Oppskrifter til helgen
Helgemenyen til Lars Barmen
Denne helgen bør du følge rådene til Lars Barmen...
Denne uken ba vi Lars Barmen om å sette sammen en meny til oss. Han valgte norske, nostalgiske retter - uten krumspring.
- Du har satt sammen en skikkelig meny av gode, gamle klassikere. Hvorfor det?
Les også: Slik blir ostesmørbrødene fantastiske
- Jeg synes det er så synd at folk ikke får smakt på disse gode rettene. De er liksom ikke fine nok for restaurantene og halvfabrikatene yter ikke rettene rettferdighet, desverre. Ikke kjøp dem!
- De er ikke særlig vanskelig å lage?
- På Ingen måte! Alle kan lage kabaret, lammefrikassé og tilslørte bondepiker. Det er det som er så fint.
- Men, kabaret? Konfirmasjonsmat på 80-tallet...
- Eller 60-tallet for den sakens skyld. Poenget er at det er godt om det gjøres skikkelig. Lag en god fiskekraft, spandér gjerne litt hvitvin også - og bruk gode, friske grønnsaker. Da blir det supert!
- Og så var det lammefrikassé?
- Den har jeg servert toppkokker i Frankrike og de elsker det. Det er ærlig mat og med godt lammekjøttet skal det godt gjøres å ikke lykkes. Dette er en typisk "bestemorrett" - og det skal man aldri kimse av.
- Og så noen rurale utskeielser til slutt?
- Tilslørte bondepiker kan alle lage! Og så er det så godt!
Da er siste ord sagt i saken. Her har du oppskriftene du trenger til helgen!
Kabaret
Dette er Lars Barmens oppskrift på den gamle klassikeren kabaret. Du får med en god saus også...
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
3 dl Fiskekraft
5 pl Gelatin
50 g Reker, pillede
50 g Fiskepudding
20 g Erter
20 g Gulrøtter
4 stk Asparges
6 ss Majones
2 ss Fløte
2 ts Kapers
1 ss Sylteagurk
1 ss Persille
Salt og pepper
Sitronsaft
VINTIPS
Fiskepuddingen og rekene tilsier en frisk og fruktig hvitvin, og gjerne med et litt "grønt" preg for å spille opp mot grønnsakene:
Petit Bourgeois Sauvignon 2007, vnr 33173, kr 119,50.
VINTIPS
Lammefrikassé slik Barmen lager den
Her er Lars Barmens oppskrift på lammefrikassé.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
1 kg Lammekjøtt med bein
2 stk Hvitløksfedd
50 g Sellerirot
1 stk Løk
1 stk Gulrot
Poteter
3 ss Smør
3 ss Hvetemel
1 dl Kremfløte
2 stk Gulrøtter
1 stk Løk
0.5 stk Purre
Salt og pepper
Til frikassé kan man gjerne drikke hvitvin, men da det er vanskelig å få nordmenn til å drikke hvitvin selv til fisk, blir det vel umulig å få dem til å drikke det til kjøtt. Da går vi for rødvin, og da helst en vin uten for fremtredende garvestoffer eller eikepreg:
Orobio Tempranillo 2007, vnr 49458, kr 124,90.
VINTIPS
Her trenger vi definitivt en dessertvin, og eplene tilsier en søt hvitvin. Disse kan ofte være dyre, men her er en rimelig vin, som holder god kvalitet:
Tilslørte bondepiker
Her er Lars Barmens oppskrift på tilslørte bondepiker. Dette er bondepiker slik vi liker dem, søte og gode.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
3 stk Eple
6 ss Sukker
0.5 dl Vann
2 ss Smør
6 ss Brødrasp
Kanel, malt
3 dl Kremfløte
Nederbrug Noble Late Harvest 2008, vnr 20438, kr 104,90 (halvflaske).
Denne saken ble første gang publisert 27/03 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.