Oppskrifter på spansk mat
Spanske spesialiteter
Alle de spanske oppskriftene du trenger.
Når det snør i april, begynner jeg for alvor å glede meg til sommerferien.
Andre land har nemlig mer fornuftig klima enn oss (gjerne i påfallende sterk kontrast til den økonomiske fornuften, kan det virke som på folk som ikke har greie på det).
Jeg ser fram mot sol, sommer i full blomst, t-skjortevær, sandaler, myggstikk, sand og saltvann med badetemperatur.
Aller mest gleder jeg meg til mat, vin, sene kvelder ved restaurantbord. Det fineste med ferie, forutenom klimaskiftet, er å spise mat man ikke vet hva er - og som man vanligvis ikke spiser.
Men, når april er hvit, da får jeg lyst på en forsmak. Bokstavelig talt.
Til sommeren går turen til Spania. Nedenfor har jeg samlet sammen et solid knippe med spanske spesialiteter.
Listen over spanske spesialiteter er på ingen måte utfyllende, snarere er det toppen av isfjellet. Når det er sagt: Savner du en oppskritt, så la meg få vite det på Facebook-siden, så skal jeg se hva vi kan gjøre med det!
De mest kjente spanske rettene
De aller mest kjente rettene skal være med her. Aller først finner du spansk skinke. Er det noe alle spanjoler kan enes om er det følgende: Alle middager kan begynne med noen skiver med skinke. Gjerne den aller beste, men det er ikke nødvendig. Men, helst skal du ha denne vinen til.
Nesten like mange er også med på at litt brød og aioli også kan være på bordet - nesten hver dag.
I Spania er den regionale identiteten sterk. En mann fra Sevilla er like mye fra Andalucia som han er fra Spania.
Og selv om paellaen, opprinnelig fra Valencia, offisielt er Spanias nasjonalrett er den slett ikke populær overalt. Og gazpacho, den friske grønnsaksuppa, hører definitivt hjemme i Andalucia.
Nedenfor finner du også oppskriften på sangria, tortilla og spansk mandelsuppe (må prøves!). Jeg har også tatt med et par desserter. Den ene er churros (som like gjerne spises til frokost...) som man dypper i sjokolade og den berømte crema catalana - som har en fetter i Frankrike under navnet crème brûlée.
Spansk tapas
Når det gjelder tapasrettene har det skjedd en voldsom utvikling. Nå bugner tapasbarene av all verdens nye og fancy kreasjoner.
Likevel kan du fortsatt få enkle potetcroquetas, en skål med tunfisk i majones, litt chorizo og hvitløk, kjøttboller og patatas bravas (steke poteter med krydret saus). Jeg har også lagt ved de oppskriftene.
Du finner alle sammen nedenfor - kos deg mens vi venter på bedre vær!
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.
Les også:
Slik blir finnbiff morsomt på denne måten
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Spansk skinke, jamón, jamón
Spansk skinke krever ingen oppskrift, men her har du noen enkle serveringstips.
Se hele oppskriftenIngredienser:
........
Ingredienser:
1 fedd Hvitløk
3 stk Eggeplomme
2 dl Solsikkeolje
1 dl Olivenolje
1 knivsodd Cayennepepper
1 ts Sennepspulver
1 ss Sitronsaft
Salt og pepper
Gazpacho i agurkkopper
Dette er kald suppe fra Spania. Å anrette den i agurkkopper istedenfor i boller er en morsom og annerledes måte å servere denne suppen på. Den kan med fordel lages en dag i forveien.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
2 stk Agurk
1 stk Paprika, rød
1 stk Rød chili
1 stk Rødløk
2 ss Koriander
2.5 dl Tomatjuice
2 ss Olivenolje
2 ss Lime, saften
Salt
Pepper
Ingredienser:
2 stk Poteter
1 stk Løk
4 stk Egg
Salt og pepper
2 dl Olivenolje
Ingredienser:
1 fl Rødvin
1 stk Sitron
1 stk Appelsin
1 stk Eple
Brandy
2 dl Sitronbrus
Mandelsuppe
Det høres rart ut, men mandelsuppe er en herlig, spansk spesialitet.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
3 ss Olivenolje
100 g Mandler
3 skiver Brød
Persille
2 fedd Hvitløk
Safran
Salt og nykvernet pepper
1 ts Sherry
Ingredienser:
1 kg Poteter
stk Salt og pepper
30 g Gruyère
2 stk Mozzarella
1 ss Estragon
2 ss Persille, finhakket
2 stk Egg
1 dl Brødrasp
Olje til pensling
Paella
Paella er spanias nasjonalrett. Nydelig mat som er morsom å lage sommer som vinter.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
20 stk Kyllingklubber
2 stk Løk
3 stk Hvitløksfedd
300 g Paellaris
2 dl Hvitvin
2 stk Tomat
1 ts Cayennepepper
1 klype Safran
1 stk Paprika, rød
200 g Erter
25 stk Reker
0.5 kg Blåskjell
3 ss Persille
1 stk Sitron
Salt og pepper
1.5 l Fiskebuljong
Tunfisk med aioli
Det er utrolig hvor god mat man kan lage av en boks med tunfisk.
Se hele oppskriftenIngredienser:
1 bokser Tunfisk
4 ss Aioli
5 stk Sukkererter
2 stk Poteter
Salt og pepper
Churros - spanske frityrstenger
Frityrstengene spises alene eller yppes i tykk spansk sjokolade.
Se hele oppskriftenTil 1 porsjon
1.25 dl Vann
60 g Smør, usaltet
0.25 ts Salt
80 g Hvetemel
120 g Egg
Crema catalana
Her er en super oppskrift på crema catalana. Det er lettest om du har en crème brûlée-brenner, men det går an å bruke ovnen også.
Se hele oppskriftenIngredienser:
6 stk Eggeplomme
6 ss Sukker
1 ts Kanel
0.5 ts Sitronskall
4 dl Kremfløte
1 stk Vaniljestang
Sukker
Patatas bravas
"Ildfulle" poteter" - potetstrimler med en sterk rød saus. Dette er en av de mest populære spanske tapasrettene.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
Olivenolje
1 kg Poteter
2 ss Hvetemel
1 ts Paprikapulver
2.5 dl Kraft
2 ss Rødvinseddik
1 ts Chili
0.5 dl Chilisaus
Tapasboller
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
500 g Kjøttdeig
1 ts Salt
0.5 ts Pepper
1 stk Egg
100 g Chorizopølse
1 dl Fetaost
2 ss Basilikum
2 ss Olje til pensling
Tapas med stekt chorizo og hvitløk
Denne retten er lages med kun to ingredienser.
Se hele oppskriftenIngredienser:
25 cm Chorizopølse
6 fedd Hvitløk
Denne saken ble første gang publisert 17/04 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.