Oppskrifter med lam

Lammeoppskriftene som frister

Dette må du lage i høst.

Publisert Oppdatert

Det er vanskelig å ikke legge merke til at lammesesongen er i gang. Butikkhyllene bugner av lammekjøtt om dagen og fortrenger ribbe og annet kjøtt vi skal spise til jul.

De aller fleste ser ut til å være enige om at lammekjøtt er det beste kjøttet. Det blir rett og slett rått parti i konkurransen med kyllingfilet eller en svinekotelett. Kom ikke flaksende med kyllingvinger eller svinebillig grisekjøtt i lammesesongen! Nei, gi meg et lammelår og ei flaske rødvin!

Lammekjøtt i særklasse

Dersom man har trua på at dyr som går ute og spiser det de finner er bedre enn kjøtt fra dyr på bås som spiser kraftfôr, så er man ikke alene.

Mesteparten av norske lam går på beite. Og både norsk og britisk forskning peker på at beite av ferskt gras også har gunstige, helsemessige virkninger på oss som spiser dette kjøttet (sammenlignet med vanlig kjøtt fra kraftfôrede dyr).

Altså: jo mer naturlig, desto bedre. Ingen bør være overrasket.

I mitt kjøkken er lammekjøttet overlegent mest populært. Og det fine med lammekjøttet er at egenkarakteren i smaken ikke hindrer variasjonen. Tvert om! Lammekjøtt er kjempegodt i krydrede retter (spør millioner av indere og arabere), men også godt som klassisk nordisk stek.

Jeg har samlet et godt knippe oppskrifter med lam i denne saken. For ordens skyld kan vi begynne med den klassiske lammesteika:

Og så et hjertesukk: En lammestek er alltid bedre om man lager denne vidunderlige kraften til.

Klassiske oppskrifter med lam

Sa noen fårikål? Jo, det er godt. Men nå var jo poenget å sondere terrenget for andre retter med lam.

Lam er nemlig så definitivt mer enn fårikål. Det finnes en edel samling oppskrifter som tilhører denne gruppen udødelige klassikere. Og den første er lammefrikassé. Lammefrikassé er altså kokt lammekjøtt og grønnsaker som blandes inn i en hvit saus. Det blir kjempegodt med masse, frisk dill i også. En lammefrikassé er altså ikke annet en konvensjonell lammegryte - bare at den hvite sausen kommer og tilfører fylde og silkefølelsen.

Sjekk også ut lammecaré med portvinsaus.

Gryter med lam

Den som ikke finner trøst i en gryte med lammekjøtt er det ikke håp for. Jeg tar først med en fransk gryte hvor kjøttet får selskap av bønner og høstgrønnsaker.

Og, mens vi er i det franske hjørnet, hvorfor ikke gå all-in og lage seg en cassoulet. En cassoulet er altså den berømte gryta fra Sør-Frankrike med masse lammekjøtt, pølser og hvite bønner.

Lam og krydder varianter

Så finnes det altså et hav av krydrede varianter. Vi kan begynne med en marokkansk variant. Her finner du masse gode krydderier, som sammen med aprikos og kikerter gir den det rette preget.

Vi tar også med en variant fra Pakistan hvor listen over ingredienser er lang, men mesteparten er altså krydder. Det er en oppskrift på naanbrød der, men jeg klarer ikke la være å slå et slag for disse.

Lammeskanker

Jeg har med to oppskrifter med lammeskank. Den ene er klassisk og den andre lages med øl, nærmere bestemt Porter-øl.

To andre oppskrifter med lam

Avslutningsvis har jeg to oppskrifter med lammekjøtt som ikke passer i noen andre kategorier. Den første er en liten herlighet som ble laget Geir Skeie, nemlig en terrine "à la betasuppe" hvor grønnsakene du vanligvis finner, nettopp, i en betasuppe dukker opp. Men, altså i en terrine.

Den siste er en egen oppfinnelse, nemlig en hamburger med lammekjøtt. Det er nemlig noe kult og uvant med å spise en hamburger som smaker frisk av lammekjøtt, rosmarin og du kjenner hvitløken fra aiolien som spiller rollen som dressing i denne varianten.

Og da skulle det være litt å velge i.

God lammesesong!

 

Les også:

Blomkålsuppa alle elsker

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Eplekaka du må bake i høst

Vår største pizzatest noensinne

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning