Oppskrifter på billig mat

Billige oppskrifter

Her er de beste, billigste oppskriftene.

BILLIGE OPPSKRIFTER: Her er et knippe billige oppskrifter til glede for alle.
BILLIGE OPPSKRIFTER: Her er et knippe billige oppskrifter til glede for alle. Foto: Foto; Petter Berg
Sist oppdatert

Da har den kommet igjen. Januar.

Det er i utgangspunktet ikke enkelt å finne mat mot denne måneden. Du kan forsøke vår "velg-for-deg-knapp" og la tilfeldighetene avgjøre. Men, det kan ikke jeg. Ikke i januar.

Jeg lover meg selv hvert år, som eneste forsett, at nå skal jeg lage meg et januarfond. Et fond hvor jeg pliktskyldigst setter inn kroner gjennom hele året. Og, når denne holkete, bakrusens måned kommer og minner oss om at vinteren slett ikke er over, men nettopp har begynt og erter oss med å peke på den bare sannhet: Dere brukte opp alle penga i jula. Resten brant dere opp på årets siste dag, ja, da skal jeg trumfe med mitt januarfond. Og da blir det januarfest!

Men, det har gått med det forsettet som med forsetter flest. Jeg har fortsatt på samme sett som før. Og nå er den her. Og peker nese til meg.

Selv om du spiste aldri så mye i jula så kommer sulten gnagende nå. Men, den maten jeg skal spise bør være billig. Jeg vet om et triks/opplegg som gjør at du kan klare deg på 175 kroner.

Jeg vet ikke om jeg klarer det løpet, men jeg har likevel dykket i arkivet og finnet fram til de aller billigste oppskriftene mine.

Suppene først

Vi kan begynne med noen supper. Det er lite tvil om at du kan lage svært billige supper. Og det behøver slett ikke gå mye utover smaken at de er så billige. Ta for eksempel den gode gulrotsuppa. Det er en suppe jeg lager selv om jeg har penger på bok. Enkel, god og lett å variere. (Alle oppskriftene finner du nedenfor).

Den aller billigste suppen jeg vet om koster, etter mine beregninger, 12 kroner. Det er en potetsuppe. Til alle som ennå ikke har oppdaget den: La dette bli året du prøver den.

En suppe som havner i samme kok-mos-kategori er den enkle ertesuppa (sjekk video). Dersom du vil ha noe mer substansielt kan jeg by på ertesuppe med kokt svineknoke. Svinekjøttet er nemlig billig i januar. Det er relativt grei matematikk: Tenk hvor mange svineknoker som ligger rundt om på lagrene eller jula. Om jeg lager den ertesuppa synes jeg det faktisk er best med tørka erter som du vanner ut over natten.

De gode pastarettene

Verdens mest kjente, billige pastarett må være "mac ´n cheese", macaroni og ost. Kan du spandere på litt kjøttdeig, så legger jeg ved den oppskriften også.

Ellers tar jeg med spagetti carbonara og den mindre kjente pepperfetteren - spagetti med pepper.

Tre billige matretter

Bakte bønner og tomater er også en deilig matrett for fattigfrans. Den ligner litt på den staselige slektningen chili con carne, som er en av mine favoritter.

Helt til slutt tar jeg fram farsekaker. Det lagde alltid mamma når lommeboka var slunken. Med kålstuing. Og derfor synes jeg aldri det gjorde noe at vi var blakke.

Og januar - ja, den går over.

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

 

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 02/01 2013, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også