Oppskrifter på tapas

Tapas til helgen

Slik lager du syv tapas på 20 minutter.

UUNVÆRLIG: Det er vanskelig å komme utenom skinke når du lager tapasbord!

UUNVÆRLIG: Det er vanskelig å komme utenom skinke når du lager tapasbord! Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Det er forbløffende enkelt å lage et morsomt tapasbord. Grunnen til at det er så enkelt er selvsagt at du kjøper deg ut av de største problemene.Men du kan ikke kjøpe deg helt fri - litt innsats må du regne med.

Vi tar det enkleste først:

1. Skinke

Om du vil ha autentisk, spansk smat må du kikke etter de spanske variantene. Skinkene fra Spania har etter hvert sneket seg inn i mange norske butikker. Utvalget er som regel begrenset. Men, er du heldig at du kan velge mellom mange typer kan en guide til de spanske skinkene være lurt å ha.

2. Oliven

Oliven hører hjemme på ethvert tapasbord. Om du har lyst til å gjøre noe mer enn å legge dem på en skål (sånn som jeg pleier), så kan du bruke tannpirkere (eller cocktail-pinner) og træ dem på. Da kan du bruke både sorte og grønne - og kanskje freshe opp med litt syltet paprika (fåes kjøpt på glass i de fleste butikkene).

3. Ost

Er du heldig så finner du en Manchego. Det er en hard, spansk ost med karakteristisk smak. Den har en helt særegen konsiistens som minner om parmesan - men har litt kraftigere smak.

4. Chorizo

Chorizo er de klassiske, spanske pølsene. De finnes i mange lokale varianter, men som en ledetråd er det kjekt å vita at picante betyr sterkt kryrdet og dulce betyr søt og mindre krydret.

Chorozo kan spises som den er. Den er også god å steke. I Spania er det vanlig å koke den i vin og cider.

Så er det over til de tingene du må gjøre en liten innsats for å får til.

5. Aioli

Aiolig kan man ofte få kjøpt i butikken, men den blir nesten allitd bedre om du lager den selv. Her finner du en detaljert framgansmåtet på aioli.

6. Tortilla

Det er nesten umulig å komme utenom tortillaen på et tapas-bord. Om du gjør som på bildet (nedenfor) kan du skjære den opp i firkanter og servere med tannpirkere.

7. Ertesuppeshots

Det er kanskje ikke en klassiker, men det burde den bli. Idéen er å servere det i små shotsglass med litt nyrevet ost og nykvernet pepper på toppen. Og kanskje noen dråper olje - trøffelolje om du finner!

Oppskriften finner du nedenfor.

Les også:

Her er Polets 10 beste røde under 120 kroner

Slik steker du kjøtt

Her finner du oppskrifter på tapas og mye annet!

Erik Hannemann

Ertesuppeshots

Den her er ypperlig og morsom som forrett. Med noen trøffeloljedråper er det veldig få som kan motstå den her... Det er altså en ertesuppe i kul forkledning.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Sjalottløk

1 dl Fløte

150 g Erter

1 ss Kyllingbuljong

Trøffelolje

20 g Parmesan

Vann

Olje til pensling

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning