Oppskrifter med poteter

Potetene du kommer til å elske

Potet trenger slett ikke være kjedelig.

POTETER MED KUL OPPSKRIFT: Dette er en kul oppskrift  med poteter. Var det det du lette etter?

POTETER MED KUL OPPSKRIFT: Dette er en kul oppskrift med poteter. Var det det du lette etter? Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Poteter knust i brun saus er et kjært barndomsminne. Det er helt på høyde med klinkekuler på tørr asfalt og første gang du tar på joggesko etter en vinter med tunge støvler.

Jeg elsker fortsatt poteter. Faktisk er jeg mer glad i poteter enn før. Sannsynligvis fordi jeg spiser det så sjeldent. I tillegg har det dukket opp mange nye måter å lage poteter på.

Poteten har vist seg uendelig tilpasningsdyktig. Den er kokkens kameleon der den opptrer som suppe, croquetter, potetmos, grateng og pommes frites. Derfor er den elsket høyt av både profesjonelle kokker og oss matglade.

Her har jeg samlet sammen et skikkelig solid knippe oppskrifter jeg vet du vil sette pris på. Jeg har delt oppskriftene i følgende kategorier:

 

  • Potetmos
  • Bakte poteter
  • Poteter i form
  • Revne poteter
  • Potetsalater
  • Kokte poteter
  • Stekte poteter
  • Potetsupper
  • Oppsamlingsheat

Potetmos

Potetmos varieres enkelt.

Potetmos er en av de mest populære måtene å spise poteter på.

Her kan du enkelt variere klassikeren med å mose inn litt sellerirot eller andre rotgrønnsaker.

Før var jeg mest opptatt av hvor mye smør du kunne han i en potetmos. Og det viste seg å være temmelig mye. 50% var ikke uvanlig for meg en periode.

Jeg har besinnet meg betraktelig. Nå kan jeg klare meg med en spiseskje og en god skvett med melk. Det handler om å lære og sette pris på en mer fluffy, luftig og lettere variant.

Ikke dermed sagt at jeg kan fleske til med det danskene kaller "brennende kjærligehet", nemlig potetmos med bacon.

Bakte poteter

Saltbakte, sprø og kongen av bakte poteter får du oppskriften på her.

Jeg snakker her om store, deilige bakte poteter som fylles med alskens godsaker.

POTETSTAPPE: Når du har sellerirot i potetstappa blir den mye bedre.

POTETSTAPPE: Når du har sellerirot i potetstappa blir den mye bedre. Foto: Foto: Erik Hannemann

Erik Hannemann

Potetmos med sellerirot

Med denne oppskriften blir potetmosen ny.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 kg Poteter

0.5 kg Sellerirot

0.5 kg Smør

Salt

Klassikeren fylles gjerne (blant annet) med mais. Jeg tror det er noe nattmatselgerne fant på.

 

Kongen av bakte poteter heter hasselbackpoteter. Den har svensk opprinnelse, men serveres uten hasselnøtter, selv om det er lett å la seg forlede.

 

Nedenfor finner du også en spesiell oppskrift på bakt potet. Det er en klassiker som er hentet fra Frankrike. Den serveres med kyllinglever. Bakt potet for viderekomne, der altså.

Jeg må også nevne spesielt Clotildes ovnsbakte poteter. Det er de beste i sitt slag. Trikset er å forkokte potetbitene litt først, men ikke for mye. Så siler du av vannet og rister kjelen (med lokk på) kraftig slik at de knuses litt i kantene. Dette utgjør hele forskjellen - resultatet er de sprøeste og deiligste potetene du har laget hjemme. Garantert.

Poteter i form

Det er en klassiker alle må kjenne til.

Den norske klassikeren er god. Det er fløtegratinerte poteter.

Den silkemyke kjempen er slett ikke død, men lever i beste velgående rundt om i landet. Den dukker opp i konfirmasjoner, bryllup og er stadig å se på lørdagskvelden.

OPPSKRIFT PÅ HASSELBACKPOTETER: Det er så godt at man ikke kan tro det bare er poteter...

OPPSKRIFT PÅ HASSELBACKPOTETER: Det er så godt at man ikke kan tro det bare er poteter... Foto: Foto: Erik Hannemann

Astrid Hals

Bakt potet med kjøttdeig

Det er verdt ventetiden! Baker du potetene uten aluminiumsfolie får du en god skorpe på dem.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

200 g Karbonadedeig

1 ss Margarin

0.5 ts Salt

0.5 ts Pepper

4 stk Poteter

1 bokser Mais

4 ss Kesam

0.5 ss Rosmarin, tørket

1 ss Basilikum, tørket

Erik Hannemann

Hasselbackpoteter

Det er fabelaktig. Hasselbackpoteter er en hyllest til poteten.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Poteter

150 g Smør

5 ss Brødrasp

Saltbakte ferskpoteter med dipp

Saltbakte poteter er nydelig og her får du en dipp på kjøpet!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 kg Nypoteter

500 g Salt

Vann

1 dl Lettrømme

1 dl Kesam

2 fedd Hvitløk

1 knivsodd Cayennepepper

1 ss Sitronsaft

1 ts Paprikapulver

Salt

Erik Hannemann

Bakt potet SPESIAL

En bakt potet kan blir veldig kul og god - med denne oppskriften.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

8 stk Poteter

1 stk Løk

100 g Champignon

500 g Kylling

1 fedd Hvitløk

2 ts Provencekrydder

2 ss Smør

2 ss Hvetemel

2 dl Melk

50 g Muskat, revet

2 ss Griljermel

Salt og pepper

Olje/smør til steking

Clotilde Dusoulier

Clotildes ovnsbakte poteter

Her er Clotildes variant på ovnsbakte poteter - med et lite triks...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1.2 kg Poteter

2 ss Olje

Havsalt

En variant av denne finner du nedenfor, men her er smaksbildet er litt annet. Her er det soppen som dominerer.

Og sist, men ikke minst, er det gratin dauphinois. Vel, når sant skal sies er det ikke sikkert du vil mene at den er vesensforskjellig fra våre egne fløtegratinerte.

Revne poteter

Du får mye ut av å rive dem.

Det er sveitserne som er mest kjent for å rive potetene.

Man er litt uenige om hvorvidt man skal koke potetene (før eller etter riving), men min erfaring er at de gjør seg godt.

Den rå smaken av revne poteter som ikke er litt forhåndskokt liker ikke jeg.

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Fløtegratinerte poteter

Effektivt, men like godt!

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

1 kg Poteter

1 stk Laurbærblad

1 neve Timian, hakket

2 fedd Hvitløk

5 dl Fløte

1 klype Muskat, revet

2 ts Salt

Hvit pepper

150 g Ost

Erik Hannemann

Potetform med soppsmaker

Dette er fabalaktig godt tilbehør til kjøtt og fisk.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

3 stk Poteter

2 ss Smør

2 neve Tørket sopp

2 ss Crème fraîche

1 fedd Hvitløk

1 stk Sjalottløk

Salt og nykvernet pepper

Muskat

Clotilde Dusoulier

Gratin Dauphinois

Her er Clotildes oppskrift på nydelig potetgrateng, eller det vi gjerne kaller for fløtegratinerte poteter.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

1 kg Poteter

5 dl Melk

1.5 ts Salt

Muskat

1 fedd Hvitløk

3 ss Gressløk

0.6 dl Kremfløte

Å lage små røstipoteter er godt og enkelt. Om du vil være mer effektiv kan du lage en hel, stor potetpannekake. Altså, en diger røsti.

Potetsalater

Det finnes gode potetsalater og det finnes supergode.

En potetsalat kan være så mangt.

Først ut er den klassiske, kremete varianten. Jeg liker den enda bedre når det ikke bare en majones, men litt yoghurt i blandingen gjør det litt friskere.

Om du vil unngå de kremede variantene har du en med pesto som sikkert vil falle i smak. Bland varme, nykokte potetbiter godt med pesto - som du kan selv på denne måten eller kjøpe ferdig.

Kokte poteter

Ja, det finnes en potetrett som er kokte poteter, men ikke som du tror

Røstipotet: Røstipoteter spises like ofte til frokost som til middag. Men, ikke i Norge.

Røstipotet: Røstipoteter spises like ofte til frokost som til middag. Men, ikke i Norge. Foto: Foto: Erik Hannemann

Erik Hannemann

Røstipotet

Poteter som lages slik blir alltid godt. En god oppskrift med poteter er alltid lurt å ha i bakhånd.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

8 stk Poteter

5 ss Smør

0.5 stk Løk

Salt

Å lage gnocchi er noe italienske mødre har lagt sin stolthet i.

Jeg skal være kjapp å innrømme at jeg aldri har blitt en racer på det.

Kanskje har det å gjøre med at jeg ikke liker det? Eller (mer sannsynlig) at jeg aldri har brukt nok tid på å få det til skikkelig. Det kan fort straffe seg å ta for lett på oppgaven.

Her skal du altså mose poteter med litt mel og egg før de formes og kokes.

De mest vellykkede variantene har jeg fått når jeg har stekt dem etterpå.

Stekte poteter

OPPSKRIFT PÅ POTETSALAT: Her kommer det en oppskrift på potetsalat det ikke er særlig lurt å ikke prøve.

OPPSKRIFT PÅ POTETSALAT: Her kommer det en oppskrift på potetsalat det ikke er særlig lurt å ikke prøve. Foto: Erik Hannemann

Marit Røttingsnes Westlie

Kremet potetsalat

Gårsdagens potetrester blir til supergod potetsalat på 3 minutter!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

750 g Poteter

40 g Sylteagurk

1 stilk Løpstikke

1.5 dl Yoghurt naturell

1 dl Lettrømme

3 ss Majones

0.5 ts Salt

1 ts Pepper, kvernet

0.25 ts Sukker

2 ts Sitron, saften av den

Erik Hannemann

Potetsalat med pesto

En potetsalat med to ingredienser. Voila!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

500 g Poteter

1 dl Pesto

Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Poteter

3 stk Sjalottløk

150 g Bønner

50 g Parmesan

70 g Pinjekjerner

2 ss Gressløk

5 ss Olivenolje

1 ss Sitronsaft

Smør/olje

Å steke poteter kan gjøres på mange måter.

En fin og enkel variant er baconpoteter. Da steker du bacon sprøtt sammen med forkokte poteter, løk og paprika. Det blir en liten, fin og lun panne som enten kan være en enkel middag eller tilbehør til for eksempel torsk.

Fondantpotet er en potet som delsvis stekt og delvis kokt sammen med gode krydderier. Du kan se en video av hvordan det gjøres her.

Til slutt tar vi med en suveren potetkake som du lager ved først å mose poteter, blande det med eggeplomme og krydder før du former dem, dypper i mel og steker.

Jeg elsker å servere dem med kapers og nyrevet parmesan.

Potetsuppe

Den billigste middagen.

De fleste blir overrasket hvor godt dette smaker. Det ble nok også gjestene ved Ritz-Carlton i New York da Louis Diat serverte denne suppen. Han ga den navnet vichysoisse etter den franske byen han kom fra. Dette skjedde en gang på begynnelsen av 1900-tallet. Siden har den gått sin seiersgang overalt hvor det spises poteter.

PÆRE OG PECORINO: Bruk pære og pecorino sammen med gnocchi.

PÆRE OG PECORINO: Bruk pære og pecorino sammen med gnocchi. Foto: FOTO: Janicke Leiren

Gnocchi di patate

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Poteter, melne

2 stk Eggeplomme

250 g Hvetemel

Salt

Jeg synes at parmesan gjør seg utmerket i denne retten, men andre oster kan også gjøre susen.

Litt stekte pølsebiter er heller ikke å forakte.

Andre retter med poteter

Tre artige.

I dette oppsamlingsheatet er det tre artige oppskrifter. Den første er en enkel tapas hvor en potetskive dannen fundamentet. Og i den stikker du en tannpirker med røkelaks eller skinke. Ja, så spanderer du litt rømme eller sennep.

Den andre tilhører Spanias kulinariske univers. Det er den mektige tortilla. Altså en potetomelett. Hadde det ikke vært for den ville det vært adskillig trangere i Spania i harde tider.

Vi avslutter med potetcroquetter. Og de har en overraskelse inni seg: Klem potetmosen rundt mozzarellastaver, dypp dem i egg og brødkrum før du fritterer dem gylne og lekre.

OPPSKRIFT  PÅ FONDANTPOTET: Ja, så kul kan en potet bli. Man kaller det fondantpoteter.

OPPSKRIFT PÅ FONDANTPOTET: Ja, så kul kan en potet bli. Man kaller det fondantpoteter. Foto: Foto: TVNorge

Kim Holthe

Baconpoteter

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

6 stk Poteter

8 skiver Bacon

2 ts Smør

1 stk Løk

0.5 stk Paprika, grønn

1 stk Løk

1 ts Salt

0.25 ts Pepper

0.25 ts Cayennepepper

Erik Hannemann

Potet på kul måte

En oppskrift med poteter som er kul? Jo, da er det denne du skal prøve.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

800 g Poteter

50 g Parmesan, nyrevet

1 stk Eggeplomme

2 ts Hvetemel

Olje til fritering

1 ss Kapers

Smør

Salt og nykvernet pepper

Sitron

Det er ennå ikke et menneske som ikke har likt dette.

 

OPPSKRIFT PÅ POTETSUPPE: Det er en klassiker som er utrolig billig og fyldig mat.

OPPSKRIFT PÅ POTETSUPPE: Det er en klassiker som er utrolig billig og fyldig mat.

Potet- og purresuppe

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

200 g Bacon

3 stk Hvitløksfedd

1 stk Sjalottløk

2 stilker Selleri

2 ss Olivenolje

1 stk Chili

1 stk Purre

6 stk Poteter

1.5 ts Salt

Pepper, kvernet

5 dl Kyllingbuljong

3 dl Crème fraîche

OPPSKRIFT PÅ TORTILLA: Vis respekt for denne spanske klassikeren.

OPPSKRIFT PÅ TORTILLA: Vis respekt for denne spanske klassikeren. Foto: Foto: Erik Hannemann

Panopticon

Potetfristelser

Enkel forrett! En liten, fin og fristende forrett med potet, spekeskinke, rømme og sennep.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

Poteter

Laks

Rømme

Sennep

Erik Hannemann

Tortilla

Tortilla er en av de store rettene i det spanske kjøkkenet.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Poteter

1 stk Løk

4 stk Egg

Salt og pepper

2 dl Olivenolje

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning