Oppskrifter med asparges

Det beste å gjøre med asparges

Så lenge det finnes asparges vil den spises på den måten.

OPPSKRIFT PÅ GODE ASPARGES: Asparges har aldri vært bedre enn det her. Og det er ikke vrient å lage.

OPPSKRIFT PÅ GODE ASPARGES: Asparges har aldri vært bedre enn det her. Og det er ikke vrient å lage. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Det er sikkert vårtegn at det er norske asparges i butikken.

Jeg får som regel et forvarsel på at de grønne fallusene er på vei opp. Jeg har nemlig en kompis med aner i Tyskland. Og hvert år reiser foreldrene hans til kontinentet når de får nyss om at aspargesene kommer. Og det de vil ha er hvite asparges.

Det har blitt en greie for dem. Etter å drukket sin riesling, tatt en båttur på Rhinen, så står de tidlig opp dagen etter (ser jeg for meg) og fyller bilen med kasser bugnende av asparges. Så er det straka veien hjem hvor de deler ut til familie og venner.

Er de heldige har de funnet fram til denne gode aspargesvinen.

De hvite aspargesene er akkurat de samme som de grønne. Grunnen til at de ikke er grønne, er at de ikke har fått sole seg i fred. De "slemme" bøndene fyller opp med jord ettersom aspargesen strekker seg mot lyset. På den måten blir ikke aspargesen eksponert mot sola, og dermed forblir den hvit. (Omtrent som vi ikke ville blitt solbrune om noen hadde dekket oss med jord på stranden.)

Den mest klassiske måten å servere asparges er å koke dem lett i salt vann og servere med hollandaise - en saus som består av eggeplommer, smør og sitronsaft.

Det er gode grunner til at dette har blitt en klassiker. Det er supergodt. Og så lenge det finnes asparges og kuer i verden, så vil de serveres på denne måten.

I fjor oppdaget jeg en annen måte å tilberede asparges på. Først rulles den i lettpisket eggehvite, så i en blanding av (litt) mel, brødsmuler og parmesan, før de bakes i ovnen. Det må prøves!

Ellers liker jeg faktisk å spise dem rå. Er de tykke, så bare del dem i to (eller eller fire). Italienerne liker å dyppe dem i olivenolje og salt (og kanskje en stenk balsamicoeddik).

Nedenfor finner du et knippe med fristende oppskrifter med asparges. Det er bare å forsyne seg grådig av denne grønne stengelen - sesongen er kort.

Erik Hannemann

Sprø asparges med parmesan

Asparges blir suverent godt når den får følge av parmesan.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

10 stk Asparges

1 stk Eggehvite

2 ss Hvetemel

1 dl Griljermel

75 g Parmesan

Salt og nykvernet pepper

Ida Brekke

Friske asparges med ristede mandler

Dette er Tom Victor Gausdals deilige forrett med asparges og ristede mandler.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

75 g Mandler

3 ss Løk

10 stk Asparges

Olivenolje

2 stk Makrell

0.5 stk Agurk

1 ss Vann

1 ss Eddik

1 ss Sukker

Salt og pepper

Erik Hannemann

Asparges med reker

Du kan grille dem eller steke dem i panna. Og så må du ha god saus...

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

8 stk Asparges

20 stk Reker, pillede

2 ss Løyrom

Olivenolje

200 g Smør

2 stk Egg

1 stk Sitron

Cayennepepper

Salt og pepper

Erik Hannemann

Asparges med bacon og chèvre

Så enkelt og så godt kan tilbehøret til grillmaten være.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

6 stk Asparges

100 g Chèvre

1 stk Sitron

Timian

Persille

1 stk Paprika

Olivenolje

2 skiver Bacon

Erik Hannemann

Stekt fisk med asparges og reddiker

Fisken blir perfekt om du steker fisken på høy varme. Og husk å ta den ut av kjøleskapet før du begynner.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

800 g Torskefilet

10 stk Reddik

20 stk Asparges

1 neve Cashewnøtter

3 dl Basmatiris

3 ss Timian

Olje/smør til steking

4 ss Smør

Asparges og skinke

Enkelt og veldig, veldig godt.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 bt Asparges

12 skiver Skinke

4 stk Egg

1 stk Vannmelon

Olivenolje

Pepper

Erik Hannemann

Pasta med asparges

Enkle pastaretter får vi ikke nok av. Her er en kul variant med asparges og bacon.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

400 g Pasta

12 stk Asparges

1 fedd Hvitløk

4 ss Pinjekjerner

Olivenolje

8 skiver Bacon

3 ss Sitronsaft

Salt og nykvernet pepper

75 g Parmesan, nyrevet

Aspargessuppe med laks

Dette er Geir Skeies enkle oppskrift på aspargessuppe med laks.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

100 g Laks

6 stk Asparges

2 dl Fløte

1 dl Melk

1 dl Vann

Salt

Christopher Sjuve

Aspargessuppe

Det gjelder å få fram de gode smakene i aspagessen. Da er aspargessuppe en fin mulighet.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

8 stk Asparges

2 dl Kremfløte

1 ss Kyllingkraft

3 stk Sjalottløk

1 fedd Hvitløk

Vann

1 dl Hvitvin

Salt og pepper

2 ss Balsamicoeddik

2 ss Rømme

Asparges med champagnesaus

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

400 g Asparges

Vann

Salt

Smør

4 stk Sjalottløk

0.25 stk Purre

0.5 stk Eple

Koriander

0.5 dl Eddik

5 dl Kraft

2 dl Fløte

Champagne

Maisenna

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning