Dette er en av de helgene hvor jeg vil mumse. Jeg vet allerede nå at jeg skal lage meg den kule krydderblandingen dukkah som spises ved å først dyppe små brødbiter i olje, så i blandingen. Og et glass godt øl. IPA sannsynligvis, kanskje akkurat denne.

Det er begynnelsen. Bare begynnelsen. For kjøkkenet lokker meg med sin lune varme og udiskré sjarme. Og der har jeg tenkt å koke sammen en herlig, liten treretter. Det har jeg for vane (og du finner drøssevis med treretters menyer her).

Forrett

En godt bevart hemmelighet er at krabbekjøttet er svært godt på denne tiden av året. Krabbekjøtt, med et ørlite sting av cayennepepper er nydelig. I denne forretten serveres krabbekjøttet i stekt squash med noen mangobiter. Du kan sjekke flere oppskrifter med krabbe her.

Hovedrett

Hovedretten henter vi fra Indias krydderduftende kjøkken. Det er en herlig klassiker jeg har hentet fram her, nemlig biryani. Ikke la deg skremme av den lange ingredienslisten! Mesteparten er krydder.

I denne retten steker du først poteter gylne og sprø. Og så går du i gang med lage den salige blandingen av krydderier, kylling, tomat og yoghurt.

For meg er det ren vinterterapi å lage denne indiske maten. Oppfordring: Ta deg et glass øl (til), justere smakene og kos deg med å lage biryani. Ikke stress og servér den når du synes at den er helt perfekt krydret.

Dessert

Til dessert skal jeg våge meg på en creme brulee. Det er slett ikke så vrient som ryktet skal ha det til. Men, jeg hadde ikke laget den om jeg ikke hadde et godt redskap til å brenne den av på toppen, som lager det knekket som er så karakteristisk for denne desserten. Du får kjøpt egne brennere til denne oppgaven i gode kjøkkenbutikker. Men, en skibrenner gjør absolutt susen.

I denne oppskriften er det litt pasjonsfrukt. Det kan droppes om du ikke får tak i det. Ellers kan du forsøke deg på den nære slektningen, crema catalana som er vanligere i Spania.

Og med det ønsker jeg god mumsehelg!

Erik Hannemann

Krabbe med mango

Dette er enkle greier.

Ingredienser:

1 knivsodd cayennepepper

300 g krabbekjøtt

1 stk mango

3 ss majones

1 stk squash

1 ss finhakket gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Creme brulée med pasjonsfrukt

Med litt pasjonsfrukt blir denne desserten ganske perfekt.

Til 2 porsjoner:

6 stk eggeplomme

6 ss sukker

4 dl kremfløte

1 stk vaniljestang

1 stk pasjonsfrukt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!