Ansjos

Dette er fisken som smaker umami

Den får maten din til å smake helt annerledes

ANSJOS PÅ PIZZA: Ideen kommer fra den franske klassikeren pissaladiere.

ANSJOS PÅ PIZZA: Ideen kommer fra den franske klassikeren pissaladiere. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier

Publisert Oppdatert

Clotilde skriver til oss fra Paris med ujevne mellomrom. Vi husker det fabelaktige sjokoladepålegget hun lagde, de gode kaneloppskriftene og spareribsene. Ofte skriver hun om ingredienser som vi ikke bruker mye i Norge, men som er helt sentrale i det franske kjøkkenet. Ansjos er en av disse ingrediensene. De fleste har blitt vettskremte av ansjospizzaen de en gang har spist – og vil aldri spise det igjen. Jeg ble også utsatt for dette makkverket, men har siden, etter mange års kamp, lært å elske ansjosen og sette pris på den for den er: Et lite smaksunder.

Christopher

 

Hermetisk ansjos er en essensiell ingrediens som er lur å ha for hånden. De er proppfulle av umami - den femte smaken, som gir deilig fylde. Bruker man ansjos på rett måte, det vil si å ikke bruke for mye, kan de løfte smakene i en rett uten at det på noen måte smaker mer fisk. Jeg liker å kjøpe bokser eller glass med sardiner som ligger i olje (oljen brukes ikke maten). Om du får tak i sardiner som ligger i salt, så skyld dem godt før du bruker dem.

Her er noen smakfulle måter å bruke ansjos på (oppskriftene finner du nedenfor):

 

Lag en enkel, fransk dipp

Anchoïade, en hvitløks- og ansjosdipp, er en spesialitet fra byen Collioure i Provence hvor ansjosen er berømt. Den serveres vanligvis med et masse rå grønnsaker, smurt på toast sammen med en aperitiff.

 

Få umamismak på pastaen

Inspirert av den italienske stilen “alla barese”, kan du lage en kjapp hverdagspasta med gode grønnsaker (for eksempel spinat, grønnkål, estragon, bladbeter…) som du vender i moste ansjos. Ingen vil vite at det er ansjos i maten, men den gjør pastaen din uimotståelig.

 

Lag en grønn, guddommelig dressing

Den nydelige, grønne dressingen var en hit i California på 60- og 70-tallet med sin kremete, friske og smakfulle karakter. Den er perfekt til kyllingsalat, men også til knasende grønnsaker, rå endivesalat, asparges og artisjokkhjerter.

 

Gjør pissaladière (og pizza!) bedre!

Pissaladière er en spesialitet fra Nice i Sør-Frankrike. Det er en løkterte med svarte oliven og ansjos på en tynn pizzadeig (eller butterdeig). Den er svært enkel å lage og kan nytes varm eller romtemperert sammen med en salat. Den er perfekt som en piknik-rett også – veldig enkel å spise med bare hendene!

Gjør suppene morsomme!

Du kan gjør hvilken som helst grønnsakssuppe bedre med et kondiment du kan røre inn, så lenge smakene komplementerer hverandre. En godt match er å lage en valnøtt- og ansjospasta, nøttete og smakfull, og server den ved siden av slik at spisegjestene selv kan blande den inn i den søtlige rødbetsuppen.

Gni lammet med ansjos

Ansjos passer perfekt som rub til lammestek. Den vil gi kjøttretten kompleksitet. Kombinert med andre ingredienser som er proppfulle av smak, som sitronskall, rosmarin og hvitløk vil lammebogen din smake som om du har jobbet hele dagen for å oppnå disse smakene.

Clotilde Dusoulier

Anchoïade

Den gode dressingen som gjøre maten i Sør-Frankrike så spesiell.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

200 g Ansjosfilet

2 fedd Hvitløk

1 ss Rødvinseddik

80 ml Olivenolje

Clotilde Dusoulier

Rødbetesuppe med ansjos- og valnøttpaste

Det er den geniale pasten som gjør dette til et lite under.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

3 stk Rødbet

1 ss Olivenolje

1 stk Løk, finhakket

1 knivsodd Salt

Pepper, sort og nykvernet

50 g Valnøtter

8 stk Ansjosfilet

2 ss Olivenolje

Clotilde Dusoulier

Langstekt lammebog med rosmarin, ansjos og sitronskall

Dette er måten lammebogen får skikkelig god smak.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kvist Rosmarin

1 stk Sitron

3 fedd Hvitløk

2 ss Sennepsfrø

Pepper, sort og nykvernet

2 ss Balsamicoeddik

2 ss Olivenolje

2.2 kg Lammebog

8 stk Cherrytomat

4 fedd Hvitløk

Clotilde Dusoulier

Kyllingsalat med avokado

Kyllingsalaten serveres med superdressingen fra California.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

250 g kokt kyllingkjøtt

10 stk Reddik

1 stk Sjalottløk

1 ss Hvitvinseddik

1 ss Sitronsaft

Urter, friske

2 stk Ansjosfilet

1 stk Avokado

1 ss Yoghurt naturell

Tabasco

Salt og nykvernet pepper

Clotilde Dusoulier

Pissaladière

Dette har ikke blitt en verdenshit for ingenting.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 skiver Butterdeig

8 stk Løk

2.5 dl Tomatsaus

16 stk Sorte oliven, stenfrie

4 stk Soltørkede tomater

8 stk Ansjosfilet

pepper og urter som rosmarin, oregano og timian

Clotilde Dusoulier

Pasta med grønnsaker

Dette trikset gjør grønnsakspasta mye mer smakfullt.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

200 g Pasta

400 g Spinat, frisk

Chiliflak

1 fedd Hvitløk, presset

4 stk Ansjosfilet

Olivenolje

Muskat

Salt og nykvernet pepper

Parmesan

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning