Jeg er ikke sikker på om jeg spiser mer egg i påsken enn resten av året.

På et eldgammelt reklameskilt husker jeg det sto «Har du egg har du middag». Jeg tok ikke stilling til det der og da, men det ble med meg. Det festet seg.

Og selv om det blir temmelig stusselig med bare egg, så har man faktisk et utmerket utgangspunkt med egg i kjøleskapet.

Kjøleskapet?

Jeg har dem sant og si eggende på kjøkkenbenken. Klare til bruk. Bedre plass i kjøleskapet, si. Og de blir ikke dårlige av det.

 

Jeg har samlet seks fine og rare oppskrifter med egg som jeg lager temmelig ofte. Særlig de dagene jeg ikke får laget vanlig middag. Så, noen av disse oppskriftene er en slags mellomting.

Lunsj? Middag? Snacks?

Et sted midt i mellom. Det fine med eggrettene er at du holder deg gående en god stund.

Egg er proppfulle av næringsstoffer. Du trenger ikke slå det opp. Det er nok å vite at plomma og det hvite skulle forvandle seg til et levende vesen med nebb, hjerne, øyer og klør. Den eneste føden er, nettopp, den plomma og det hvite. Og da er det rimelig opplagt at det er en del byggesteiner her. Nok til å holde deg gående fram til middag, lissom.

For ordens skyld: Egget har ikke C-vitamin, men det meste annet finner du der. (Fuglene lager c-vitamin selv, i motsetning til menneskene).

 

Kos deg med oppskriftene nedenfor, men på veien skal du få noen gode forslag med egg som du kan prøve i påsken (eller når som helst):

 

  • Kok egg, del i fire på et fat: Brun smør, bland med hakkede hasselnøtter og persille.
  • Kok finsnittet rødkål i noen minutter, vend inn olje, sitron, finhakket grønt og legg på kokte egg (delt i fire).
  • Kok egg, del i to og legg på lakserogn (eggs on eggs...)
  • Kokte egg med røkt fisk og crème fraîche
  • Lettkokte asparges med posjerte egg

 

Og husk at egg kan skrelles på denne måten...

 

Erik Hannemann

Egg cocotte

Egg cocotte er en glitrende rett å lage når du bare er litt fysen.

Til 4 porsjoner:

1 stk egg

3 stk sopp

1 dl fløte

salt og nykvernet pepper

1 ts eplecidereddik

0,5 stk sjalottløk

Høyde (px): Bredde (px):
Synøve Dreyer

Rødbetmarinerte egg

Bruker du laken fra syltede rødbeter får eggene en flott rødfarge, og blir oppsiktsvekkende vakre når de deles.

Ingredienser:

rødbet

50 g sukker, brunt

2 dl hvitvinseddik

2 dl vann

0,5 ts salt

4 stk nellikspiker

1 stk kanelstang

12 stk egg, hardkokt

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Egg som du vil elske

Disse eggene er morsomme å lage. Og dødsgode!

Til 1 porsjon:

3 stk egg

4 ss creme fraiche

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Løk og egg

Billig mat? Jo, da skal du prøve den sjokkerende gode retten med egg og løk. Den får du for en slikk og ingenting.

Til 2 porsjoner:

3 stk løk

3 dl vann

3 ss smør

1 stk laurbærblad

150 g ost

2 stk egg

persille

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Erik Hannemann

Egg og bacon

Baconkurver med eggefyll er den nye frokostfavoritten.

Til 2 porsjoner:

2 skiver bacon

1 stk egg

2 ss ost, revet

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Egg cocotte på smart måte

Egg cocotte er deilig snacks du lager på fem minutter.

Til 4 porsjoner:

1 stk loffskive

1 stk løk

1 fedd hvitløk

4 ss hvitvin

1 dl kremfløte

smør

1 stk egg

salvie

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!