Oppskrifter til 17.mai-frokost:

Frokost å rope hurra for

På nasjonaldagen er det duket for årets festligste og lengste frokost, med boblevann og godt å bite i.

SPIS AKEVITT: Vi vi herved oppfordre til å spise akevitt.

SPIS AKEVITT: Vi vi herved oppfordre til å spise akevitt. Foto: Foto: Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley

Publisert Oppdatert
SALAT TIL SPEKEMAT: Kald aspargessalat med persille og basilikum.

SALAT TIL SPEKEMAT: Kald aspargessalat med persille og basilikum. Foto: Foto: Per Alfsen/matprat.no

Foto: Foto: melk.no

17. mai er ikke dagen for brødskive med brunost til frokost, selv om det nasjonale tilsnittet er aldri så stort. Det er derimot dagen for å slå på stortrommen. Disk opp med den lekreste frokost eller brunch til familie og venner!

Lette småretter på 17.mai-frokosten

Tidspunktet for frokosten kan variere - fra salutttider til etter toget. Sistnevnte er kanskje det beste, for det er viktig å ha god tid når det er god mat på bordet.

Selv om en 17.mai-frokost skiller seg fra vanlig frokost, er det best å styre unna store grillkoteletter og annen kraftkost - far skal helst være i form til å orke sekkeløpet senere. Lag heller småretter og salater som står i stil til lyse dager. Er dagen kald, kan du sørge for å servere en varmende suppe i tillegg.

Men husk: Det er viktig å ikke slite seg ut med å stå timesvis på kjøkkenet. Sats gjerne på enkle kaldretter, gjerne kan tilberedes og settes til kjøling dagen før.

Jordbær og bobler

Jordbær i kombinasjon med sprudlevann er for mange obligatorisk på 17-mai-frokosten. Et tips: Til jordbær bør du styre unna tørr musserende, her passer det best med en halvtørr eller søt.

Se test av musserende her

Se test av champagne her

Musserende er glimrende, ikke bare på grunn av festpreget. Det passer til mange forskjellige retter, og det setter ikke nevneverdig flekker på festtøyet. Kombinasjonen bunad og rødvin kan lett ende sørgelig.

Spre rettene utover et bord, gjerne utendørs om været står deg bi, og pynt med markblomster, bjørk og norske farger.

Her er noen oppskrifter - og du finner enda flere under. Dette skulle være mer enn nok til en hyggelig 17.mai-forkost!

Kald aspargessalat

Rekesmørbrødkake

Laksetartar

Spinat- og olivenpai

Salat med fenalår og blåmuggost

Rekeruller med pepperrotkrem

Aspargessuppe med spekeskinke og tomat

Minestrone al pesto

Focaccia

Les også:

Disse brødene får du ikke i butikken

Pavlova til 17.mai

GRØNT FYLL: Spinat- og olivenpai.

GRØNT FYLL: Spinat- og olivenpai. Foto: Foto: Studio Dreyer-Hensley/matprat.no

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 2800!)

Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Focaccia

Her er en enkel oppskrift på det italienske bondebrødet som er supert å servere til maten.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

600 g Hvetemel

3 dl Vann

3 ss Olje

1 ts Salt

2 stilk Rosmarin

2 ts Tørrgjær

15 stk Oliven, sorte

2 fedd Hvitløk

10 stk Soltørkede tomater

Erik Hannemann

Gravlaks

Det er utrolig at dette ikke tar mer enn 30 sekunder.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

300 g Salt

300 g Sukker

2 ss Dill

2 ss Karve

500 g Laksefilet

Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Poteter

3 stk Sjalottløk

150 g Bønner

50 g Parmesan

70 g Pinjekjerner

2 ss Gressløk

5 ss Olivenolje

1 ss Sitronsaft

Smør/olje

Erik Hannemann

Agurksalat

Slik blir agurksalaten bedre. Mye bedre.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Agurk

5 ss Eddik

1 ss Sukker

Vann

4 ss Mynte, frisk

Erik Hannemann

Asparges med reker

Du kan grille dem eller steke dem i panna. Og så må du ha god saus...

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

8 stk Asparges

20 stk Reker, pillede

2 ss Løyrom

Olivenolje

200 g Smør

2 stk Egg

1 stk Sitron

Cayennepepper

Salt og pepper

Erik Hannemann

Nykål og pølser

Vi hyller våren med nykål og pølser.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Nykål

8 stk Pølse

2 stk Sjalottløk

100 g Blåmuggost

1 stk Eple

2 potte Gressløk

2 ss Urter

Svinestek med sprø svor

Svinestek blir ekstra godt når det er sprø svor. Det får du med denne oppskriften.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1.5 kg Svin

1.5 ts Salt

1 ts Pepper

2 ts Dijonsennep

3 ss Hvetemel

Pepper

2 dl Rødvin

Salt

2 ss Smør

5 dl Stekesjy

4 stk Eple

8 stk Svisker

Christopher Sjuve

Løk- og soppstuing

Dette tilbehøret passer til alt!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Løk

5 stk Champignon

1 fedd Hvitløk

2 dl Kremfløte

Salt og pepper

Basilikum

Olje/smør til steking

Alf Børjesson

Kyllinglår med smak av honning og rosmarin

Du kan bruke rå eller ferdig grillede kyllinglår i denne retten. Om de er rå må du beregne ca 10 minutter steketid først.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Kylling

1 stk Løk

1 stk Sitron

2 kvist Rosmarin

2 ss Honning

2 ss Sitronsaft

2 ss Olivenolje

Salt og pepper

Christopher SJuve

Rømmesild med ristet hvitløk

Denne må prøves av alle som liker sild. Og de som ikke (tror de) liker sild.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Sild

1.5 dl Rømme

1.5 dl Majones

10 fedd Hvitløk

2 ss Gressløk

Anne Manglerud

Sennepssaus

Nydelig til røkt lammelår og lefse!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 ss Sennep

3 ss Sennep, grov

1 ss Majones

1 ss Lettrømme

2 ts Dill

Erik Hannemann

Karbonader med god løk

Karobonader blir best når du serverer med denne løkkompotten.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Karbonadedeig

Salt og pepper

1 ts Ingefær

0.5 ts Muskat

1 ts Potetmel

2 stk Løk

1 ss Sukker

3 ss Smør

2 ss Rødvinseddik

3 ss Rosiner

Erik Hannemann

Agurksalat

Slik blir agurksalaten bedre. Mye bedre.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Agurk

5 ss Eddik

1 ss Sukker

Vann

4 ss Mynte, frisk

Erik Hannemann

Rømmegrøt

Rømmegrøt til 17. mai eller en annen anledning. Her har du oppskriften som gjør rømmegrøten til en fest. Uansett.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

5 dl Seterrømme

2 dl Hvetemel

5 dl Helmelk

1 ts Salt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning