Å lage en bok som heter «Alt blir bedre med rosiner» hadde vært en morsom utfordring.

Det hadde garantert ført mye artig, pseudo-mat-akademisk angreps- og forsvarsretorikk. Og kanskje kunne rosinanprotagonisten kommet lenger enn man antar ved første øyekast. For, som Harald Eia sa, i forbindelse med en nyvunnen fascinasjon for gamle damer: Har man først fått smaken for rosiner, så har du ikke lyst på druer.

De fleste rosinene vi spiser kommer fra California. Det er neppe mange som reflekterer over at de er steinfrie. Men, det er de.

Hvordan kan det ha seg? Vi vet at de kommer fra druer - og i druer er stein.

Har noen tatt seg bryet med å plukke ut steinene?

Eller?

Neida. De er nemlig laget av Thompson Sultana-druen. Og den er faktisk en steinfri kultivar.

En annen rosin-fun-fact er at druene er grønne før de tørkes. Under tørkingen karamelliseres sukkeret og de får den mørke fargen vi kjenner så godt.

I denne artikkelen har jeg samlet en rekke oppskrifter som viser hvor anvendelig rosinene er. Vi begynner med rosiner i bakst - og her er det ingen som hever et øyebryn. Men, så kommer det også retter hvor rosinene dukker opp sammen med fisk og kjøtt.

Og så avslutter vi med snacks. Og rosiner.

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!