Oppskrifter med bær
Nei, ikke bare sylt bærene!
Her er de beste tingene du gjør med bær.
Det er når buskene er proppfulle av bær man må tvinge seg til litt innovasjon.
Jeg kjenner godt den overveldende følelsen hvor bærene formelig tyter ut, og du har mer enn nok med å plukke, eller tenke på å plukke, bærene. At det kan bli noe annet enn syltetøy virker uoverkommelig å vurdere.
Det er flott å sylte bær (som gjøres enkelt på tradisjonelt vis.) Å sylte bær er som å sende flaskepost til seg selv. Når du åpner den midtvinters kan du prøve å lokke fram følelsen av moden sommer. Den stemningen som fyller oss i slutten av juli og begynnelsen av august.
Men, det finnes så mange andre ting å lage med bær. Og alle de elleve oppskriftene du finner nedenfor skulle være bevis nok.
Bær til frokost
Å starte dagen med en duggfrisk bærsmoothie er kanskje det beste du gjør for både kropp og sjel den dagen.
Skal vi tro på en av Englands største aviser Daily Mail, og det gjør jeg gjerne denne gangen, så er blåbæret godt for beina, jordbæret bra for fordøyelsen, bjørnebær bra for hukommelsen, rips bra for blodtrykket og bringebæret bra for leddene.
Om halvparten er sant burde det holde i massevis. Men, selv trenger jeg ikke helseargumenter for å spise bær. For meg holder det at det er digg. Også til frokost.
Om du lager smoothie er det fint. Men, ikke glem å ha bær (frosne eller friske) i scones. Scones lages altså superkjapt siden de ikke trenger å heves.
De beste kakene med bær
Bær tar gjerne rollen som fyll i kakene. Men, det gjør seg minst like godt som pynt. Og det skal godt gjøres å finne pynt som smaker bedre og friskere.
Nedenfor finner du et herlig knippe med bærkaker. Sommerlig festkake er hentet fra Bakelyst.no, nettstedet som er dedikert til baking av de lekreste ting.
Vi har også hentet pavlovaen herfra, som er en variasjon på klassikeren.
Vår parisiske venninne har laget den saftigste blåbærkake (med litt appelsinsaft) du kan tenke deg.
Den andre blåbærkaka er genial fordi den er så enkel å lage: Enkel bunn (med havregryn), fyll med blåbær (og litt balsamico) og den sprø toppen lages av havregryn og sukker.
Desserter med bær
Om du er på jakt etter en bærdessert å lage på forhånd er bavarois tingen. Den er svært stabil fordi den inneholder både gelatin, kremfløte og piskede egg. Altså hele tre ting som holder den oppe.
Den enkleste og mest hverdagslige er å blande litt rømme, sukker og vaniljestang med yoghurt og servere det med nyplukkede, friske bær.
Og vi må selvsagt ha med pannacotta. Pannacotta er altså fløte som kokes med sukker og gelatin før den legges i en eller annen form. Vanligvis hentes smakene fra vanilje, kaffe og rom. Men, det er selvsagt lov å bruke hodet - altså bruke bær.
Drinker med bær
Du kan også legge blåbær på brennevin. Der kan de ligge i årevis (min er sikkert tre å gammel nå). Blåbærene setter en fin smak på brennevinet som du kan servere utblandet som en drink: Blåbærbrennevin og tonic - med flere blåbær.
Ellers gir det en veldig sommerlig stemning å lage en velkomstdrink med prosecco, limoncello og bringebær.
Alle oppskriftene finner du nedenfor! Håper du bærer over med alle oppskriftene.
Sommerlig festkake med mandelbunn og bær
Her har du kaken som slår an ved enhver sommerfest! Kaken består av en lekker mandelbunn som fylles med vaniljekrem og pyntes med glaserte bær.
Se hele oppskriftenIngredienser:
6 stk Egg
3 dl Sukker
400 g Mandler
2 ss Hvetemel
2 ts Bakepulver
1 dl Kremfløte
5 dl Vaniljekrem
1.5 dl Kremfløte
300 g Bær
1 dl rips- eller solbærgele
2 dl Mandelflak
Ingredienser:
4 stk Eggehvite
0.25 ts Salt
250 g Sukker
2 ts Maisenna
1 ts Hvitvinseddik
1 pk Vaniljekrem
3 dl Fløte
3 stk Pasjonsfrukt
1 kurv Bringebær
1 kurv Blåbær
1 kurv Jordbær
Blåbærpai
Dette er blåbærpaien til svenske Leila Lindholm. Enkel, sprø og nydelig.
Se hele oppskriftenIngredienser:
175 g Smør, mykt
3 dl Hvetemel
1.5 dl Sukker
1.5 dl Havregryn
250 g Blåbær
2 dl Blåbærsyltetøy
1 ss Balsamico
2.5 ss Potetmel
75 g Smør, smeltet
2.5 dl Havregryn
1.5 dl Sukker
Ingredienser:
200 g Mel
2 ts Bakepulver
1 klype Salt
115 g Smør
200 g Sukker
3 stk Egg
2.4 dl Yoghurt
1 ts Vaniljeessens
500 g Blåbær
40 g Brunt sukker
Til 1 porsjon
75 g Mandler
100 g Blåbær
100 g Bringebær
50 g Bjørnebær
25 g Solbær
25 g Rips
10 stk Gelatinplate
3 dl Kesam
3 dl Vaniljekesam
200 g Yoghurt naturell
125 g Sukker
Bavarois av bringebær
En bavarois er en dessert som kan lages dagen i forveien. Den er lettere og luftigere enn en vanlig mousse.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
3 stk Egg
50 g Sukker
2 dl Melk
1 stk Vaniljestang
4 pl Gelatin
3 dl Kremfløte
1 kurv Bringebær
75 g Sukker
Bringebær med yoghurt og vanilje
Bringebær blir nydelig sammen med yoghurt, vanilje og rømme.
Se hele oppskriftenIngredienser:
1 kurv Bringebær
2 dl Yoghurt
1 dl Rømme
1 stk Vaniljestang
3 ss Sukker
Panna cotta servert med høstens bær
Panna cotta blir ikke stort bedre enn når den serveres med gode bær.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
0.75 dl Melk
2 stk Vaniljestang
1 stk Sitron, revet skall
3 dl Kremfløte
1.5 pl Gelatin
75 g Sukker
Sitronsaft
Bær
Is på 30 sekunder
Det er ikke mulig å lage is raskere enn dette. Sunt er det også.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
400 g Bær
500 g Yoghurt
Velkomstdrink av prosecco
Se hele oppskriftenTil 5 porsjoner
Bringebær
7.5 dl Prosecco
2 dl Limoncello
Ingredienser:
1 dl Blåbær
1 kvast Dill
0.5 ts Sukker
0.5 fl Vodka
Denne saken ble første gang publisert 03/08 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.