Oppskrifter med kantarell

Kantarellene blir best på denne måten

Slik lager du kantarellstuing

Sist oppdatert

Der er de!

Et høstlig gjensyn med disse mystiske skapningene som lever på skogens bunn er alltid velkomment. Det minner meg om at høsten ikke er så verst allikevel. Og det er særlig kantarellstuingen jeg tenker på.

For, maken til smak finner du ikke. Bokstavelig talt.

Med på sopptur har jeg alltid smør, loff, salt og pepper. Og en gang hadde jeg med gåselever (det skal gjøre igjen om jeg får råd til det).

Å steke selvplukket sopp i smør med salt og pepper midt i skogen er en opplevelse som de færreste får oppleve.

I dette landet, som stort sett består av drittvær og lange vintre, burde det, hver høst, landet over, arrangeres sopplag som gjorde denne naturopplevelsen til en nasjonal begivenhet på linje med cupfinalen og 5-mila. Da ville folk kommet seg ut også.

Det hele burde være gjort i regi av et hittil ikke-unnfanget, men velmenende sammensurium av Helsedirektoratet, Den Norske Turistforening, Miljøverndepartementet, Sopp- og nyttevekstforeningen, Folkehelsa, og Skogvokterne i skjønn forening. Alle ville hatt glede av det. Forsvaret kunne få teste ut alarmene ved å sende "kantarellen er moden" som morsesignal over hele landet. Da hadde vi visst at det var på tide å finne fram soppkurven. Det hadde vært en etterlengtet dugnad for natur, helse, god gammeldags mot-i-brøstet-vet-i-pannen-holdning for folket i verdens rikeste land.

Så lenge det ikke kommer i stand en slik folkebevegelse er det mer enn nok til oss som vet hvor soppen er. Den dukker som oftest opp igjen på nøyaktig samme sted du fant den i fjor. Det betyr at du blir bedre og bedre kantarellplukker for hvert år som går: La oss si at du finner tre kantarellsteder et år. Neste år finner du kanskje tre til. Og sånn baller det på seg.

 

Hvor finner du kantarell?

Kantarell finner du over hele landet, helt opp til Troms. Og de første dukker altså opp allerede i juni, selv om det er vanligere å finne dem på seinsommeren og tidlig på høsten.

I Norge er kantarellen temmelig vanlig. Men, ifølge det danske nettstedet svampe.dk, er den under press i hele Europa. I Polen, Tyskland, Østerrike og Nederland er den alle steder på "rødlister" og lignende.

Den regnes som en trygg sopp, fordi den er lett gjenkjennelig og ikke har noen skumle, giftige soppbrødre som ligner. Falsk kantarell kan ligne, men den er ikke giftig.

Kantarellen liker seg best i gammel granskog og i bjørkeskog. Den lever langs røttene til trærne. Om du finner én kantarell er sjansen for at du finner flere i umiddelbar nærhet veldig stor. Titt deg godt omkring - den er veldig glad i å gjemme seg i mose. Og, dessuten finner du den gjerne på stiene.

 

Hvordan tørke kantarell?

Dersom du finner veldig mye sopp er det lurt å tørke den. Den aller enkleste metoden er å legge soppen på avispapir. Du trenger god plass, for de må spres utover. Etter omtrent et døgn kan du dytte litt rundt på dem, slik at de ikke henger seg fast i papiret. Du oppdager raskt hvor mye de krymper.

Når de er helt tørre kan du legge dem på glass.

En annen (og kjappere) metode er å legge dem i ovnen. Ha ovnen på lav temperatur, omtrent 50 grader, så tørker de temmelig raskt.

Oppskrifter med kantarell

Nedenfor finner du fem oppskrifter med kantarell. Den første er en pasta - og det er superenkle greier: Pastaen serveres med kantarell, paprika, løk, dill og fløte.

En kantarellpai er en nydelig helgelunsj som alle kan glede seg til. Du finner også en soppsuppe og en nydelig lammecarré å bryne deg på - se videoen her.

 

Og så er det altså kantarellstuingen. Den kan du gjerne bruke til kjøtt, men du kan også ha den på skiva. Du ser hvordan den lages i videoen.

Her får tips til hvilke viner som passer best til.

God høst.

Denne saken ble første gang publisert 05/09 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også