Oppskrifter til sankthansaften
Dette er sankthans-maten
Det er fire ting som gjelder.
Sankthansaften er større for noen enn andre. Jeg sitter med følelsen av at det er muligheten for et digert bål som avgjør hvor viktig denne dagen er. I Oslo, hvor bålbrenning heldigvis er lite populært, er denne dagen ikke så ulik andre dager. I Vestfold og på Vestlandet flokker folk til svaberg og strender og lager bål (altså: ikke bål på svaberget, da. Det er ikke lov). Og dette er moro for unga.
Og alle andre som kan sette pris på kontrollert brenning en varm, eller passe varm, junikveld.
Når det gjelder maten er det svært få konvensjoner å forholde seg til. Forslagene spriker i alle rettninger i rak motsetning til julaften hvor vi konsentrerer oss om tre, fire tradisjonsretter. Ingen ingrediens eller matrett har kapret sankthans ennå.
Om jeg fikk bestemme, og jeg ser urimeligheten av et slik scenario, men samtidig gleden det ville skape, så ville valget falt på følgende elementer:
Mer spesifikt hadde ikke Sjuves matdiktatur vært. Likevel ville jeg foreslå noen retter, men det er ikke ment som en sankthanstvangstrøye, bare velmenende og velsmakende tips. Ingrediensene er ikke tilfeldig valgt, men det er altså naturen selv som bestemmer her. Dette er sesongens råvarer. Rabarbraen er på hell, nypotetene har akkurat kommet.
Aspargessen får lov tli å åpne ballet. Den serverer jeg med pillede reker, løyrom og en herlig hollandaisesaus som det er greit å forberede seg litt på om man ikke har laget den mange ganger før.
Nypotetene får følge av dill i en deilig og enkel potetsalat (du finner andre potetsalater her). Finner jeg makrell serveres det sammen med potetene, ellers så kan godt pølser, gode spareribs, lammekjøtt og annet grilles og serveres med denne potetsalaten.
Til dessert er jordbæris et selvsagt valg! Jeg liker å ha litt vanilje i iskremen og litt lønnesirup. Du finner denne oppskriften og alle de de andre nedenfor. Server jordbærisen med en nydelig glass, hjemmelaget rabarbrasuppe, så er du i mål.
God sankthans!
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.
Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake
Aioli lager du enkelt på denne måten
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Asparges med reker
Du kan grille dem eller steke dem i panna. Og så må du ha god saus...
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
8 stk Asparges
20 stk Reker, pillede
2 ss Løyrom
Olivenolje
200 g Smør
2 stk Egg
1 stk Sitron
Cayennepepper
Salt og pepper
Ingredienser:
500 g Poteter
1 dl Olivenolje
2 ss Sitronsaft
6 stk Dill
Salt og pepper
Ingredienser:
1 stk Vaniljestang
3 stk Eggeplomme
150 g Sukker
2 dl Melk
2 dl Kremfløte
2 kurv Jordbær
Denne saken ble første gang publisert 23/06 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.