Selv om kalenderen sier at du skal spise reker med morsomt tilbehør, så forteller kroppen deg noe annet. Er det regn i lufta er man sjelden fysen på reker.

Nei, gi meg heller ei duftende gryte! Om sommeren ikke er i lufta, så får vi heller skape litt glede og varme på kjøkkenet.

Det er særlig tre ting jeg får lyst til å spise når det regner.

 

Kremet karrirett

Det første er karri! Karri har en eller annen mystisk, varmende effekt. Og pussig nok fungerer det like godt på sommeren som på vinteren.

Å lage en god karrirett handler om å lage en base av løk, ingefær og hvitløk. Det enkleste er bare å kjøre dette sammen i en kjøkkenmaskin og så steke det litt før du har i hermetisk tomater og/eller paprika før du smaker til med karri.

Om du har i litt fløte eller kokosmelk så får du en kremet kyllingrett som det, i motsetning til været, er vanskelig å mislike

 

Gryte med lammekjøtt

- En god lammegryte er fint å finne trøst i når det er vått på plenen, kunne vært noe moren min alltid har sagt. Nå er det jeg som sier det.

En god lammegryte får du ved å koke kjøttet lenge og vel. Det er ikke spesielt mye arbeid, men jo mørere dette kjøttet er, jo bedre smaker det.

Oppskriften på lammegryte du finner nedenfor er såkalt "afgansk lammegryte". Om du heller vil ha en fransk en, så finner du den her.

 

Marokkansk gryte

Denne har jeg blitt skikkelig glad i. Også denne er laget på lammekjøtt, men du kan fint bruke oksekjøtt.

Kos deg med å knuse anisfrø, cayennepepper, korianderfrø og kuminfrø sammen i en morter. Gni dette inn i kjøttet sammen med litt olje.

Stek kjøttet til det dufter godt og legg det på en tallerken. Stek nå løken gyllen sammen med aprikos før du har i tomater, ingefær, kanel og buljong. Nå kjøttet får kost i denne gryte sammen med kikerter blir ikke denne regnværsdagen så gal likevel.

 

Erik Hannemann

Karri med kyllingklubber

Dette er karriretten alle elsker. Den er litt kremet.

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

6 fedd hvitløk

2 stk paprika

1 bit ingefær

2 ss kyllingkraft

1 stk chili

koriander, fersk

1 ts gurkemeie

2 ts karri

6 ss kokosmelk

2 bokser kikerter

1 ss tomatpuré

2 dl couscous

yoghurt naturell

sitron

16 stk kyllingklubber

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Mari Svenningsen

Afghansk lammegryte med spinat

Dersom du er lysten på å prøve en gryterett utenom det vanlige, anbefales denne fra Afghanistan.

Til 4 porsjoner:

1 kg grytekjøtt med bein av lam

2 ss olivenolje

3 stk løk

2 fedd hvitløk

2 ts gurkemeie

0,25 ts muskat, malt

0,25 ts kardemomme, malt

1 ts chilipulver

0,5 ts kanel, malt

4 bokser hermetiske tomat er i biter, uten væske

2,5 dl lam mekraft eller kjøttbuljong

150 g spinat, frisk

1 dl yoghurt naturell

1 ss sitronskall, revet

1 ts salt

2 ss pinjekjerner, ristede

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Til 3 porsjoner:

1 ts anis, malt

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderfrø

1 ts kuminfrø

750 g lammekjøtt med bein

1 stk løk

1 ss tomatpuré

4 stk tørket aprikos

4 stk tomater

2 dl vann

2 bokser kikerter

1 ss ingefær, finhakket

2 stk buljongterning er (kylling)

2 stk kanelstang

1 stk sitron

koriander, fersk

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!