Oppskrifter med rosiner

Dette kan du også bruke rosiner til

Du har ikke tenkt på alt.

APPELSINSALAT: Denne salaten passer perfekt til påsken.
APPELSINSALAT: Denne salaten passer perfekt til påsken. Foto: Foto: Panopticon
Sist oppdatert

Å lage en bok som heter «Alt blir bedre med rosiner» hadde vært en morsom utfordring.

Det hadde garantert ført mye artig, pseudo-mat-akademisk angreps- og forsvarsretorikk. Og kanskje kunne rosinanprotagonisten kommet lenger enn man antar ved første øyekast. For, som Harald Eia sa, i forbindelse med en nyvunnen fascinasjon for gamle damer: Har man først fått smaken for rosiner, så har du ikke lyst på druer.

De fleste rosinene vi spiser kommer fra California. Det er neppe mange som reflekterer over at de er steinfrie. Men, det er de.

Hvordan kan det ha seg? Vi vet at de kommer fra druer - og i druer er stein.

Har noen tatt seg bryet med å plukke ut steinene?

Eller?

Neida. De er nemlig laget av Thompson Sultana-druen. Og den er faktisk en steinfri kultivar.

En annen rosin-fun-fact er at druene er grønne før de tørkes. Under tørkingen karamelliseres sukkeret og de får den mørke fargen vi kjenner så godt.

I denne artikkelen har jeg samlet en rekke oppskrifter som viser hvor anvendelig rosinene er. Vi begynner med rosiner i bakst - og her er det ingen som hever et øyebryn. Men, så kommer det også retter hvor rosinene dukker opp sammen med fisk og kjøtt.

Og så avslutter vi med snacks. Og rosiner.

Rosiner og bakst

Oppskriftene er de mest opplagte. Ja, utenom boller med rosiner. da.

Julekake (som du kan lage året rundt) spiser jeg mer enn gjerne med smør, brunost og syltetøy. Bestemoren min spiste det med sylte.

Brødbpudding er det flere som hadde laget om det het noe annet. Prøv da vel!

De to siste er fra kontinente. Kugelhopfbeltet strekker seg fra Alsace og langt nedover, helt til Sveits.

Panettone er fra Italia - og er det nærmeste de kommer julekake.

Rosiner og fisk

KUGELHOPF: Dette er et brød som ser ut som en kake. Det kan lure hvem som helst.
KUGELHOPF: Dette er et brød som ser ut som en kake. Det kan lure hvem som helst. Foto: Foto: Erik Hannemann
Foto: Svein Brimi

Julekake

Denne oppskriften gir to brød.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

250 g Smør

1 kg Hvetemel

125 g Sukker

0.25 ts Salt

2 ts Malt kardemomme

50 g Gjær

6 dl Melk

250 g Rosiner

2 pk Sukat

1 stk Egg til pensling

Astrid Hals

Gammeldags brødpudding med rom og rosiner

Se hele oppskriften

Ingredienser:

100 g Rosiner, lyse

0.75 dl Rom

250 g Loff

125 g Sukker

100 g Smør

6 stk Egg

5 dl Melk

1 ts Vaniljesukker

0.5 ts Sitronsaft

0.75 ts Kanel, malt

1 stk Eple

1 stk Vaniljestang

5 dl Melk

4 stk Eggeplomme

0.5 dl Sukker

1 ts Maisenna

Erik Hannemann

Kugelhopf

Dette er et brød som ser ut som en kake.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1.5 dl Melk

0.5 pk Gjær

4 ss Smør

8 dl Hvetemel

2 stk Egg

1 klype Salt

1.5 dl Rosiner

12 stk Mandler

Melis

Panettone - italiensk julekake

En saftig fruktkake med tørket frukt og marsipanlokk - italienernes svar på engelsk plumpudding og norsk julebrød.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

100 g Smør

1.5 dl Melk

1 dl Matfløte

35 g Gjær

524 g Hvetemel

90 g Sukker

1 klype Salt

1 stk Egg

2 stk Eggeplomme

75 g Mango

75 g Ananas

75 g Rosiner

20 g Papaya

150 g Marsipan

1 stk Egg til pensling

Fisk og rosiner er sjokkerende godt sammen. Jeg har tatt fram tre fisker, nemlig torsk, laks og flyndre (smørflyndre).

Alle de tre oppskriftene blir supre. Jeg lover.

Rosiner og kjøtt

Da jeg kom over oppskriften på de kjøttbollene første gang, slapp jeg resolutt alt jeg hadde i hendene og dro hjem. På veien hadde jeg kjøpt kjøttdeig, børd, parmesan, pinjekerner og rosiner. Og litt senere hadde jeg laget verdens beste kjøttboller.

