middag. Den viktigste suksessfaktoren er oliven, synes jeg. Jo flere, jo bedre.

 Ikke alle liker "brisling sardiner" som de heter i hermetisk tilstand i Norge, men det gjør jeg. Og derfor kan jeg ha en hel boks i en slik salat. Da blir det også nok.

Gresk salat kan også passere som middag, men det bare på en god dag - altså en dag som er så varm at du har mest lyst til å bare drikke.

 

Det finnes også et herlig knippe med salater som ikke (ennå) er etablerte som superstjerner. En av jeg holder en knapp på vil etablere seg på den gastronomiske himmelhvelvingen er salaten som kombinerer mango og sellerirot: To ingredienser som aldri hadde møttes om det ikke var for innovative kokkers ukuelige trang til å eksperimentere. Den knudrete og pepperaktige selleriroten trives i nordlig jord, mens den glatte, søte mangoen henger fra trærne i tropiske strøk. Nei, sjansen var ikke stor for at de skulle havne i samme bolle.

Men, det gjorde de. Og med på festen ble også de grønne bønnene og sukkerertene. Dette er salaten du fint spiser som den er, men det er ingen dum i ide å legge en grillet makrell på toppen.

Jeg legger også ved en salat med varmrøkt laks. Du kan selvsagt bytte den med røkt peppermakrell som er lett å få tak i. Det er en spennende og innholdsrik salat med epler, mandler og friseesalat (lollo) og dessuten en artig dressing hvor du pisker kremen for å få den mer luftig og omfangsrik.

Ha en herlig salatmiddag!

Anne Elisabeth Næss

Salat med sellerirot og mango

Denne salaten er og blir Christopher Sjuves yndlingssalat. Helt sjef.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

0.5 stk Sellerirot

12 stk Aspargesbønner

1 stk Mango

12 stk Sukkererter

1 dl Olivenolje

3 ss Sitronsaft

1 ts Sennep

1 fedd Hvitløk

Salade Niçoise

Denne salaten er et måltid i seg selv, men kan brukes som tilbehør til f. eks grillet fisk.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 stk Poteter

10 stk Aspargesbønner

0.5 stk Salathode

4 stk Egg

2 stk Sjalottløk

8 stk Cherrytomat

1 dl Oliven, sorte

0.5 bokser Sardin

1 dl Olivenolje

3 ss Sitronsaft

Salt og pepper

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning