Det er når buskene er proppfulle av bær man må tvinge seg til litt innovasjon.

Jeg kjenner godt den overveldende følelsen hvor bærene formelig tyter ut, og du har mer enn nok med å plukke, eller tenke på å plukke, bærene. At det kan bli noe annet enn syltetøy virker uoverkommelig å vurdere.

Det er flott å sylte bær (som gjøres enkelt på tradisjonelt vis.) Å sylte bær er som å sende flaskepost til seg selv. Når du åpner den midtvinters kan du prøve å lokke fram følelsen av moden sommer. Den stemningen som fyller oss i slutten av juli og begynnelsen av august.

Men, det finnes så mange andre ting å lage med bær. Og alle de elleve oppskriftene du finner nedenfor skulle være bevis nok.

 

 

Bær til frokost

Å starte dagen med en duggfrisk bærsmoothie er kanskje det beste du gjør for både kropp og sjel den dagen.

Skal vi tro på en av Englands største aviser Daily Mail, og det gjør jeg gjerne denne gangen, så er blåbæret godt for beina, jordbæret bra for fordøyelsen, bjørnebær bra for hukommelsen, rips bra for blodtrykket og bringebæret bra for leddene.

Om halvparten er sant burde det holde i massevis. Men, selv trenger jeg ikke helseargumenter for å spise bær. For meg holder det at det er digg. Også til frokost.

Om du lager smoothie er det fint. Men, ikke glem å ha bær (frosne eller friske) i scones. Scones lages altså superkjapt siden de ikke trenger å heves.

 

De beste kakene med bær

Bær tar gjerne rollen som fyll i kakene. Men, det gjør seg minst like godt som pynt. Og det skal godt gjøres å finne pynt som smaker bedre og friskere.

Nedenfor finner du et herlig knippe med bærkaker. Sommerlig festkake er hentet fra Bakelyst.no, nettstedet som er dedikert til baking av de lekreste ting.

Vi har også hentet pavlovaen herfra, som er en variasjon på klassikeren.

Vår parisiske venninne har laget den saftigste blåbærkake (med litt appelsinsaft) du kan tenke deg.

Den andre blåbærkaka er genial fordi den er så enkel å lage: Enkel bunn (med havregryn), fyll med blåbær (og litt balsamico) og den sprø toppen lages av havregryn og sukker.

 

Desserter med bær

Om du er på jakt etter en bærdessert å lage på forhånd er bavarois tingen. Den er svært stabil fordi den inneholder både gelatin, kremfløte og piskede egg. Altså hele tre ting som holder den oppe.

Den enkleste og mest hverdagslige er å blande litt rømme, sukker og vaniljestang med yoghurt og servere det med nyplukkede, friske bær.

Og vi må selvsagt ha med pannacotta. Pannacotta er altså fløte som kokes med sukker og gelatin før den legges i en eller annen form. Vanligvis hentes smakene fra vanilje, kaffe og rom. Men, det er selvsagt lov å bruke hodet - altså bruke bær.

 

 

Drinker med bær

Du kan også legge blåbær på brennevin. Der kan de ligge i årevis (min er sikkert tre å gammel nå). Blåbærene setter en fin smak på brennevinet som du kan servere utblandet som en drink: Blåbærbrennevin og tonic - med flere blåbær.

Ellers gir det en veldig sommerlig stemning å lage en velkomstdrink med prosecco, limoncello og bringebær.

 

Alle oppskriftene finner du nedenfor! Håper du bærer over med alle oppskriftene.

 

 

 

 

 

Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no

Sommerlig festkake med mandelbunn og bær

Her har du kaken som slår an ved enhver sommerfest! Kaken består av en lekker mandelbunn som fylles med vaniljekrem og pyntes med glaserte bær.

Levert av:

Ingredienser:

Mandelkake

6 stk egg

3 dl sukker

400 g mandler

2 ss hvetemel

2 ts bakepulver

Fyll

1 dl kremfløte

5 dl vaniljekrem

Pynt

1,5 dl kremfløte

300 g bær

1 dl rips- eller solbærgele

2 dl mandelflak

Høyde (px): Bredde (px):

Pavlova med bær

En flott pavlova som gjør alle glade!

Ingredienser:

Marengsbunn

4 stk eggehvite

0,25 ts salt

250 g sukker

2 ts maisenna

1 ts hvitvinseddik

Fyll

1 pk vaniljekrem, eller hjemmelaget

3 dl fløte

3 stk pasjonsfrukt

1 kurv bringebær

1 kurv blåbær

1 kurv jordbær

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Blåbærpai

Dette er blåbærpaien til svenske Leila Lindholm. Enkel, sprø og nydelig.

Ingredienser:

Paibunn

175 g smør, mykt

3 dl hvetemel

1,5 dl sukker

1,5 dl havregryn

Fyll

250 g blåbær(frosne eller ferske)

2 dl blåbærsyltetøy

1 ss balsamico

2,5 ss potetmel

Sprøtt på toppen

75 g smør, smeltet

2,5 dl havregryn

1,5 dl sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Clotilde Dusoulier

Blåbærkake

Her er Clotildes supersaftige blåbærkake.

Ingredienser:

200 g mel

2 ts bakepulver

1 klype salt

115 g smør

200 g sukker

3 stk egg

2,4 dl yoghurt

1 ts vaniljeessens

500 g blåbær

40 g brunt sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Aina Hole

Skogsbærkake

Kake med masse bær fra skogen!

Til 1 porsjon:

75 g mandler

100 g blåbær

100 g bringebær

50 g bjørnebær

25 g solbær

25 g rips

10 stk gelatinplate

3 dl kesam (8 % fett)

3 dl vaniljekesam

200 g yoghurt naturell

125 g sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bavarois av bringebær

En bavarois er en dessert som kan lages dagen i forveien. Den er lettere og luftigere enn en vanlig mousse.

Til 4 porsjoner:

3 stk egg

50 g sukker

2 dl melk

1 stk vaniljestang

4 pl gelatin

3 dl kremfløte

1 kurv bringebær

75 g sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bringebær med yoghurt og vanilje

Bringebær blir nydelig sammen med yoghurt, vanilje og rømme.

Ingredienser:

1 kurv bringebær

2 dl yoghurt

1 dl rømme

1 stk vaniljestang

3 ss sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Panopticon

Panna cotta servert med høstens bær

Panna cotta blir ikke stort bedre enn når den serveres med gode bær.

Til 4 porsjoner:

0,75 dl melk

2 stk vaniljestang

1 stk sitron, revet skall

3 dl kremfløte

1,5 pl gelatin

75 g sukkereller melis

ev. littsitronsaft

Tilbehør

rørtebæreller frisk frukt

Høyde (px): Bredde (px):
Frukt.no

Is på 30 sekunder

Det er ikke mulig å lage is raskere enn dette. Sunt er det også.

Til 4 porsjoner:

400 g bær

500 g yoghurt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Velkomstdrink av prosecco

Til 5 porsjoner:

bringebær

7,5 dl prosecco

2 dl limoncello

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Blåbærdram

Noen blåbær og litt dill setter fin smak på spriten.

Ingredienser:

1 dl blåbær

1 kvast dill

0,5 ts sukker

0,5 fl vodka (0,375 liter, halvflaske)

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!