Oppskrifter på julebakst og julekaker

Tid for julebakst! Her er julekakene

Julekaker! Let frem kakeboksene, og fyll dem med deilige småkaker til jul.

JULEKAKER: Av alle julekaker er kanskje pepperkaker mest populært. Her finner du alle oppskriftene på julekaker som du trenger.

JULEKAKER: Av alle julekaker er kanskje pepperkaker mest populært. Her finner du alle oppskriftene på julekaker som du trenger. Foto: Foto: istockphoto

Publisert Oppdatert
GORO: Tradisjonsrik og dekorativ julebakst som også blir kalt "gode raad".

GORO: Tradisjonsrik og dekorativ julebakst som også blir kalt "gode raad". Foto: Foto: Mari Svenningsen/melk.no

SMULTRINGER: Knytt en fin sløyfe rundt en hank. Fint å gi bort som en liten førjulsgave når du skal på kaffebesøk.

SMULTRINGER: Knytt en fin sløyfe rundt en hank. Fint å gi bort som en liten førjulsgave når du skal på kaffebesøk. Foto: Foto: Mari Svenningsen/melk.no

SIRUPSNIPPER: Skjæres ut for hånd med en bakkelsspore. En halv skåldet mandel i midten må til.

SIRUPSNIPPER: Skjæres ut for hånd med en bakkelsspore. En halv skåldet mandel i midten må til. Foto: Foto: Mari Svenningsen/melk.no

Julekaker! Alle gleder seg til å bake julekaker.

Noen må minst bake alle sju slagene, mens andre synes at to slag er mer enn nok. Heldigvis er det ikke antallet kakesorter som avgjør om det blir en vellykket jul eller ikke.

Syv faste slag julekaker?

Lurer du på hva som egentlig er de sju slagene? Fra gammelt av var det krumkaker, berlinerkranser, pepperkaker, sandkaker, fattigmann, goro og serinakaker som ble regnet som de sju slagene til jul. Det finnes ingen offisiell liste over hva som er riktig og ikke, og det varierer nok både mellom landsdelene og aldersgruppene om hvilke sorter man mener må være med.

Da NRKs Nitimen hadde en lytteravstemming i 2003, var det følgende kaker som fikk flest stemmer: pepperkaker, krumkaker, sandkaker, sirupsnipper, smultringer, berlinerkranser og kransekake.

Dermed har disse julekakene blitt konsolidert som de mest populære.

Flere bakere, mere moro med julekaker!

En lur måte å få mange slag kaker i hus på, er å invitere til en kakebakelørdag eller -søndag. Alle tar med èn eller to kakedeiger hver, og så deles de ferdigbakte småkakene etterpå.

Og det beste av alt er at du får en morsom dag sammen med vennene dine.

Om du i tillegg har barn i huset, er det morsomt å lage noen småkaker sammen med dem. Det er hyggelig å bringe juletradisjonene videre. Dessuten elsker barn å lage småkaker, deigene er i tillegg svært så gode...

Pepperkaker

Julemenn

Sirupsnipper

Berlinerkranser

Brune pinner

Fattigmann

Goro

Julekaker: 4 forskjellige av én deig

Julekaker for den travle

Kokosmakroner med sjokoladeglasur

Krumkaker

Sandkaker

Serinakaker

Smultringer

Risboller

Bordstabelbakkels

Kransekake

Julekaker for allergikere:

Glutenfrie krumkaker

Glutenfrie kokosmakroner

Kransekakestenger uten egg, melk og gluten

LES OGSÅ:

Slik lager du pepperkakehus

Her er de andre julekakene - de som ikke er tørre

Her er oppskriften på perfekt ribbe

Slik lager du medisterkaker

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Lyst på daglig oppskrifter? Følg Sjuve på Facebook!

Marit Røttingsnes Westlie

Julemenn

Julemenn bakes stort sett på Vestlandet. Dette er oppskriften til Wenche Andersen i TV2 som alle blir fornøyde med.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

2 kopp Hvetemel

0.5 kopp Sukker

1 ts Hjortetakksalt

2 ss Smør

0.5 kopp Melk

Mari Svenningsen

Sirupsnipper

Sirupsnipper er en av våre kjæreste julekaker. Her er den klassiske oppskriften med mørk sirup.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

100 g Sirup, mørk

60 g Sukker

0.5 dl Kremfløte

60 g Smør

1 stk Eggeplomme

250 g Hvetemel

0.25 ts Ingefær, malt

0.5 ts Pepper

0.75 ts Natron

100 g Mandler, skåldede

Astrid Hals

Berlinerkranser

En av våre mest kjære småkaker til jul. Berlinerkranser drysses over med med masse perlesukker.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Egg

2 stk Eggeplomme

125 g Sukker

250 g Meierismør

300 g Hvete

1 stk Eggehvite

Perlesukker

Marit Røttingsnes Westlie

Brune pinner

Julekake for alle! Her er oppskriften på klassiske brune pinner. Ikke glem å pensle dem.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

150 g Smør, mykt

200 g Sukker

2 stk Eggeplomme

1 ss Sirup, lys

0.5 ts Kanel

1 ts Vaniljesukker

1 ts Natron

300 g Hvetemel

Egg til pensling

Perlesukker

Mandler

Mari Svenningsen

Goro

Du trenger et gorojern for å få til det fine mønsteret i gorokaker. Beregn god tid siden deigen må stå i et par timer for å kjøle seg.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1.75 dl Kremfløte

1 stk Egg

125 g Sukker

500 g Hvetemel

1 ts Kardemomme

1 ts Vaniljesukker

325 g Meierismør

Christopher Sjuve

Sandkaker

Her har du oppskriften på gode, gammeldagse sandkaker som smuldrer når du spiser dem. Du må gjerne fylle dem med krem og syltetøy!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g Meierismør

250 g Hvetemel

100 g Mandler

1 stk Egg

100 g Sukker

Bengt Wilson

Serinakaker

Serinakaker er heldigvis enkle å lage. Kakene trenger ikke steke mer enn omtrent 10 minutter og deigen er ikke vanskelig å lage.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

150 g Meierismør

250 g Hvetemel

2 ts Bakepulver

2 ts Vaniljesukker

100 g Sukker

1 stk Egg

Eggehvite

Perlesukker

Mandler

Astrid Hals

Krumkaker

Her er de klassiske krumkakene. Du trenger et krumkakejern for å lage dem. Det viktigste krydderet er kardemomme.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 stk Egg

250 g Sukker

250 g Smør

250 g Hvetemel

1 ts Kardemomme

Marit Røttingsnes Westlie

Smultringer

Denne oppskriften på smultringer gir omtrent 50 smultringer. Det skulle holde til en lang og god julefeiring.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 stk Egg

275 g Sukker

1.5 dl Kremfløte

3 dl Seterrømme

1.5 ts Hjortetakksalt

2 ts Kardemomme

700 g Hvetemel

Petter Berg/HM Foto

Bordstabelbakkels

Som navnet tilsier, bordstabelbakkels skal stables som et lite tårn på bordet. Dekorativt!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Egg

125 g Sukker

1 ss Fløte

225 g Hvetemel

125 g Smør

2 stk Eggehvite

125 g Melis

125 g Mandler

Astrid Hals

Risboller

Risboller lages ved å vende puffet ris i en sjokoladeblanding. Her har du oppskriften!

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

250 g Kokos

200 g Kokesjokolade, lys

2 stk Egg

2 dl Sukker

3 ss Kaffe

100 g Ris, puffet

Marit Røttingsnes

Glutenfrie krumkaker

Her har du glutenfrie krumkaker. Julebaksten skal være morsom også for de som ikke tåler gluten! Så, her har du oppskriften på krumkaker du kan glede deg til.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

1 stk Egg

1.5 dl Sukker

130 g Smør, smeltet

1.5 dl Melk

1.5 dl Potetmel

0.5 dl Maisenna

1.5 dl Mel

1 ts Vaniljesukker

TV2

Kransekakestenger uten egg, melk og gluten

Disse kransekakestengene lages uten melk, egg og gluten. Endelig noe alle med glutenallergi kan glede seg til i julen!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Mandler

500 g Melis

2 ss Tragant

3 pl Gelatin

2 ss Glukose

1 dl Vann

0.5 pl Sjokolade

2 ss Soya

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag