Nykål vs gammelkål

Nykål er akkurat den sammen kålen du får kjøpt senere på året - bare at da er den ikke fullt så ny. Den har blitt tettere og mindre sprø, slik du kjenner den fra høstens fårikål.

Det første som slår meg er hvor god den er å ta på.

Nykålen, altså.

Du får liksom et solid grep umiddelbart. Her har håndballprodusentene mye å lære, tenker jeg. Tenk, håndballen er jo laget for å holdes og kastes, men kan likevel ikke måle seg med kålen.

Joda, jeg vet det er en kål tanke, men jeg klarte ikke dy meg.

Det gjør jeg heller ikke når jeg får servert smørdampet nykål, en av vårens små undere: Kutt kålen akkurat slik det passer deg, ha den i en kjele med kokende vann og smør. Etter to, tre minutter er den ferdig.

Har du lyst på enkel, sunn, kjapp og billig middag? Ja, da har du et godt utgangspunkt her.

Du kunne for eksempel bare trekke et stykke torsk og legge på toppen. Om du vil gjøre det litt mer avansert, kan du steke et stykke laks og så vende kålen inn med litt karve, dill og kanskje litt frisk salat.

Ble det for mye mas?

Ok, da gjør vi det enklere: Rull noen dampede kålblader inn i parmaskinke.

Coleslaw

På omtrent samme vanskelighetsskala finner vi coleslaw (uttales kåolslå).

Det er ikke verre enn å blande crème fraîche med majones, sitron, sukker, hp-saus og oppskivet kål.

Jeg synes det blir litt bedre med eple og gulrot og kanskje noen sylteagurker. Det er perfekt grilltilbehør, men kan også serveres med et stekt kyllingbryst eller dampet fiskestykke på toppen.

Trendy kål

Har du lyst til å lage det mest trendy som finnes om dagen, så er kimchi det opplagte valget. Kimchi er fra Korea og lages ved å fermentere kål, gjerne sammen med med reddiker, hvitløk, chili, ingefær, soya etc.

Prinsippet er at kålen ligger i saltet vann i en liten uke. Sjekk oppskriften nedenfor!

Der finner du også oppskrift på kålpai - kjempegod!

Jeg tar også med en som bare jeg liker: Det er nykål, pølser og blåmuggost. Det er lov å prøve den også, men du er altså advart.

Erik Hannemann

Kimchi

Kimchi er den koreanske nasjonalretten, og den består av gjærede grønnsaker, ofte kål. Dette er en hurtigvariant av kimchi.

Til 8 porsjoner:

Grønnsaker

3 stk kinakål

2 l vann

2 ss havsalt

2 stk gulrot

2 stk vårløk

0,5 stk rettich

Chiliblanding

20 cm ingefær

6 fedd hvitløk

2 stk rød chili

5 ts chilipulver

2 dl fish sauce

Risgrøt

4 ss rismel

5 dl vann

3 ss sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Nykål og pølser

Vi hyller våren med nykål og pølser.

Ingredienser:

1 stk nykål

8 stk pølse

2 stk sjalottløk

100 g blåmuggost

1 stk eple

2 potte gressløk

2 ss urter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kålpai med spekeskinke

Dette er den nye hverdagsmaten.

Ingredienser:

2 stk egg

2,5 dl melk

200 g hvetemel

1 ts salt

0,5 stk kålhode

5 skiver spekeskinke

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!