Poteten har en egen evne til å endre seg. Den er helt på høyde med Barbapappa når det kommer til å endre form.

Og takk og lov for det. For kokte poteter kan ikke kalles interessant mat. Samme hvor godt det er å knuse kokte poteter i brun saus.

Jeg tenkte å reklamere for syv supre potetoppskrifter.

 

Vi begynner med "knuste poteter".

Du må først ha kokte poteter. Dem deler du i to og moser med et raskt støt. Potetene skal nå stekes i godt med smør, sammen med hvitløk og rosmarin i stekepanna. Dette er den enkleste veien til lykke om du har kalde, kokte poteter.

Se her for en grunndig gjennomgang.

 

Duchessepoteter

Potetene det her dreier seg om er moste. Så blander du inn eggeplommer og (hold deg fast) har dem i en sprøytepose. Så klemmer du ut vakre, små skapninger på et stekebrett og steker dem i ovnen.

Den fargen, og den lettheten, skal du lete lenge etter.

 

Sopp-poteter

Dette er en variasjon på Pommes Anna. Det er altså tynne skiver med poteter som pensles med smør og legges lagvis. Her er det tørket sopp som drysses mellom lagene, omtrent som pepper.

 

 

Hasselbackpoteter

Skjær type snitt i potetene og pensle med smør. Dryss over litt brødrasp (og eventuelt pulveriserte nøtter) og bak dem i ovnen til de ser veldig, veldig fristende ut.

 

Røstipoteter

Riv poteter og løk. Kok det i ti minutter før du klemmer sammen små kaker og steker dem gylne i smør i en stekpanne.

 

Potetcorquetter

Potetmos blandes med god ost og urter før de formes til små pølser (eller kuler) og paneres i mel/egg/brødkrumme og friteres gylne.

 

Når potetene er så gode, er i grunnen resten (kjøttkakene, pølsene, fisken...) så viktig. De kommer uansett til å spille en birolle.

 

Erik Hannemann

Potetform med soppsmaker

Dette er fabalaktig godt tilbehør til kjøtt og fisk.

Til 2 porsjoner:

3 stk poteter

2 ss smør

2 neve tørket sopp, gjerne steinsopp

2 ss crème fraîche

1 fedd hvitløk

1 stk sjalottløk

salt og nykvernet pepper

muskat

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hasselbackpoteter

Det er fabelaktig. Hasselbackpoteter er en hyllest til poteten.

Ingredienser:

500 g poteter

150 g smør

5 ss brødrasp

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Røstipotet

Poteter som lages slik blir alltid godt. En god oppskrift med poteter er alltid lurt å ha i bakhånd.

Til 4 porsjoner:

8 stk poteter

5 ss smør

0,5 stk løk

salt

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Potetcroquetter

De er sprø utenpå og myke og kjærlige inni...

Ingredienser:

1 kg poteter

salt og pepper

30 g gruyère, parmesan eller annen ost

2 stk mozzarellaeller ca 100 gram Jarlsberg

1 ss estragon, tørket

2 ss persille, finhakket

2 stk egg

1 dl brødrasp

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Knuste poteter

Dette er kanskje de beste potetene som finnes. Enkelt er det også.

Ingredienser:

4 stk poteter

1 kvast rosmarin

3 fedd hvitløk

smør

olje

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Poteter Duchesse

Alle kan lage de fancy potetene. Her er oppskriften du trenger.

Til 4 porsjoner:

8 stk poteter

3 stk eggeplommer

salt og nykvernet pepper

4 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!