OPPSKRIFTER MED PÆRE

Pærer du blir høy av

Sylt dem og lag kule desserter med pære.

OPPSKRIFT PÅ SYLTEDE PÆRER: Du kan enkelt sylte dine egne pærer.
OPPSKRIFT PÅ SYLTEDE PÆRER: Du kan enkelt sylte dine egne pærer. Foto: Foto: Panopticon
Sist oppdatert

I et intervju, som er så gammelt at jeg ikke husker når eller hvor jeg leste det, fikk Eyvind Hellstrøm spørsmålet: Hva er det beste du vet.

- Pærer, svarte han.

Det kan godt hende han svarer noe annet om du spør i dag. Og det forundrer meg ikke om han ville svart noe annet en time senere. Men, likevel gjorde det inntrykk. Og jeg er helt enig i at pærer er veldig godt.

Pærer hører naturlig hjemme i dessertriket. Men, jeg har også stor glede av noen snarvisiter innom middagsuniverset. For eksempel denne raske middagen med laks, spinat og pære. Jeg finner også en oppskrift med pære og svinekoteletter i vårt rikholdige arkiv.

Dessert med pære

OPPSKRIFT PÅ PÆREDESSERT: Pære med ingefær, honning, vin og kanel? Ja takk.
OPPSKRIFT PÅ PÆREDESSERT: Pære med ingefær, honning, vin og kanel? Ja takk. Foto: Foto: Erik Hannemann

Pærens rolle i de søte avslutningene er dog udiskutabel. Og hyppigst dukker den opp i den majestetiske eplekaka - hvor jeg alltid har i et par pærer også. Men jeg tar gjerne en enklere variant med pære og ingefær.

Siden Hellstrøm allerede er nevnt, så tar vi med hans oppskrift på Williamspære med krydder og nøtter. Skrelte og rensede pærer kokes møre i karamellsaus før de glaseres og serveres med kremsaus (oppskrift nedenfor).

Vi spanderer også å ta med erkeklassikeren "Poire Belle Helene" som Auguste Escouffier døpte etter operetten La belle Hélène som Jacques Offenbach hadde skrevet. Retten som stammer fra 1800-tallet, er opprinnelig en rett med pærer, sirup, vaniljeis, sjokolade og kaniserte fioler. Utgaven nedenfor er litt forenklet.

Pære på glass

Det var da jeg smakte mine egne, syltede pærer jeg kom på hvor digg pærer er. Og jeg spiste dette til ost (robiola og roquefort) og tok rollen til en vanlig chutney.

I utgangspunktet bruker jeg ikke eddik når jeg sylter på denne måten. Det betyr at holdbarheten blir kortere. Dersom du vil at de skal vare lenger (mer enn et par måneder) så har du på litt eddik.

Kos deg med pæreoppskriftene nedenfor!

 

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Blomkålsuppa alle elsker

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Eplekaka du må bake i høst

Vår største pizzatest noensinne

Her kan du søke blant 5000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2013, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også