I et intervju, som er så gammelt at jeg ikke husker når eller hvor jeg leste det, fikk Eyvind Hellstrøm spørsmålet: Hva er det beste du vet.

- Pærer, svarte han.

Det kan godt hende han svarer noe annet om du spør i dag. Og det forundrer meg ikke om han ville svart noe annet en time senere. Men, likevel gjorde det inntrykk. Og jeg er helt enig i at pærer er veldig godt.

Pærer hører naturlig hjemme i dessertriket. Men, jeg har også stor glede av noen snarvisiter innom middagsuniverset. For eksempel denne raske middagen med laks, spinat og pære. Jeg finner også en oppskrift med pære og svinekoteletter i vårt rikholdige arkiv.

OPPSKRIFT PÅ PÆREDESSERT: Pære med ingefær, honning, vin og kanel? Ja takk.=

OPPSKRIFT PÅ PÆREDESSERT: Pære med ingefær, honning, vin og kanel? Ja takk. © Foto: Erik Hannemann

Dessert med pære

Pærens rolle i de søte avslutningene er dog udiskutabel. Og hyppigst dukker den opp i den majestetiske eplekaka - hvor jeg alltid har i et par pærer også. Men jeg tar gjerne en enklere variant med pære og ingefær.

Siden Hellstrøm allerede er nevnt, så tar vi med hans oppskrift på Williamspære med krydder og nøtter. Skrelte og rensede pærer kokes møre i karamellsaus før de glaseres og serveres med kremsaus (oppskrift nedenfor).

Vi spanderer også å ta med erkeklassikeren "Poire Belle Helene" som Auguste Escouffier døpte etter operetten La belle Hélène som Jacques Offenbach hadde skrevet. Retten som stammer fra 1800-tallet, er opprinnelig en rett med pærer, sirup, vaniljeis, sjokolade og kaniserte fioler. Utgaven nedenfor er litt forenklet.

Pære på glass

Det var da jeg smakte mine egne, syltede pærer jeg kom på hvor digg pærer er. Og jeg spiste dette til ost (robiola og roquefort) og tok rollen til en vanlig chutney.

I utgangspunktet bruker jeg ikke eddik når jeg sylter på denne måten. Det betyr at holdbarheten blir kortere. Dersom du vil at de skal vare lenger (mer enn et par måneder) så har du på litt eddik.

Kos deg med pæreoppskriftene nedenfor!

Panopticon

Syltede pærer med kanel

Du sylter pærer med kanel og digger det. Garantert.

Til 4 porsjoner:

3 stk pære

2 stk kanelstang

1 dl portvin

vann

1 dl sukker

litt sitronskall

Høyde (px): Bredde (px):

Williamspære

Til 4 porsjoner:

4 stk stor, god, moden pære, helst William

100 g sukker

2 dl vann

2 stk stjerneanis, hel

1 stk liten kanel stang

1 stk krydder nellik

10 g ingefær, fersk

2 ss pistasjenøtter, skåret i skiver

1 dl kremfløte, pisket

Høyde (px): Bredde (px):

Pærer Belle Hèléne

Til 4 porsjoner:

4 stk hermetisk pære

1 l vanilje iskrem

Varm sjololadesaus:

5 dl vann

125 g mørk koke sjokolade

2 ts potetmel

vaniljesukker

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!