Quinoa kalles gjerne et pseudo-korn. Det er nemlig ikke korn, botanisk sett. Quinoa hører hjemme i samme familie som rødbeter og spinat. Men, på kjøkkenet brukes det som om det var et kornslag.

Quinoa er en arbeidshest i det peruvianske og det bolivianske kjøkkenet. I Vesten har quinoa blitt superpopulært på grunn at det høye proteininnholdet og fordi det er glutenfritt.

Du får quinoa i tre farger: hvite, røde og svarte. Den nøtteaktige smaken er dog omtrent den samme. Med mindre det står noe annet på pakningen må du skylle frøene godt før du bruker dem. Det er for å fjerne det småbitre, naturlige beskyttende laget med saponin som dekker overflaten. Når det er gjort er det bare å koke i saltet vann. De er ferdig kokt når den bitte lille halen popper ut av frøet.

Nedenfor finner du noen smakfulle oppskrifter med quinoa.

Quinoa som kult tilbehør

Lei av ris og pasta? Prøv quinoa – forandring fryder! Du kan servere den bare kokt, med litt smør eller olivenolje, eller så kan du gjøre den litt mer sofistikert med flere smaker – som den japanske-inspirerte quinoaen du finner oppskriften på nedenfor.

Gi litt tyggemotsand til salaten

Liker du å spise salat som matpakke, vet du at man trenger noe som monner, så du ikke ender opp med å bli sulten et par timer senere. Quinoa er perfekt til slik bruk, siden quinoa er fulle av proteiner. Det metter uten at du blir tung i kroppen. Og den småsprø konsistensen gir nydelig kontrast til grønnsakene, for eksempel i den røde quinoasalaten med paprika og pinjekjerner (oppskrift nedenfor).

Gjør veggerrettene mettende

For å lage vegetarretter like mettende som de med kjøtt, er det nødvendig å fylle på med korn og bønner. Quinoa er utmerket i denne rollen ettersom den sørger for fylde uten at det er for mye karbohydratet. Og det gjør quinoa perfekt som biffsubstitutt i de deilige quinoa-fylte squashene!

Glutenfrie vafler

Er du nysgjerrig på glutenfri baking? Da vil du oppdage at quinoa er en god alliert. Du kan finne quinoaflak eller quinoamel i helsekostbutikker. Men, du kan også la kokte quinoafrø svelle i vann og kjøre dem i blender. Da får du en glutenfri røre, som kan bli helt glutenfri vafler.

Clotilde Dusoulier

Squash fylt med quinoa

Til 4 porsjoner:

190 g quinoa

12 stk squash

3 ss pinjekjerner

1 stk gul løk

2 fedd hvitløk, hakket

120 g ricotta

olivenolje

2 ts herbes de provence

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Glutenfrie vafler

Nei, i disse vaflene er det ikke egg heller.

Til 4 porsjoner:

90 g bokhvete

50 g quinoa

45 g ris

1 ss sitronsaft

2 stk banan

1 ts bakepulver

0,5 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Quinoa med japanske smaker

Quinoa blir godt på japansk maner.

Til 4 porsjoner:

190 g quinoa

1 cm ingefær, fersk

1 ss sesamolje

3 ss sake

3 ss soyasaus

1 ts brunt sukker

1 klype chilipulver

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Rød salat med quinoa og pinjekjerner

Til 4 porsjoner:

5 dl grønnsaksbuljong

190 g quinoa

3 stk paprika

3 ss pinjekjerner, ristede

1 dæsj olivenolje

1 dæsj eddik

1 dæsj soyasaus

salt og nykvernet pepper

200 g tofu

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!