jordskokk

Slik ser den ut, jordskokken. © Petter Berg HM Foto

Ikke alle har rukket å bli venner med jordskokken. Vi som holder oss inne med denne rotfrukten vet hvordan den har en eventyrlig evne til å opptre som en kameleon. Altså som en som forandrer seg ut i fra miljøet den befinner seg i.

La meg forklare: Ta en kokt jordskokk, mos den med smør (og kanskje litt potet for at den skal henge sammen). Dette blir en nydelig jordskokkpuré med dyp, fyldig smak. Du vil kanskje tenke at det var nettopp dette potetmosen min alltid har manglet.

Men, prøv så dette: Bak jordskokken i ovnen (la oss si 200 grader i tre kvarter, sånn omtrent). Fordi jeg helt tilfeldig hadde artisjokk på samme bordet denne ene kvelden, forsto jeg det. På engelsk heter jordskokk "jerusalem artichoke" (noe ingen finner en god forklaring på). Men, det er forbløffende hvor likt en bakt jordskokk og en kokt artisjokk smaker.

Prøv å spise den rå, så minner det ørlite om eple, faktisk. Og om du steker den, ja, så smaker den jaggu som noe helt annet igjen. Det er aldeles påfallende.

Til deg som vil dyrke jordskokk

Den vokser villig og gresset kan bli veldig, veldig høyt. De jordskokkene du ikke får med opp av jorda, vil bli til nye, fine jordskokker neste høst.

Oppskrifter med jordskokk

Om du skal bli bedre kjent med jordskokken er jordskokksuppe et fint sted å begynne. Du finner noen oppskrifter nedenfor - en av dem er med bacon.

Dersom du vil prøve å lage finnbiff kan du sjekke ut oppskriften nedenfor. Jordskokk og reinsdyrkjøtt går veldig godt sammen, synes jeg.

Avstemning

Har du laget noe med jordskokk siste 30 dager?

36% stemmer

Ja

64% stemmer

Nei

Tom Haga

Jordskokksuppe med gressløk og krutonger

En nydelig kremet suppe med jordskokkens nøtteaktige og litt søte smak i hovedrollen.

Ingredienser:

Jordskokksuppe

550 g jordskokk

olje til pensling

1 l kylling kraft eller vann + buljongterning

2 dl H- melk eller matfløte

salt og nykvernet pepper

Garnityr

1 dl jordskokk i terninger

4 skiver brød i terninger

olje til pensling

salt og nykvernet pepper

finsnittet frisk gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
BBCLifestyle

Jordskokksuppe

En jordskokksuppe med masse sopp.

Til 4 porsjoner:

Til suppen

200 g jordskokk, renset og hakket

200 g sopp, shiitake

1 stk løk, hakket

1 fedd hvitløk, hakket

1 kvist timian

1 ss smør

1 ss rapsolje

1 l kyllingbuljong

1 dl hvitvin

Salaten

1 ts honning

1 ts eplecidereddik

1 ss rapsolje

0,5 stk rødløk, i tynne skiver

100 g friséesalat

100 g røkt rype kjøtt, i skiver

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Jordskokksuppe med bacon

Clotildes variant på jordskokksuppe serveres med bacon.

Til 4 porsjoner:

1,2 kg jordskokk

poteter

0,5 ts natron

100 g bacon, strimler eller terninger

1 fedd hvitløk, hakket grovt

1 l kraft, kyllingkraft eller grønnsakskraft

pepper, sort og nykvernet

gressløk, finhakket

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Finnbiff på ny måte (reinskav)

Finnbiff blir supert når den får kult tilbehør.

Ingredienser:

Til finnbiff

400 g finnbiff

1,5 dl kremfløte

1 dl hvitvin

2 ss tørket sopp, helst steinsopp

1 ss sennep, sterk

3 stk sopp

1 stk løk

Til pureen

100 g smør

300 g jordskokk

700 g poteter

2 stk pastinakk

Garnityr

timian

6 stk para nøtt, eller andre nøtter

Sort saus

1 dl balsamicoeddik

1 dl sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!