Oppskrifter med hvitløk

Hvitløkstriksene du vil elske

...og oppskriftene som gjør deg glad.

OSTEBRØD: Her er en oppskrift på et ostebrød som du garantert kommer til å digge!

OSTEBRØD: Her er en oppskrift på et ostebrød som du garantert kommer til å digge! Foto: Foto: Erik hannemann

Publisert Oppdatert

Har man først blitt glad i hvitløk er det ingen vei tilbake.

Et liv uten hvitløk er helt utenkelig. For meg. Noen lever fortsatt i den nitriste hengemyra hvor hvitløken er forbannet. I denne kjedsomhetens bakevja lever det folk som forlengst har mistet nysgjerrigheten og trua på framtida.

Det blir heldigvis færre av dem.

Hvitløken er hellig. Hvitløk er herlig. Hvitløk er det som kan vippe en suppe ut av det ordinære med en enkel, liten klem på pressa. Bare prøv!

 

Først kommer det et knippe med hvitløktips. Og helt til slutt har jeg listet opp noen oppskrifter hvor hvitløk spiller en viktig rolle

 

Hvordan skrelle hvitløk I

Det enkleste er å legge hvitløkfeddet på fjøla. Så legger du knivbladet flatt oppå og gir det en solid kakk med hånda. Da knuser feddet lett og det er enkelt å fjerne det tynne, papiraktige skallet utenpå.

Hvordan skrelle hvitløk II

Dersom du skal skrelle mange hvitløkfedd er det tidkrevende å bruke den teknikken med kniven. Da er det faktisk enklere å ha feddene i en kjele, ha på lokket og riste som en gal i omtrent 30 sekunder. Sånn:

 

Hvordan skrelle hvitløk III

Et triks som forbløffende få behersker er dette: Legg feddet i en hvitløkspresse. Press!

Ja, du trenger ikke ta av papiret. Det sitter igjen i hvitløkpressa.

Få mild hvitløkssmak

Hvitløken har mange ansikter. Fra det sterke og kraftfulle, til det søte og innsmigrende. En elegant måte å få ut det søte og deilige er å riste hvitløken i stekepanne.

Du kan enten ha hvitløkfedd med eller uten skall rett i en tørr stekepanne. Jeg synes det er enklere å gjøre det uten skall - og i så fall kan du bruke ristemetoden ovenfor.

Dette kan brukes til en masse, for eksempel hakket i en tomatsuppe.

Lag nydelig hvitløkssmør

Bak en hel hvitløk i ovnen til den er myk og mild, gjerne på 180 grader. Mos den med en potetposter (eller bare klem den flat) og ha hvitløkmosen i en bolle. Mos dette sammen med mykt smør, noen urter og kanskje litt finrevet parmesan.

Dette kan du bruke på biff, kylling eller ristet brød, for eksempel. Passer også utmerket til hvitløksbaguette!

Putt feddet i jorda!

Når du har spist opp en av de friske urtene (eller den har vissnet...) kan du stappe et fedd i jorda og sette den i vinduskarmen. Du kan glede deg over å se den spire og gro i mange måneder...

OBS Finn gjerne fedd som har begynt å spire, de som er litt grønne i tuppen. Denne skal såvidt stikke opp av jorda.

Gni på rista brød

Om du vil ha litt kick i brødskiva di, gjør du følgende: Snitt av tuppen på hvitløkfeddet og gni det på den rista skiva. Da setter det masse smak! Det enkleste nå er å legge på en skive tomat og kanskje, kanskje litt hjemmelaget majones og basilikum.

 

Nedenfor finner du en herlig knippe hvitløkduftende retter. Det er bare å velge og vrake!

Trinesmatblogg.no

Bruchetta med mozzarella, tomat og hvitløk

En tidløs og knasende sprø forrett, med herlig smak av mozarella og tomat.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

20 stk Favabønner (renset og kokt)

1 stk Avokado

0.5 ts Spisskum, malt

1 ss Sitronsaft

3 ss Olivenolje, extra virgin

1 klype Salt

20 stk Favabønner (renset og kokt)

1 stk Avokado

0.5 ts Spisskum, malt

1 ss Sitronsaft

3 ss Olivenolje, extra virgin

1 klype Salt

20 stk Favabønner (renset og kokt)

1 stk Avokado

0.5 ts Spisskum, malt

1 ss Sitronsaft

3 ss Olivenolje, extra virgin

1 klype Salt

2 porsjon Favorittbrød/ baguetter

1 fedd Hvitløk

1 dæsj Olje eller smør til steking

10 stk Gode tomater delt i små biter

4 skiver Rødløk (tynne)

1 fedd Hvitløk, hakket

1 dæsj Basilikum, finhakket

1 dæsj Olivenolje, extra virgin

1 klype Salt og pepper

1 stk Mozzarella

1 neve Pinjekjerner

Peter Berg

Kylling med 40 hvitløkfedd

Det høres mye ut med 40 hvitløkfedd, men når de bakes i ovnen som her blir de søte og myke og de mister stinget som fersk hvitløk her. Dersom du har en potetpresse slipper du å skrelle alle feddene først. Det går også ann å presse feddene gjennom en metalsikt, men det kan være litt vrient.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Kylling

Rosmarin

Timiankvist

40 stk Hvitløksfedd

3 ss Crème fraîche

Olje

Salt og pepper

Erik Hannemann

Sjuves kryddersmør

Originalen heter Beurre Maitre d'hotel og består av smør, persille og sitronsaft. Her er en annen variant.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

150 g Smør

1 ts Timian, tørket

1 ts Rosmarin, tørket

1 ts Estragon

1 ts Sitronskall

2 ss Sitronsaft

Pepper

Christopher SJuve

Rømmesild med ristet hvitløk

Denne må prøves av alle som liker sild. Og de som ikke (tror de) liker sild.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Sild

1.5 dl Rømme

1.5 dl Majones

10 fedd Hvitløk

2 ss Gressløk

FOTO: Erik Hannemann

Ostebrød med hvitløk

Enkel mat litt mange sultne.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Brød

4 ss Smør

3 fedd Hvitløk

150 g Ost

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Spagetti med hvitløk og chili

Enkelt er best i dette tilfellet.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

3 fedd Hvitløk

1 stk Chili

3 ss Olivenolje, extra virgin

2 kvast Bladpersille

250 g Spagetti

Erik Hannemann

Tapas med stekt chorizo og hvitløk

Denne retten er lages med kun to ingredienser.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

25 cm Chorizopølse

6 fedd Hvitløk

Erik Hannemann

Hvitløksbaguett

Det er kanskje en stund siden du har laget hvitløksbaguetter? Da er det enda bedre...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 fedd Hvitløk

100 g Smør

3 ss Persille, finhakket

2 stk Baguette

1 stk Sitronbåter

Erik Hannemann

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

0.5 potte Rosmarin

2 stk Hvitløk

1 stk Lammelår

2 stk Selleri

200 g Smør

1 kg Poteter

Olje

4 dl Rødvin

2 ts Sukker

1 ts Maisenna

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning