Oppskrifter med asparges

Det beste å gjøre med asparges

Så lenge det finnes asparges vil den spises på den måten.

OPPSKRIFT PÅ GODE ASPARGES: Asparges har aldri vært bedre enn det her. Og det er ikke vrient å lage.
OPPSKRIFT PÅ GODE ASPARGES: Asparges har aldri vært bedre enn det her. Og det er ikke vrient å lage. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Det er sikkert vårtegn at det er norske asparges i butikken.

Jeg får som regel et forvarsel på at de grønne fallusene er på vei opp. Jeg har nemlig en kompis med aner i Tyskland. Og hvert år reiser foreldrene hans til kontinentet når de får nyss om at aspargesene kommer. Og det de vil ha er hvite asparges.

Det har blitt en greie for dem. Etter å drukket sin riesling, tatt en båttur på Rhinen, så står de tidlig opp dagen etter (ser jeg for meg) og fyller bilen med kasser bugnende av asparges. Så er det straka veien hjem hvor de deler ut til familie og venner.

Er de heldige har de funnet fram til denne gode aspargesvinen.

De hvite aspargesene er akkurat de samme som de grønne. Grunnen til at de ikke er grønne, er at de ikke har fått sole seg i fred. De "slemme" bøndene fyller opp med jord ettersom aspargesen strekker seg mot lyset. På den måten blir ikke aspargesen eksponert mot sola, og dermed forblir den hvit. (Omtrent som vi ikke ville blitt solbrune om noen hadde dekket oss med jord på stranden.)

Den mest klassiske måten å servere asparges er å koke dem lett i salt vann og servere med hollandaise - en saus som består av eggeplommer, smør og sitronsaft.

Det er gode grunner til at dette har blitt en klassiker. Det er supergodt. Og så lenge det finnes asparges og kuer i verden, så vil de serveres på denne måten.

I fjor oppdaget jeg en annen måte å tilberede asparges på. Først rulles den i lettpisket eggehvite, så i en blanding av (litt) mel, brødsmuler og parmesan, før de bakes i ovnen. Det må prøves!

Ellers liker jeg faktisk å spise dem rå. Er de tykke, så bare del dem i to (eller eller fire). Italienerne liker å dyppe dem i olivenolje og salt (og kanskje en stenk balsamicoeddik).

Nedenfor finner du et knippe med fristende oppskrifter med asparges. Det er bare å forsyne seg grådig av denne grønne stengelen - sesongen er kort.

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også