Oppskrifter til 17. mai frokost

De morsomme koldtbordtipsene

Nei, det skal jo ikke være kjedelig!

OPPSKRIFT PÅ RØMMEGRØT: Det her mange måter å servere rømmegrøt på. Med eller uten rosiner...?

OPPSKRIFT PÅ RØMMEGRØT: Det her mange måter å servere rømmegrøt på. Med eller uten rosiner...? Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Det å lage et stort koldtbord kan være en lek, i alle fall om du finner fram til de rette oppskriftene.

Her kan du bla deg igjennom et solid knippe oppskrifter.

 

Forhåpentligvis finner du nok inspirasjon til å begynne å glede deg, ikke til å grue deg.

 

De enkleste tingene til koldtbordet

Ikke gjør det så tungvint!

Her er de aller enkleste oppskriftene. Jeg tar ikke med spekemat, men jeg tar med rømmegrøt.

Ja, det er karbonader der også...

 

Brød og bakst

For den som er smart...

Erik Hannemann

Karbonader med god løk

Karobonader blir best når du serverer med denne løkkompotten.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Karbonadedeig

Salt og pepper

1 ts Ingefær

0.5 ts Muskat

1 ts Potetmel

2 stk Løk

1 ss Sukker

3 ss Smør

2 ss Rødvinseddik

3 ss Rosiner

Erik Hannemann

Eggerøre med ricotta

Dette er trikset som gjør eggerøre supert.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 stk Egg

1 ss Smør

3 stk Ricotta

Salt og nykvernet pepper

Erik Hannemann

Italiensk grønnsaksfat

Enklere forrett kan neppe tenkes.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Gulrøtter

2 stk Selleri

4 stk Reddik

1 stk Fennikel

3 stk Asparges

1 dl Olivenolje

1 klype Salt

Erik Hannemann

Tapenade

Tapenade lages av oliven, kapers og litt til. Dette er en klassisk oppskrift.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 dl Sorte oliven, stenfrie

2 stk Soltørkede tomater

1 ss Kapers

2 ss Olivenolje

1 ts Sitronsaft

1 stk Ansjosfilet

Bruschetta med røkt laks og dillkrem

Italiensk bruschetta med nordiske smaker.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 skiver Baguette, lang

1.5 ss Dill, finhakket

75 g Røkelaks

100 g Smøreost

3 ss Melk

1 ss Rogn

1 ss Sitronsaft

Kim Holthe

Djevleegg (fylte egg)

Server fylte egg som små appetittvekkere eller la dem være en del av tapasbordet.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

6 stk Egg

4 stk Vårløk

2 ss Majones

1 ts Sitronsaft

Tabasco

Oliven, sorte

Erik Hannemann

Snacks med chevre og spekeskinke

En liten snacks? Dette er enkelt og veldig digg...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 stk Brødskiver

Smør til steking

1 fedd Hvitløk

150 g Chèvre

4 skiver Spekeskinke

Erik Hannemann

Hummus

Dette er dippen som passer til nesten alt. Hummus spises i store mengder i Midt-Østen nesten som et obligatorisk innslag i måltidet.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 bokser Kikerter

1 fedd Hvitløk

1 dl Olivenolje

Salt og pepper

1 ts Spisskum

Sitronsaft

Det er ingen som forventer at du skal bake på 17. mai. Men, klarer det også. I så fall kan du lage en fin focaccia eller en pai.

Jeg har også med litt "juksebakst" - det er "pan bagnat" - altså en hel loff som du fyller med godsaker.

 

Gode, grønne ting på bordet

Gjør det litt lysere og lettere

Det blir fort litt kjøtt-tungt på et koldtbord.

Foto: Mari Svenningsen

Focaccia med chorizo og feta

Nydelig brød som nesten er en rett i seg selv. Passer godt som tilbehør til grillmat, spekemat eller pasta.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

5 g Gjær

5 dl Vann

1 ss Sukker

2 ts Salt

0.5 dl Olivenolje

12 dl Hvetemel

100 g Chorizopølse

100 g Fetaost

1 ts Salt

Erik Hannemann

Pan-Bagnat

Dette er den kuleste og smarteste sandwhichen du lager til pikniken.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Loff

4 ss Tapenade

4 skiver Spekeskinke

0.5 stk Squash

4 stk syltede paprika

2 stk Mozzarella

Erik Hannemann

Pai med ost

Pai med ost er så godt når du bruker riktig ost. Finner du comte er din lykke gjort.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

135 g Smør, romtemperert

250 g Hvetemel

5 cl Vann

1 ts Salt

200 g Revet ost

3 stk Purreløk

2.5 dl Melk

2.5 dl Kremfløte

15 g Mel

3 stk Egg

Salt og nykvernet pepper

Muskat

For å gjøre det litt lysere og lettere er det viktig å ta med grønnsaker.

Her er noen enkle retter å ta med, som du kanskje ikke hadde tenkt på...?

 

Lefser

Utrolig fort gjort...

Her er det tre oppskrifter på lefser som går superkjapt å lage.

 

Erik Hannemann

Myntete med calvados

Trenger du noe å varme deg på?

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

6 dl Vann

1 potte Mynte

2 ss Sukker

1 dl Calvados

stk ........

Clotilde Dusoulier

Raske agurk- og avocado nori-ruller

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Noriflak

450 g Agurk

Sesamfrø, ristede

Chilipulver

1 stk Avocado

100 g Tofu

Spirer

Soyasaus

 

Søte ting...

Jo, det må være litt til kaffen også...

Litt søtt hører også med på denne dagen.

Jeg ble minnet om de morsomme pain-au-chocolat, som du ser her. Veldig enkle å lage!

Og den sjokoladeplaten er jeg blitt glad i - mest fordi den er så lekker (synes jeg).

Erik Hannemann

Pestoruller

Enkel tapas? Jo, da kan du lage denne her. På ett minutt.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

8 ss Pesto

4 stk Lefse

Erik Hannemann

Lefser med røkelaks og kremost

Lefser er et lurt middagstips. Denne lager du med røkelaks og smøreost.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

1 stk Lefse

2 skiver Røkelaks

2 ss Smøreost

1 ss Gressløk hakket

Erik Hannemann

Lefser med gravlaks og sennep

Dette er den raskeste fingermaten du lager. Perfekt for skoleavslutninger.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 ss Sennep

2 ss Crème fraîche

2 stk Lefse

Dill

50 g Gravlaks

 

Alf Børjesson

Pavlova til 17. mai

Pavlova er en flott festkake som er enkel å lage. Marengs, krem og friske bær er alt som skal til.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

6 stk Eggehvite

2 ts Hvitvinseddik

4 dl Sukker

1 ts Maisenna

1 ts Vaniljesukker

5 dl Kremfløte

5 dl Vaniljekrem, ferdiglaget

300 g Bær

Erik Hannemann

Forenklet pain au chocolat

Det går an å jukse. I alle fall når det blir så godt som det her.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Butterdeigplater

1 ss Nutella

1 stk Eggeplomme

10 stk Marshmallow, små

Foto: Svein Brimi

Marinerte fikenkuler

Å, nam! Dette er kuler laget av konjakkmarinerte fiken, kakao og marsipan - garantert en suksess!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

250 g Fiken

3 ss konjakk

100 g Marsipan

3 ss Kakao

50 g Smør

Kokos

pistasjnøtter, hakkede

Erik Hannemann

Sjokoladeplate med nøtter og blomster

Om du roser sjokolade vil folk rose deg. Dette er desserten alle elsker, men få har smakt.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

100 g Hasselnøtter

400 g Kokesjokolade, mørk

Kandisert frukt

krystalliserte roseblader

Havsalt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning