Endelig helg!

Jeg har tenkt å lage meg en kjempegod helgemeny denne helgen.

I hovedrollen finner vi en hel, flat fisk flankert av en lekker carpaccio og en mektig, fransk dessert med sjokolade.

Vanligvis lager jeg forretter med fisk og hovedretter med kjøtt. For eksempel lager jeg en ceviche av salma-laks og serverer biff med superknall peppersaus til. Denne helgen snu jeg opp ned på dette.

Forrett: Carpaccio

Jeg har tenkt meg et lekkert stykke oksekjøtt, men bare et lite stykke. Enten indrefilet eller ytrefilet.

I oppskriften står det at man bør putte kjøttet i fryseren i omtrent en time før du skjærer det opp. Meningen med det er todelt: å ta livet av eventuelle uønskede bakterier og å gjøre det enklere å skjære opp kjøttet.

Nå er jeg så heldig at jeg har skaffet med en lang, god filetkniv. Og uten en slik kniv er det ikke så lett å skjære skikkelig tynne skiver. Og siden jeg er fryktløs i møtet med kjøtt og fisk, dropper å fryse kjøttet først.

Tynne skiver av kjøtt blir dandert med like tynne skiver parmesan, litt ruccola, olivenolje og nykvernet pepper. Lekkert, elegant og forførerisk. Slik starten på et måltid alltid skal være. Fikk plutselig lyst på champagne til dette!

Hovedrett: Flat fisk

Hovedretten er en hel, flat fisk jeg vil bake i ovnen. Det er så enkelt, så raskt og så godt. Det er derfor det er en gjenganger på mitt kjøkken.

Og jeg tenker bare å servere den med noen enkle grønnsaker - kanskje en gulrotsalat med nøtter, men aller helst med pastinakk (se nedenfor). Kanskje tar jeg meg bryet med å riste noen cashewnøtter, smelte i litt smør som jeg bruner og knuser i ett fedd hvitløk - som jeg har over fisken...

Dessert: Franske følelser med sjokolade

Det er på tide å besøke parisiske boulevarder igjen. Og den raskeste måten, for meg, er lage profitteroller med masse sjokoladesaus. Profitteroller lager man ved å koke vann og smør, ha i mel, røre til en ball, og knekke i ett og ett egg i deigen - før du steker dem i ovnen. Og da hever de seg til små, gyllenbrune, sprekkeferdige herligheter som overhelles med sjokoladesaus...

God helg!

Til 4 porsjoner:

300 g storfe, ytrefilet

5 ss olivenolje

pepper

salt

200 g ruccola

40 g parmesan

sitron er

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Flyndre (rødspette)

Flyndre er enkelt, godt og super mat til hverdag og fest.

Ingredienser:

1 stk rødspette, eller annen flyndre på samme størrelsen

1 stk sitron

0,5 potte timian

salt og pepper

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Pastinakk som tilbehør

Pastinakk passer veldig godt med gressløk.

Ingredienser:

2 stk pastinakk

3 ss gressløk, hakket

2 ss persille, finhakket

2 ss smør

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Profiteroller

Profiteroller er et veldig fint, fransk ord for vannbakkels. De er enkle og morsomme å lage. De blir hule og kan fylles med krem av alle slag. Denne oppskriften er basisoppskrift og så får du en sjokoladesaus på kjøpet.

Til 6 porsjoner:

2 dl vann

100 g smør

2 dl hvetemel

1 ts salt

4 stk egg

Sjokoladesaus

300 g sjokolade

1 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!