Åtte oppskrifter med laks

Åtte oppskrifter med laks

Du digger alle sammen.

Sist oppdatert

Vi spiser laks. Og vi elsker det.

Den fantastiske laksen ble i lange tider ansett for luksusfisken framfor noen. Og det med rette.

I dag spiser vi så mye laks at vi blir advart av myndighetene.

Noen vil si at det er et tegn i tiden: Vi spiser så mye luksusfisk at vi blir syke av det.

Vel, det siste vi hørte var at vi kan spise en kilo i uka resten av livet uten å bekymre oss. Det skulle greit for de fleste, antar jeg.

 

Når vi spiser så mye laks kan vi uansett slå fast to ting:

 

1) Laks er ikke luksus

2) Faren er overhengende for at vi går lakselei - vi trenger kule oppskrifter!

 

Det er punkt to vi skal se på her. Men, før vi går løs på de enkelte oppskriftene, la oss ta en titt på noen teknikker.

Trukket laks: Om du vil trekke en laks (koke, som noen sier) er det best å gjøre det på denne måten (video). 

Rå laks: Noen (inkludert mange jeg kjenner godt) har lagt sin elsk på rå laks i skiver, sashimi, og da har du noen tips her.

Stekt laks: Det finnes noen grunnregler for hvordan man steker fisk - kjekt å kunne.

 

Så til oppskriftene!

Vi begynner med de enkle. Og den aller enkleste er den med laks og pasta. Og dill og erter: Når du kan koke pasta skikkelig vet du når det er to minutter igjen, ha ertene i kokevannet og la dem koke med de siste to minuttene. Og lakseterningene freser du sammen med sjalottløken. Vend laksen inn i pastaen og server så fort du kan. Kjapp middag?

Jepp.

Den neste oppskriften handler om laksekotelett og er den du ser i videoen overfor. Det var omtrent slik jeg fikk den servert på Brasserie Georges i Lyon. Det er ikke vrient, bare lekkert.

Vi tar med to andre oppskrifter med stekt laks. Den første handler vel så mye om å lage risotto. Lag en risotto du liker godt, bland helst inn noen grønnsaker og server risottoen med et deilig stykke stekt laks og strø over rikelig med gressløk.

Laks foriana handler om det muffinsbakerne kaller topping - uten sammenligning for øvrig. Foriana fungerer som en blanding mellom krydder, saus og kan kalles for aromater. Denne består av hvitløk, oregano, noen rosiner, pinjekjerner og valnøtter.

Ovnsbakt laks er en flott metode som gir deg mer kontroll enn om du steker den i panna. Nedenfor finner du tre eksempler på veldig ulike oppskrifter med ovnsbakt laks.

Det er et godt tips å bruke steketermometer. Noen liker fisken på lave temperaturer, andre litt høyere. Selv synes jeg et sted mellom 50-60 grader er fint.

Den første oppskriften er med dill og asparges. Du legger fisken på dill og baker den i ovnen, rett og slett.

Oppskriften under er laks bakt i folie sammen med sitron og appelsin. Og dessuten en kvist med frisk rosmarin - gi den en sjanse og få en venn for livet.

Vi runder av med den herlige, innbakte varianten. Det er den desidert mest kompliserte lakseretten her. Lag en blanding av smør, sennep, dill og andre urter. Legg dette mellom to laksefileter. Kjevle ut butterdeig og pakk laksen inn før du steker den i ovnen.

Med denne metoden opplever jeg at laksen tåler litt høyere temperatur uten å bli tørr. Kanskje er det butterdeigen som holder på fuktigheten. Den egner seg godt til å servere i selskap - både fordi den er lekker og smaker godt, men også fordi den tåler å stå en liten stund før den serveres.

Og med dét håper jeg du vil gi laksen et lite løft!

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også