Sankthansaften er større for noen enn andre. Jeg sitter med følelsen av at det er muligheten for et digert bål som avgjør hvor viktig denne dagen er. I Oslo, hvor bålbrenning heldigvis er lite populært, er denne dagen ikke så ulik andre dager. I Vestfold og på Vestlandet flokker folk til svaberg og strender og lager bål (altså: ikke bål svaberget, da. Det er ikke lov). Og dette er moro for unga.

Og alle andre som kan sette pris på kontrollert brenning en varm, eller passe varm, junikveld.

Når det gjelder maten er det svært få konvensjoner å forholde seg til. Forslagene spriker i alle rettninger i rak motsetning til julaften hvor vi konsentrerer oss om tre, fire tradisjonsretter. Ingen ingrediens eller matrett har kapret sankthans ennå.

Om jeg fikk bestemme, og jeg ser urimeligheten av et slik scenario, men samtidig gleden det ville skape, så ville valget falt på følgende elementer:

Asparges

Nypoteter

Jordbær

Rabarbra

Mer spesifikt hadde ikke Sjuves matdiktatur vært. Likevel ville jeg foreslå noen retter, men det er ikke ment som en sankthanstvangstrøye, bare velmenende og velsmakende tips. Ingrediensene er ikke tilfeldig valgt, men det er altså naturen selv som bestemmer her. Dette er sesongens råvarer. Rabarbraen er på hell, nypotetene har akkurat kommet.

Aspargessen får lov tli å åpne ballet. Den serverer jeg med pillede reker, løyrom og en herlig hollandaisesaus som det er greit å forberede seg litt på om man ikke har laget den mange ganger før.

Nypotetene får følge av dill i en deilig og enkel potetsalat (du finner andre potetsalater her). Finner jeg makrell serveres det sammen med potetene, ellers så kan godt pølser, gode spareribs, lammekjøtt og annet grilles og serveres med denne potetsalaten.

Til dessert er jordbæris et selvsagt valg! Jeg liker å ha litt vanilje i iskremen og litt lønnesirup. Du finner denne oppskriften og alle de de andre nedenfor. Server jordbærisen med en nydelig glass, hjemmelaget rabarbrasuppe, så er du i mål.

God sankthans!

Erik Hannemann

Asparges med reker

Du kan grille dem eller steke dem i panna. Og så må du ha god saus...

Til 2 porsjoner:

8 stk asparges

20 stk reker, pillede

2 ss løyrom

olivenolje

Saus - Hollandaise

200 g smør

2 stk egg

1 stk sitron

cayennepepper

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetsalat med dill

Enkelt og klassisk med dill.

Ingredienser:

500 g poteter

1 dl olivenolje

2 ss sitronsaft

6 stk dill kvaster

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Jordbæris

Du har aldri smakt maken til jordbæris.Denne smaker nemlig jordbær.

Ingredienser:

1 stk vaniljestang

3 stk eggeplomme

150 g sukker

2 dl melk

2 dl kremfløte

2 kurv jordbær

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!