Min påstand er at sjokolade aldri går av moten.

Men, søt og kvalmende melkesjokolade tror jeg er i ferd med å miste fotfestet. Vi går nok mørkere tider i møte.

Sjokoladene som dukker opp i denne quizen hører til barnas rika. Der hvor alt som er søtt er topp. Med alderen utvikler vi mer sans for raffinement. Ikke hos alle, men for de av oss som reflekterer over hva vi putter i munnen.

Vi har fått noen flere sjokoladermerker på markedet de siste årene. Felles for de fleste av dem at de er mørkere og har høyere sjokoladeprosent. Det er reklameres med 70% eller 86%. (Sjekk testen her)

Har man først begynt å venne seg til mørk sjokolade er det vanskelig å gå tilbake. Det oppleves som billig, søtt og klissete - nesten litt trashy. En gang high-brow-sjokolade, alltid jåle-sjokolade.

Når du bare skal spise sjokolade er det en sak. Men, jeg elsker å lage ting av sjokolade. Jeg bruker da fin, fin sjokolade, som ikke er søt. Så kan jeg heller justere med litt sukker om jeg føler at det trengs. Men mørk må den være.

Nedenfor finner du fire fine oppskrifter.

Og dersom du gjør alt riktig med den første, skal du ende opp med noe som ser slik ut:

 

Sjokoladekake

 

Og får du til den andre, så skal det bli dette du serverer:

 

Drømmesjokolade

 

Eller så kan du prøve deg på konfekt:

 

Sjokoladekonfekt

 

Du får også noen kule nøttepinner.

Ja, dette er måten å gå mørkere tider i møte på.

Foto: Erik Hannemann

Vulkankake av sjokolade

Sjokoladekaken alle vil elske å se og spise.

Ingredienser:

Sjokoladeplater

150 g sjokolade

Sjokoladesaus

2 dl kremfløte

120 g sjokolade

Sjokoladekake

100 g hvetemel, siktet

1 ts bakepulver

2 stk egg

125 g sukker

50 g smør

1 stk vaniljestang

2 ss kakao

Høyde (px): Bredde (px):

Sjokolade med karamelliserte nøtter

Jo, denne er enkel å lage.

Ingredienser:

300 g kokesjokolade, lys

100 g sukker

150 g nøtt er, valnøtter og hasselnøtter, eller andre nøtter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Nøttepinner med sjokolade

Dette er nydelig dessertsnacks som er forbløffende enkle å lage.

Til 4 porsjoner:

2 dl hasselnøtter

1,5 stk melis

0,5 ts salt

2 ts honning

150 g kokesjokolade, lys

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Sjokoladekonfekt

Ja, du kan lage din egen konfekt...

Ingredienser:

400 g sjokolade

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!