Rosiner og snacks

OPPSKRIFT PÅ TORSK: Dette er en ny måte å lage torsk på. Helt fantastisk.
OPPSKRIFT PÅ TORSK: Dette er en ny måte å lage torsk på. Helt fantastisk. Foto: Foto: Erik Hannemann
Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

400 g Torskefilet

50 g Hasselnøtter

50 g Rosiner

1 kvist Rosmarin

Salt og pepper

1 stk Egg

Erik Hannemann

Smørflyndre med valnøtter og brokkoli

Dette er en en morsom måte å lage fisk på.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Flyndrefilet

0.5 stk Brokkoli

4 ss Smøreost

1 ts Timian

1 dl Valnøtter

2 ss Rosiner

1 ss Dukkah

3 ss Smør

1 stk Egg

Erik Hannemann

Foriana - saus til laks, pasta og svinekoteletter

Foriana er en saus eller topping som kan brukes til laks, pasta, bruschetta og svinekoteletter. Enkelt å lage og sausen blir en venn for livet.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 dl Valnøtter

1 dl Pinjekjerner

8 fedd Hvitløk

2 ss Oregano tørket

3 ss Rosiner

4 ss Olivenolje

800 g Laksefilet

0.5 stk Sitron

Olje/smør til steking

Salt og nykvernet pepper

Det er ikke sjelden rosiner dukker opp som snacks.

Her er det fire suverene oppskrifter du kan prøve. Den enkleste er nok appelsinsalaten. Skjær skiver av en saftig appelsin, legg dem på fat og dryss over nøtter, litt olje og rosiner.

OPPSKRIFT PÅ KJØTTBOLLER: Dette er den eneste oppskriften på kjøttboller du trenger.
OPPSKRIFT PÅ KJØTTBOLLER: Dette er den eneste oppskriften på kjøttboller du trenger. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Peter Nagy

Lammerilette med gule rosiner

Lam kan også bli til denne kule retten her. Med gule rosiner.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

500 g Lammelår

1 stk Gulrot

1 stk Løk

3 stk Hvitløksfedd

100 g Sellerirot

1 ss Olivenolje

50 g Rosiner

0.5 dl Hvitvin

Salt og nykvernet pepper

Christopher Sjuve

Kylling med kanel

Kyllingen blir morsom med denne oppskriften.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 stk Kyllingbryst

8 stk Sjalottløk

50 g Rosiner

25 g Pinjekjerner

Salt og pepper

3 stk Kanelstang

Erik Hannemann

Karbonader med god løk

Karobonader blir best når du serverer med denne løkkompotten.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Karbonadedeig

Salt og pepper

1 ts Ingefær

0.5 ts Muskat

1 ts Potetmel

2 stk Løk

1 ss Sukker

3 ss Smør

2 ss Rødvinseddik

3 ss Rosiner

Christopher Sjuve

Kjøttboller (i verdensklasse)

Med denne oppskriften får du saftige, saftige kjøttboller.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

0.5 kg Kjøttdeig

3 skiver Brød

2 stk Egg

2 fedd Hvitløk

3 ss Parmesan, nyrevet

2 ss Persille

3 ss Pinjekjerner

3 ss Rosiner

Salt og pepper

Olje/smør til steking

Den monstrøse "kubben" av en salami er verdt å lage. Om ikke annet, så for å sjokkere omgivelsene.

Legg den på julefrokostbordet!

APPELSINSALAT: Denne salaten passer perfekt til påsken.
APPELSINSALAT: Denne salaten passer perfekt til påsken. Foto: Foto: Panopticon
Erik Hannemann

Appelsinsalat med nøtter og rosiner

En liten, herlig appelsinsalat. Det er vrient å finne en enklere salat.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

4 stk Appelsin

1 dl Rosiner

1 dl Nøtt

2 ss Olivenolje

Erik Hannemann

Mandel og rosinsnacks

ADVARSEL: Dette er snacks som er så god at du blir avhengi.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

100 g Mandler

1 dl Olje

100 g Rosiner

1 stk Sitron

Clotilde Dusoulier

Mendiants

Lek deg med å lage sjokoladepletter. Gi dem gjerne bort i gave!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

250 g Sjokolade, mørk

nøtter (se nedenfor)

tørket frukt (se nedenfor)

Erik Hannemann

Sjokoladesalami

Har du sjokolade? Da kan du lage denne morsomme sjokoladesalamien!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g Sjokolade

100 g Smør

150 g Melis

3 stk Egg

5 ss Portvin

1 stk Vaniljestang

3 ss Kakao

250 g Kjeks

100 g Mandler

100 g Nøtt

Melis

1 dl Rosiner

4 ss Ingefær

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også