Oppskrifter med soyasaus

Glad i soyasaus?

Sjekk dette...

Publisert Oppdatert

Nå går det ikke en helg uten at det spises masse rå laks - hvem skulle trodd det for noen år siden? Matvanene endrer seg.

Om med den rå laksen kommer soyasausen. Den er nemlig uunnværlig til rå laks (i alle for enkelte rundt dét bordet jeg snakker om).

Og, mer ubevisst, kanskje, enn resultat av nitid kjøkkenbenkforskning, sniker soyasausen seg inn i andre matretter. Og snacks. Og smør. Og ribbe.

Jo, for soyasausen er forbløffende omgjengelig når du først blir kjent med den. Det som først synes å være en snever og spesialtilpasset, saus til asiatisk mat viser seg fra sin beste side når den får lov til å utfolde seg i andre kjøkken. For eksempel mitt.

Derfor var det ikke mye bryderi å samle sammen en fin bukett med oppskrifter hvor soyasausen smyger seg inn og tilfører den dybden, det saltstinget og den x-faktoren bare dette eksotiske kondimentet kan gi.

Men først, hva er soyasaus?

Hvordan lages soyasaus?

Soyasaus lages av soyabønner (håper ingen er overrasket så langt). Noen ganger lages det av en blanding av soyabønner og korn, gjerne hvetekorn. Den magiske ingrediensen er soppkulturen aspergillus oryzae. Den soppen brukes også i produksjon av risvinen sake og miso.

Soyabønnene bløtlegges og kokes. Kornet ristes og knuses. Og så blandes dette til en deig, og som om man skulle lage brød, så har man i litt gjærsopp. Når denne gjæringen er over tilsettes saltlake og en ny gjæringsprosess begynner. Når den er over presses den tykke blandingen og ut siles nå den rå soyasausen. (Resten brukes som dyrefôr eller annet). Den rå soyasausen pasteuriseres og eventuelt lagres før den selges.

Ulike produsenter har ulike metoder. Enkelte lagrer kortere enn andre. Og noen produsenter gjærer ikke i det hele tatt, men bruker en moderne hydrolyse-teknikk som går raskere.

Oppskrifter med soyasaus

Det aller først jeg tenker på er, som sagt, rå laks med soya. Og hos meg foregår det omtrent slik:

Hos andre kan en beslektet variant se ut omtrent som det her: