Oppskrifter med egg
10 oppskrifter med egg
Ha en gul, kul påske.
Det skulle ikke forundre meg om du har egg i kjøleskapet?
Og du, de holder helt sikkert enn det står på pakken. Før år 2.000 hadde norske egg holdbarhet på 45 dager. Det endret seg med EØS-regelverket. I henhold til den nye standarden har egg nå holdbarhet på 28 dager. Basta. Det har ikke skjedd noe med eggene, bare reglene.
Forskning viste faktisk at norske egg holdt seg enda lenger, minst to måneder. Så vi har ingenting å frykte.
Med så mye egg i huset har du mulighet til å lage de kuleste ting.
De enkle oppskriftene med egg
Kokte egg er nydelig til frokost, men ikke stopp der! Om du skal lage is, kaker eller omelett er egg en av grunnstenene.
Oppskriften på omeletten nedenfor er en default omelett med ost og skinke, men det er lagt med noen aspargesbønner for sikkerhets skyld. Du finner også den spanske søsteren, tortilla, med poteter og løk.
De kule oppskriftene med egg
Siden jeg er i spinatperiode kommer også den klassiske Eggs florentine på denne listen. Det krever at du behersker kunsten å lage en hollandaise, men det klarer du med litt godvilje.
En langt mindre stilig variant, men som har omtrent samme bruksområde er pytt i panne - med posjert egg.
I Frankrike lages egg cocotte (Oeuf Cocotte) over en lav sko. Det er ikke verre enn at du ha litt crème fraîche og knekker i et egg i en liten, ildfast form (og andre ting du liker) og baker det i ovnen.
En variant som den sagnomsuste Oscar Tschirky lagde var å bruke en paprika i stede for en ildfast form. Den finner du også nedenfor.
Før vi kommer til desserten er det to ting som gjør seg godt på til påskefrokosten. Det første er de klassiske djeveleggene og de andre er egg som kokes i rødbetelaken (fra glasset) og som dermed får den kule og rare rosa kanten.
Søte egg
Vi tar også med et par søte ting du kan lage når du først har egg. Det første er en herlig creme brulee, med (eller uten) pasjonsfrukt. Det krever at du passer nøye på, men resulatet er magisk med den sprø sukkertoppen og det fløyelsesmyke indre.
En sitronterte som er så påskegul at det er til å ta feil av lager du med garantert resultat om du bruker denne oppskriften.
God, gul påske!
Følg Sjuve på Facebook så får du svar på alt de lurer på om mat!
Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake
Denne kyllinggryta lager du i dag
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Rask omelett med ost og skinke
Denne omeletten passer både som middag og lunsj. Det skal ikke ta deg mer enn 10 minutter å lage den...
Se hele oppskriftenTil 1 porsjon
100 g Aspargesbønner
3 skiver Skinke, røket
3 stk Egg
50 g Ost, revet
Smør til steking
Salt og pepper
Ingredienser:
2 stk Poteter
1 stk Løk
4 stk Egg
Salt og pepper
2 dl Olivenolje
Til 2 porsjoner
2 stk Eggeplomme
200 g Smør
0.5 stk Sitron
Salt og pepper
Cayennepepper
200 g Spinat, frisk
2 ss Smør
1 knivsodd Muskat
2 skiver Brød
2 stk Egg
Pytt i panne med posjert egg
Dette er intet mindre enn den perfekte restematen! Og så godt som det er!
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
4 stk Potet, kokt
4 stk Gulrøtter, kokt
2 stk Sjalottløk
2 ss Olivenolje
Salt
Pepper
4 dl Erter, frosne
2 ts Eddik
4 stk Egg
Egg i form - Oeuf Cocotte
Her er Clotilde Dusouliers herlige, lille oppskrift på klassikeren Oeuf Cocotte. Oppskriften kan varieres etter hva man finner på kjøkkenet.
Se hele oppskriftenIngredienser:
1 stk Egg
1 ss Crème fraîche
Salt og pepper
Paprikapulver
1 skiver Skinke
1 neve Tomat
1 neve Muskat, revet
1 ts Urter
Ingredienser:
2 stk Grønn paprika
2 stk Egg
Olje
Salt
Djevleegg (fylte egg)
Server fylte egg som små appetittvekkere eller la dem være en del av tapasbordet.
Se hele oppskriftenTil 6 porsjoner
6 stk Egg
4 stk Vårløk
2 ss Majones
1 ts Sitronsaft
Tabasco
Oliven, sorte
Rødbetmarinerte egg
Bruker du laken fra syltede rødbeter får eggene en flott rødfarge, og blir oppsiktsvekkende vakre når de deles.
Se hele oppskriftenIngredienser:
Rødbet
50 g Sukker, brunt
2 dl Hvitvinseddik
2 dl Vann
0.5 ts Salt
4 stk Nellikspiker
1 stk Kanelstang
12 stk Egg, hardkokt
Sitronterte
Sitronterte har aldri vært enklere. Og denne oppskriften på sitronterte dufter så intenst sitron at du bare kan glede deg.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
3 stk Sitron
5 stk Egg
200 g Sukker
2 dl Kremfløte
2 pl Butterdeig
Creme brulée med pasjonsfrukt
Med litt pasjonsfrukt blir denne desserten ganske perfekt.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
6 stk Eggeplomme
6 ss Sukker
4 dl Kremfløte
1 stk Vaniljestang
1 stk Pasjonsfrukt
Denne saken ble første gang publisert 29/03 2013, og sist oppdatert 26/06 2017.