OPPSKRIFTER TIL SØNDAGSMIDDAG

Skikkelig søndagsmiddag

Fordi du fortjener det.

Publisert Oppdatert

Jeg vil slå et slag for den gode, gamle søndagsmiddagen. Du vet den middagen som vanligvis serveres med brun saus og stek. Og som du første delen av livet inviteres på, før livssyklusen plutselig vender og det er du selv som inviterer.

Begrepet søndagsmiddag har en spesiell klang og gir noen forventninger om nystrøket duk og pent bestikk. Jeg skal på ingen måte utfordre dette bildet eller den tradisjonen. Jeg liker den, nemlig.

I denne omgangen skal vi holde oss til stek. Eller steik, som minst like mange sier.

Å lage en stek, enten det er av okse, kalv, lam eller svin, er slett ikke vanskelig. Om du tar deg bryet med å svi utsiden i en grillpanne (eller vanlig panne) får du litt mer smak i kjøttet. Og det andre er å bruke steketermometer. Vil du ha kontroll er det ingen vei utenom.

Lammestek, kalvestek, oksestek, eller svinestek?

Siden det er høst er det svært nærliggende å tenke på lammestek. Og da kan du se på denne videoen:

Kalvestek er muligens enda dyrere. Men framgangsmåten er nesten identisk.

Det klart billigste alternativet er svinestek. Der kan du være så heldig å finne en svinestek med svor. Og for å få den sprø så er det nyttig å tenke på hvordan du lager ribbe.

Svinestek liker også de fleste at er gjennomstekt. Det er sikrere å steke den på litt lavere temperatur enn de andre kjøttypene - så mer enn 150 grader er ikke tilrådelig. Den er ferdig på 70 grader, mens for de andre typene holder det lenge med 60 grader.

Server gjerne med fløtegratinerte poteter - det er det sjelden noen som blir lei seg for å få.

Dessert

Det kan ikke kalles en skikkelig søndagsmiddag om man ikke har dessert.

Og er man først i det nostalgiske hjørnet kommer man ikke utenom eplekake. Eller: Skal vi ikke bare ta den helt ut og lage tilslørte bondepiker? Det er i alle fall mitt forslag.

Og dersom ikke det faller i smak, så lanserer jeg tre forslag med sjokolade nedenfor.

Desserter med sjokolade

Dersom du bare har lyst på litt sjokolade (til kaffen?) har jeg tre forslag til deg. Det første er å lage noen kule sjokoladetrøfler - og du kan gjøre det slik:

Erik Hannemann

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

0.5 potte Rosmarin

2 stk Hvitløk

1 stk Lammelår

2 stk Selleri

200 g Smør

1 kg Poteter

Olje

4 dl Rødvin

2 ts Sukker

1 ts Maisenna

Erik Hannemann

Kalvestek

Slik lager du kalvestek.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Kalvestek

Salt og pepper

Clotilde Dusoulier

Svinestek med krydret rødkål, epler og svisker

Her er Clotildes oppskrift på en herlig og enkel svinestek.

Se hele oppskriften

Til 8 porsjoner

1 ss Olivenolje

800 g Svinestek

Havsalt

1 stk Rødkål

2 stk Eple

8 stk Svisker

4 stk Hvitløk

Korianderfrø

Muskat

Ingefær, malt

Kanel

Nellik

1 dl Rødvin

Pepper

Erik Jalland

Tilslørte bondepiker

Her er Lars Barmens oppskrift på tilslørte bondepiker. Dette er bondepiker slik vi liker dem, søte og gode.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

3 stk Eple

6 ss Sukker

0.5 dl Vann

2 ss Smør

6 ss Brødrasp

Kanel, malt

3 dl Kremfløte

Erik Hannemann

Sjokoladetrøfler med ulike dryss

Det er enkelt å lage sjokoladetrøfler.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g Kokesjokolade, lys

1 dl Kremfløte

Sjokolade med karamelliserte nøtter

Jo, denne er enkel å lage.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

300 g Kokesjokolade, lys

100 g Sukker

150 g Nøtt

Bulls

Sjokoladevannbakkels

Server dem som dessert, eller til en god kopp kaffe.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2.5 dl Vann

75 g Smør

2.5 dl Hvetemel

1 ss Kakao

3 stk Egg

3 dl Kremfløte

50 g Sjokolade

200 g Sjokolade, mørk

1.5 dl Kremfløte