OPPSKRIFTER TIL SØNDAGSMIDDAG

Skikkelig søndagsmiddag

Fordi du fortjener det.

Sist oppdatert

Jeg vil slå et slag for den gode, gamle søndagsmiddagen. Du vet den middagen som vanligvis serveres med brun saus og stek. Og som du første delen av livet inviteres på, før livssyklusen plutselig vender og det er du selv som inviterer.

Begrepet søndagsmiddag har en spesiell klang og gir noen forventninger om nystrøket duk og pent bestikk. Jeg skal på ingen måte utfordre dette bildet eller den tradisjonen. Jeg liker den, nemlig.

I denne omgangen skal vi holde oss til stek. Eller steik, som minst like mange sier.

Å lage en stek, enten det er av okse, kalv, lam eller svin, er slett ikke vanskelig. Om du tar deg bryet med å svi utsiden i en grillpanne (eller vanlig panne) får du litt mer smak i kjøttet. Og det andre er å bruke steketermometer. Vil du ha kontroll er det ingen vei utenom.

Lammestek, kalvestek, oksestek, eller svinestek?

Siden det er høst er det svært nærliggende å tenke på lammestek. Og da kan du se på denne videoen:

</p> <p>Kalvestek er muligens enda dyrere. Men framgangsmåten er nesten identisk.</p> <p>Det klart billigste alternativet er svinestek. Der kan du være så heldig å finne en svinestek med svor. Og for å få den sprø så er det nyttig å tenke på hvordan <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article378091.ece">du lager ribbe</a>.</p> <p>Svinestek liker også de fleste at er gjennomstekt. Det er sikrere å steke den på litt lavere temperatur enn de andre kjøttypene - så mer enn 150 grader er ikke tilrådelig. Den er ferdig på 70 grader, mens for de andre typene holder det lenge med 60 grader.</p> <p>Server gjerne med <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article628239.ece">fløtegratinerte poteter</a> - det er det sjelden noen som blir lei seg for å få.</p> <h4>Dessert</h4> <p>Det kan ikke kalles en skikkelig søndagsmiddag om man ikke har dessert.</p> <p>Og er man først i det nostalgiske hjørnet kommer man <a href="http://www.klikk.no/emne/eplekake/">ikke utenom eplekake</a>. Eller: Skal vi ikke bare ta den helt ut og lage tilslørte bondepiker? Det er i alle fall mitt forslag.</p> <p>Og dersom ikke det faller i smak, så lanserer jeg tre forslag med sjokolade nedenfor.</p> <h4>Desserter med sjokolade</h4> <p>Dersom du bare har lyst på litt sjokolade (til kaffen?) har jeg tre forslag til deg. Det første er å lage noen kule sjokoladetrøfler - og du kan gjøre det slik:</p> <p> <iframe frameborder="0" height="360" scrolling="no" src="http://hm-media.netttv.aptoma.no/embed/?id=4511" width="640"/> </p> <p>Er du mer sugen på en variant med karamelliserte nøtter har jeg denne storheten til deg:</p> <p> <iframe frameborder="0" height="360" scrolling="no" src="http://hm-media.netttv.aptoma.no/embed/?id=4507" width="640"/> </p> <p>Den siste oppskriften med sjokolade er sjokoladevannbakkels. Det er ikke verre enn at du lager vanlige vannbakkels (smør, mel og egg) og sikter inn litt kakao og serverer med sjokoladesaus. (Oppskriftene er nedenfor).</p> </div>

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

 

Les også:

Blomkålsuppa alle elsker

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Eplekaka du må bake i høst

Vår største pizzatest noensinne

Her kan du søke blant 5000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 13/10 2013, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også