Oppskrifter med reinsdyr

Reinsdyrkjøtt blir best på denne måten

Oppskriftene du blir glad i finner du her.

Publisert Oppdatert

Samefolkets dag er 6. februar. Og det er en fin anledning til å finne fram noe godt reinsdyrkjøtt.

Tidene endrer seg.

Jeg kan fortsatt huske den esken. Den som forsvant ned i fryseren. - Ja, nå har vi et halvt reinsdyr, ble det sagt.

Og da kunne vinteren bare komme.

Hvor det kom fra, vet jeg ikke. Bare at det var langt borte fra.

Og når vi bare fikk tint opp litt av dette kjøttet - ja, da ble det fest i heimen.

Jeg kan ikke huske at vi noensinne laget noe annet enn viltgryter av reinsdyrkjøttet. Det ble mange viltgryter i løpet av en vinter. Og de var gode. Riktignok ikke så gode som den jeg begynte å lage i voksen alder (oppskriften er med hjortekjøtt, men fungerer fint med reinsdyr).

Finnbiff var pussig nok ikke på repertoiret. Jeg husker ennå første første gangen jeg spiste finnbiff. Det var lenge etter konfirmasjonsalder, men det var heldigvis ikke for sent.

Det var en åpenbaring. De møre, smakfulle bitene av reinsdyr representerte, også for en nordmann, noe anderledes, eksotisk og flott.

Kjøttet var ikke enkelt å få tak i. Det fantes ikke i butikken. Det kom på døra (via noen kjente?)

 

Reinsdyrkjøtt - en delikatesse

På høsten er det mulig å få tak i ferskt reinsdyrkjøtt. Det er som regel det aller gjeveste.

Men, som oftest må man ty til tining. Om du skal lage reinsdyrstek, så tin kjøttet så sagte som mulig. I praksis betyr det å tine kjøttet over et par dager i kjøleskap.

 

Oppskrifter med reinsdyr

Finnbiff er fortsatt en vinterfavoritt. Jeg liker klassikeren veldig godt, men jeg har også eksperimentert litt. I den første varianten har jeg laget en silkemyk blomkålpure (la oss tenke på det som en snødekket vidde). På toppen laver det ned med sprøtt bacon før det fortæres.

I den andre varianten er det pureen smaksatt med jordskokk og kjøttet med steinsopp. Det synes jeg er en fabelaktig god kombinasjon.

Det er litt dyrere, litt mer eksklusivt - og akkurat det passer reinsdyrkjøttet godt.

I arkivet finnes det en oppskrift på gravet reinsdyr. Den synes jeg høres veldig fin ut - jeg håper noen vil våge seg på dette eksperimentet!

Nedenfor finner du oppskrift på klassisk finnbiff. Men, ta også en titt på oppskriften på innbakt viltfilet med brie. Ideen er å bake en filet sammen med brie under et lokk av butterdeig. Det er vanskelig å forestille seg at det ikke blir vellykket.

Finnbiff bruker jeg i den luksuriøse viltburgeren.

Til slutt nevner jeg oppskriften "Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og Madeirasaus". Hjortefileten kan byttes med reinsdyr - det er nemlig noe med Madeira som fungerer så himmelsk sammen med viltkjøtt.

 

De andre oppskriftene finner du nedenfor!

Erik Hannemann

Hamburger med viltkjøtt og sopp

Dette er en fabelaktig burger som blir superlukseriøs om du bruker både Madeira og gåselever.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g Reinsdyrskav

200 g Kjøttdeig

2 stk Einebær

100 g Foie gras

4 ss Madeira

75 g Parmesan

150 g Sopp

1 stk Løk

Salt og pepper

Smør/olje

2 stk Hamburger

1 ts Sennep

4 stk Salatblader

Christopher Sjuve

Finnbiff - klassisk gryte med reinsdyr

Finnbiff er reinsdyr på sitt beste. Her er den originale oppskriften på gryte med finnbiff.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Løk

4 stk Gulrøtter

600 g Poteter

4 skiver Bacon

5 stk Champignon

2.5 dl Crème fraîche eller rømme

2 stk Einebær

40 g Brunost

500 g Finnbiff

2 ss Gressløk

Mats Widén

Innbakt viltfilet med brie

Her er Trond Mois innbakte viltfilet. Sprø utenpå og saftig inni...

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

500 g Ytrefilet

Salt og pepper

2 ss Smør

4 stk Sjalottløk

0.5 dl Portvin

4 dl Kjøtt

1 ts Maisenna

1 stk Fennikel

Olje/smør til steking

150 g Brie

2 pl Butterdeig

1 stk Egg

Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 dl Tørket sopp

2 dl Madeira

1 ss Sennepspulver

600 g Viltkjøtt

3 stk Sjalottløk

1 stk Purre

2 stk Gulrøtter

2 stk Persillerøtter

2 stilker Stangselleri

2 skiver Bacon

2 fedd Hvitløk

1.5 l Viltbuljong

2 ss Rognebærgelé

2 dl Kremfløte

150 g Chèvre

100 g Brunost

Salt og pepper

Smør til steking

Erik Hannemann

Finnbiff på ny måte (reinskav)

Finnbiff blir supert når den får kult tilbehør.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

400 g Finnbiff

1.5 dl Kremfløte

1 dl Hvitvin

2 ss Tørket sopp

1 ss Sennep

3 stk Sopp

1 stk Løk

100 g Smør

300 g Jordskokk

700 g Poteter

2 stk Pastinakk

Timian

6 stk Nøtt

1 dl Balsamicoeddik

1 dl Sukker

Erik Hannemann

Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og Madeirasaus

Hjortefileten serveres med poteter som er gratinert med hvitløk, fløte og ost. Madeirasausen er smaksatt med rognebærgelé og hjortekjøttet har fått følge av bacon. Denne oppskriften er luksus på tallerken.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

8 stk Hvitløksfedd

500 g Poteter

100 g Ost

2 dl Kremfløte

2 stk Persillerøtter

1 stk Sjalottløk

2 dl Madeira

2 ss Rognebærgelé

2 dl Viltbuljong

400 g Hjortefilet

4 skiver Bacon

1 stk Tomat

1 stk Gul paprika

1 dl Kremfløte, pisket

Smør til steking

Salt og pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning